Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Witam

Post »

Ja osobiście do wyłożenia ścieżek w moim ogrodzie użyłem pociętego drzewa akacji na kawałki o długości 20 centymetrów, kamień polny układany w połówkach i w całości a szczeliny wypełnione drobnymi kamieniami, oraz użyłem kamieni wapiennych które użyłem również do wyłożenia miejsca gdzie zrobiłem grill.
Awatar użytkownika
Marian R
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2007, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Osobiście z małżonką jesteśmy przeciwni różnego rodzaju ścieżkom na działkach :wink: bo to i uciążliwa sprawa w przypadku kiedy w taką ścieżkę wsieje się zielsko. Jeżeli już to na wypadek aby po ulewnym deszczu suchą stopą pochodzić po działeczce proponuję punktowo porozkładać płaskie kamienie lub pocięte na plastry /10-15 cm i średnicy ok.40cm/ konary np. z drzew owocowych. Należy to wszystko zagłębić w gruncie aby spokojnie móc kosiareczką obskoczyć teren bez zbytniego kombinowania i szarpania się z kosiarką :D :lol:
Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Ścieżki w ogrodzie

Post »

Jak w temacie :poszukuję zdjęć i koncepcji ( małych ścieżek i większych , dojazdowych ) . Jeżeli był taki wątek to proszę mnie przekierować , dziękuję
duduś
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: żwirowe ścieżki

Post »

Zdjęć nie pokażę, ale spróbuję cię odwieść od pomysłu na żwirowe ścieżki... Mam właśnie takie, dobrze, profesjonalnie zrobione, są bardzo ładne i świetnie pasują do naszego wiejskiego założenia, ale...

Na ścieżkach łatwo się tworzą nierówności, koleiny, fale, a żwir łatwo się rozsypuje poza krawężniki. Dotyczy to w równym stopniu ścieżek pieszych, jak parkingu / dróżki dojazdowej do szamba. Ale te fale to pikuś, najgorzej wygląda żwirowy wał na granicy trawnika, zrobiony przy tegorocznym odśnieżaniu :( Jak to wybrać z trawy? Przez najbliższy rok będę robiła za Kopciuszka!

Co gorsze ścieżki szybko porastają trawą i chwastami, a właśnie wycofano środek chwastobójczy w granulkach. Wyrywanie tego to katorga bez końca, jakby mało było odchwaszczania grządek... Nie rób ścieżek ze żwiru, wyłóż je kamieniami, płytami, kostką, czymkolwiek innym, bo choć żwir jest ładny i tani, to pewnie właśnie dlatego jest tani, bo trudny w użytkowaniu.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Nalewko , ja już 5 rok nie mam drogi ani ścieżek - chodzi oczywiście o forsę. Planuję dać pod ten żwir folię właśnie żeby nie przerastało , ale nie rozumiem o co chodzi z tym poboczem , planuję obrzeże zrobić normalnie :albo z krawężników albo jak wystarczy to z kostki granitowej a to chyba wystarczająco odgrodzi żwir od trawy??? :shock: Wytłumacz mi jeszcze raz plis
duduś
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No jasne, lepszy żwir, niż nic :)

Opisałam jedynie swoje kłopoty z używania żwirowych ścieżek i dróżki dojazdowej do szamba / parkingu dla samochodów osobowych. Wybór rozwiązania i tak należy do ciebie.

Folia pod żwir? U nas też jest zabezpieczenie przed przerastaniem, tylko że to zabezpieczenie niekoniecznie działa, korzonki rozrastają się ponad zabezpieczeniem, rosną sobie w najlepsze pomiędzy żwirem. Warstwa żwiru ubitego (zwałowanego) musi mieć ileś tam centymetrów grubości, pewnie kilkanaście, nie wiem dokładnie ile, ale to i tak wystarczy, żeby chwasty miały dla siebie miejsce. Pod spodem mamy chudy beton i tej warstwy trawsko czy mlecze nie mają szans przebić, bo zanim się rozrosną i wzmocnią, to je wcześniej wyrywam. Ale ta robota jest nieprzyzwoicie nużąca, bo wśród łąk nasiona latają i kiełkują w zawrotnym tempie...

A z tym "poboczem" to jest tak: jeśli spod kół samochodu, czy kosiarki, czy traktorka, czy (jak u nas tej zimy) spychacza do zwałów śniegu, żwir wypryśnie na trawnik / rabatę poza granicą ścieżki czy dróżki, to chyba sobie wyobrażasz jak kłopotliwe jest wybieranie drobnych kamieni z ziemi / trawnika i rzucanie ich z powrotem na dróżkę... Czasem czuję się jak Kopciuszek :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Radca Medyczny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2010, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najlepiej zrobić ścieżkę z betonowej wylewki albo z betonowych płyt. To praktyczne, ładne i trwałe.
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Duduś, Nalewka świetnie opisała wady ścieżek żwirowych. A jak przeliczysz koszta to wyjdzie,że bardziej opłaca sie zainwestować w betonową kostkę. Podobno nawet źle chodzi się po takich ścieżkach, a samochody rozjadą ją w krótkim czasie...Kostka jest trwała i równa. Żwirek też jest drogi i musi być dość gruba warstwa.
Na tej stronce jest parę pomysłów http://www.ogrodyprojekty.pl/pl_nawierz ... ru,61.html Ładnie to wygląda,ale... :wit
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Radca Medyczny pisze:Najlepiej zrobić ścieżkę z betonowej wylewki albo z betonowych płyt. To praktyczne, ładne i trwałe.
Moim zdaniem brzydkie i.. nietrwałe - zwłaszcza betonowa wylewka, bo płyty jeszcze mogą być... :wink:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Radca Medyczny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2010, o 16:10

Post »

Są trwałe wylewki :) Mam w ogrodzie kilka, jeżeli są dobrze zrobione to służą latami.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To przepraszam bardzo... :oops: Przyznam szczerze, że bardzo razi mnie taki pokruszony, dziurawy beton, a takie tylko widzę :roll:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:[...]Ale ta robota jest nieprzyzwoicie nużąca, bo wśród łąk nasiona latają i kiełkują w zawrotnym tempie...
[...]
Wczoraj znalazłem szybki sposób na młode chwasty wśród nieubitego żwiru. Przegarniam żwir, np. grabkami, a on sam wyrywa siewki chwastów. I zbieram je odkurzaczem ogrodowym. Szybko i bezboleśnie :wink:
Z ubitym gorzej... :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
farfocel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2010, o 22:09

Post »

Dobrą sprawą jest wyłożenie pod zwirem agrowłókniny czarnej o gramaturze przynajmniej 125g/m2. W porównaniu do folii przepuszcza wodę ale nie pozwala przebić się chwastom. Oczywiście trzeba zrobić jakieś krawężniki najlepiej z rolborderów lub betonowe i można się cieszyć ścieżką
A jak zacznie zielsko rosnąć to roundupem potraktować i święty spokój
żyję w zieleni:)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

znowu się przyczepię.... :lol:

jeśli zrobimy krawężniki z rolborderów to niedługo będziemy się cieszyć ścieżką, bo po 3 latach zaczną gnić, przewrócą się i po filipku.... :roll:
farfocel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2010, o 22:09

Post »

Mozna je zaimpregnowac to wytrzymają dużo więcej
zalezy co kto chce osiągnąć - jeden chce mieć ogród bez betonu drugi kocha beton i kostkę
ja tylko podałem propozycję
żyję w zieleni:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”