Kwiatoterapia u Asi
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiatoterapia u Asi
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asiu, gdzie Ty to wszystko mieścisz?
Piękne sosenki
Piękne sosenki
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Piekne
Przydałoby sie troszke słońca
Przydałoby sie troszke słońca
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Naprawdę cudowne sosny. Ja też je lubię. Jednak nie ma tylu odmian. Nie znam się na nich. W sklepie zazwyczaj nie potrafią określić jak wysokie urosną i boję się kupować, żeby za bardzo nie rozrosły się. Poszukuję sosenek małych, które nadały by charakter rabacie, ale nie zdominowały jej.
W przyszłym roku będę tworzyła rabatę rh i chciałabym właśnie pomieszać sosny z rh. Czy możesz mi coś podpowiedzieć?
W przyszłym roku będę tworzyła rabatę rh i chciałabym właśnie pomieszać sosny z rh. Czy możesz mi coś podpowiedzieć?
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Aniu, nie mieszczę się kompletnie z moimi chciejstwami. Jest tyle odmian, które chciałabym mieć. I tak ograniczyłam się tyko do wbranych gatunków, które dobrze powinny sobie radzić na wilgotnej, gliniastej glebie. Zawsze powtarzam, że nie ma to jak 5.000 metrów z linią brzegową stawu ... pomarzyć, piękna rzecz.
W dalszej części wątku, sukcesywnie będę prezentować następne kolekcje. W kolejce czekają Rh i lilaki (niech no tylko wszystkie zakwitną)
Fabiolu, Kotobuki to tegoroczny nabytek. Jest ultra ciemnozielona i strzeliście rośnie, nadaje się na bonzai, ale ja zamierzam ją prowadzić "na żywioł". Jest przepiękna.
Dorotko, miło mi, że Ci się podobają.
Gosiu, najlepiej w takim razie wybrać się po sosny w maju, kiedy mają tzw. świeczki. Po nich można zorientować się jak długie są roczne przyrosty. Albo zapytać sprzedawcę. U mnie jest taka właśnie pomieszana rabata. Między Rh posadziłam odmianę "Pumilio". Co roku obrwam 1/2 przyrostów, żeb się ładnie zagęszczała. A żeby jesienią nie było tam smutno, to jest jeszcze między nimi berberysy "Green carpet" i kilka jarząbów "Dodong". Oba gatunki przebarwiają się na szkarłatny kolor a jarzębina bardzo obficie owocuje, wabiąc stada kwiczołów i jemiołuszek:
W dalszej części wątku, sukcesywnie będę prezentować następne kolekcje. W kolejce czekają Rh i lilaki (niech no tylko wszystkie zakwitną)
Fabiolu, Kotobuki to tegoroczny nabytek. Jest ultra ciemnozielona i strzeliście rośnie, nadaje się na bonzai, ale ja zamierzam ją prowadzić "na żywioł". Jest przepiękna.
Dorotko, miło mi, że Ci się podobają.
Gosiu, najlepiej w takim razie wybrać się po sosny w maju, kiedy mają tzw. świeczki. Po nich można zorientować się jak długie są roczne przyrosty. Albo zapytać sprzedawcę. U mnie jest taka właśnie pomieszana rabata. Między Rh posadziłam odmianę "Pumilio". Co roku obrwam 1/2 przyrostów, żeb się ładnie zagęszczała. A żeby jesienią nie było tam smutno, to jest jeszcze między nimi berberysy "Green carpet" i kilka jarząbów "Dodong". Oba gatunki przebarwiają się na szkarłatny kolor a jarzębina bardzo obficie owocuje, wabiąc stada kwiczołów i jemiołuszek:
Asiu piękne sosenki . Ja z karłowatych mam tylko jedną kosodrzewinę Pinus mugo var. Mughus.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
oo ,kochasz się w sosnach,piękna kolekcja.
- asia0809
- 1000p
Asiu - lilaki i rododendrony pięknie Ci kwitną, a ta magnolia
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Cudne widoczki
Zaciekawiły mnie bardzo oprócz roślin elementy dekoracyjne- np. taki fajny stworek przyczaił się między krzewami, pod białym lilakiem. Mogę prosić o bliższą demonstrację?
Zaciekawiły mnie bardzo oprócz roślin elementy dekoracyjne- np. taki fajny stworek przyczaił się między krzewami, pod białym lilakiem. Mogę prosić o bliższą demonstrację?
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu kolekcja sosenek imponująca ,bardzo mi się podoba bez biały ,ale mam fioletowy ...i to mi musi wystarczyć .Szkoda ,że słońca tak niewiele ,bo pewnie jego zapach byłby intensywniejszy...
RH z różowymi tulipanami ...piękne zestawienie,u mnie tulipany prawie na przekwitnięciu...
RH z różowymi tulipanami ...piękne zestawienie,u mnie tulipany prawie na przekwitnięciu...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyszłam na przedsenną terapię .. i .. chyba spać nie będę mogła z wrażenia:)
Kolekcja cudna - i do tego znasz nazwy Gratulacje
Kolekcja cudna - i do tego znasz nazwy Gratulacje
- asia0809
- 1000p
Zielona Aniu, stworek to ptak kiwi z metalu z przepięknymi, bursztynowymi oczkami - prezent od M.
Siedzi sobie pod lilakiem i poprawia mi humor.
Aniu Różana,
Nelu, u mnie ten fioletowy lilak najmocniej pachnie po deszczu. Zapach jest wręcz narkotyczny. Stoję sobie często przy nim i się upajam (a robota stoi ). U mnie tulipany też kończą spektakl, ale nie martwię się, bo w kolejce czekają azalie, Rh, kaliny, krzewuszki no i róże. Niektóre z nich mają już pączki
Bernadetko, ja wrzucam te zdjęcia, nie na bezsenność, ale żebyście miały kolorowe sny...
Siedzi sobie pod lilakiem i poprawia mi humor.
Aniu Różana,
Nelu, u mnie ten fioletowy lilak najmocniej pachnie po deszczu. Zapach jest wręcz narkotyczny. Stoję sobie często przy nim i się upajam (a robota stoi ). U mnie tulipany też kończą spektakl, ale nie martwię się, bo w kolejce czekają azalie, Rh, kaliny, krzewuszki no i róże. Niektóre z nich mają już pączki
Bernadetko, ja wrzucam te zdjęcia, nie na bezsenność, ale żebyście miały kolorowe sny...
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Asiu- super ptaszysko Pięknie się prezentuje w śród zieleni. M. ma gust
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Świetny ptaszek Nie dziwię się ,że "poprawia Ci humor" , bo jest prześmieszny Świetne są niektóre detale w ogrodach forumowiczów !