Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Mogę się pochwalić co do uzyskania rezultatu szczepienia śliw.Przyjęły mi się Renklody na Mirabelce i na Jaśminie.A co, na Jaśminie też zaszczepiłem. Myślę ,że załapałem pewną rzecz co do sposobu szczepienia śliw.Zastosowałem 4-y rodzaje szczepienia a na razie zdał egzamin tylko jeden ale we wszystkich przypadkach.Dwie szczepki szczepione za korę już chyba uschły. pozdrop
Bogdan
przemekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2010, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

W pierwszych słowach witam brac ogrodnicza :)

Takie szczepienia miedzyrodzajowe czesto sie udaja, ale rownie czesto wystepuja objawy niezgodnosci fizjologiczej i drzewa maja krotsza zywotnosc.
Jakis czas temu, normy szkolkarskie dopuszczaly alycze jako podkladke dla brzoskwin, obecnie juz jest niedozwolona, bardzo ladnie mozna bylo obserwowac objawy niezgodnosci.
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p

Post »

Czy można prosić szerzej o tych niezgodnościach?
Bogdan
przemekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Niezgodnosc jest przyczyna slabego zrastania sie komponentow, wytwarza sie miedzy nimi warstwa izolujaca i utrudniony jest transport skladników odżywczych poprzez miejsce szczepienia.
Podobnie do brzoskwin okulizowanych na alyczy ma sie sprawa z niektorymi odmianami czaresni a podkladka PHL A, czy tez pomiedzy niektorymi odmianami grusz a pigwą S1 co wymusza stosowanie posredniej - jeśli chcemy miec karłową Faworytke czy Bonkretę, choc spotkalem sie z Faworytką bezposrednio okulizowana na S1 i drzewka byly pieknie wyrosniete, trudno powiedziec jak bedzie z zywotnościa takich drzew.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

...czy też i w jabłoniach nierzadko taka sytuacja ma miejsce (np. często jest spotykana w kombinacji 'Sunrise'/M26) :wink: Co do Faworytki na pigwie S1 (jak i na pigwie MA) - potwierdzam, mamy takie kombinacje w różnym wieku (także bez pośredniej 'Bera Hardy') i faktycznie większość zachowuje się poprawnie (nie stwierdziliśmy niezgodności). W odróżnieniu np. od odmiany 'Uta'.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
przemekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

CZyli szczepienie poprzez Berę jest marnowaniem energii? Czy są jednak jakies mocne argumenty "za"? Z odmiana Sunrise akurat nie miałem kontaktu.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałem co my zauważyliśmy - ale nie pod tym kątem robimy badania. Jak zapewne wiesz, literatura wyraźnie podaje że niezgodność w tym przypadku zdarza się i nie ma powodów, żeby w to wątpić czy tym bardziej podważać. Takie badania nie tylko są robione w inny sposób (polowe+laboratorium), ale także dodatkowo brane są pod uwagę wyniki uzyskane w szkółkach (bo tam "to" się zaczyna i zdarza najczęściej). Jeżeli niezgodność występuje, to najczęściej w 2-4 roku. Pytasz o mocny argument "za" - wystarczy reklamacja sadownika do szkółkarza, u którego kupił 5000 drzew, z których zostanie kilkanaście. To olbrzymia strata - dla obu stron.
przemekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Uspokoiłes mnie w takim razie, ze jednak warto :)

Moze spróbuje w przyszlym sezonie zrobic doswiadczenie na nieduzej próbie bez wstawki. Po dwóch latach jak piszesz powinny byc pierwsze symptomy. A czy w kolejnych latach moze wystapic niezgodnosc, jeśli po pierwszych dwoch material jest pieknie wyrosniety? Czy raczej od poczatku powinno byc widac słabszy wzrost w stosunku do kontroli? Np. Tryumf Packhama totalnie nie chciał rosnac robiony bezposrednio na pigwie.

Edit:
W sumie po krótkim namysle sam sobie częsciowo odpowiem na przykladzie Uleny na ałyczy, gdzie pieknie wyrosniete drzewka potrafią pekac jak zapałki w miejscu okulizacji - to chyba tez objaw czesciowej niezgodnosci?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, dokładnie :wink: Identyczna sytuacja ma miejsce w przypadku niektórych odmian moreli na ałyczy. Wystarczy silniejsza wichura, a zobaczysz drzewko "ścięte na gładko" równo w miejscu okulizacji.
przemekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Taaa... np. Early Orange , a samo miejsce 'pęknięcia' ma bardzo ciekawa fakturę, gdzie ładnie widac tkankę 'odcinającą'.
A jak de'facto wyglada sprawa samoplodnosci tej odmiany? Samo-, czesciowosamo- czy obcopylna?

A macie jakies doswiadczenia z Pumiselect'em? Podobno na słabszych ziemiach powoduje drobnienie owoców.

Pozdrawiam potrójnie równie serdecznie ;)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Hm, ja mam (a przynajmniej mam nadzieję, że mam..) Early Orange, i po tym jak mi przemarzła, zamierzam ją poprowadzić bez przewodnika w ogóle. A jakbym ją tak wyżej przysypała, to zakorzeni się sama czy niebardzo? Może by była wtedy stabilniejsza..Jak myślicie?
Ona jest ponoć jednak obcopylna (wbrew temu co twierdził sprzedawca).
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p

Post »

Załapałem,to jest tak jak z odrzuceniem np.przeszczepu serca po kilku latach.
Bogdan
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Witam :)
Przeczytałam cały wątek i widzę że na szczepienie wiosenne jest już za późno.
Chciałabym przeszczepić jabłonkę Gloster 5 letnią, ponieważ nie ma ani jednego kwiatka.Tylko w zeszłym roku miała kilka kwiatów,dlatego jeszcze dałam jej szansę. Ale wcześniej nic i w tym roku też nic.
Z tego co dowiedziałam się tu w wątku, zrazy do szczepienia należy pobrać zimą, czyli się spóżniłam.
Ale jeśli chodzi o okulizację letnią to zrazy też muszą być pobrane zimą czy używać świeżych gałązek?

Pozdrawiam :P
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”