Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Witam wszystkich Pomidory pod folią w ilości ok40szt uprawiam od ok 10lat ,generalnie z własnej rozsady ( 1.bawole serce , 2.jakiś z nasion przywiezionych z Kanady raczej też malinowy, 3.następnie odmiana o kształcie owoców odwrotnym do bawolego serca 4. i jeszcze jeden też nazwy nie znam ) Ale moje pytanie dotyczy właściwie oprysków, wyczytałam na forum ,że stosowany jest oprysk miedzianem zaraz po wysadzeniu ale nie mogę znaleźć w jakim stężeniu miedzianem czy zalecane 0,3% czy w innym. Do tej pory generalnie unikałam oprysków choć zwykle ze 2 razy w sezonie pryskałam Bravo ,Amistar i z jakąś większym kataklizmem nie miałam do czynienia natomiast nęka mnie zwykle "zielona piętka" ale to chyba niedobór potasu -czy zalecacie oprysk czy czymś podsypać (właśnie dzisiaj wysadziłam pomidorki do foliówki )
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj chudziaku Oprysk środkiem miedziowym 0,3% zabiezpiecza przed chorobami bakteryjnymi . Z zieloną piętką sprawa jest nieco złożona ,zasadniczo jest to cecha odmianowa ... Wiele odmian posiada piętke , ale zanika ona w czasie dojrzewania . Jeżeli sprawia klopoty to przyczyną najczęstszą jest nierównowaga nawozowa , nie tylko braki potasowe .. bardziej nierównowaga potas-azot( nadmiar azotu ) , braki magnezu . Również wysoka temperatura , pow. 30*C ma tu znaczenie . Generalnie stan gleby powinien być ustawiony optymalnie przed sadzeniem , potem tylko dokarmiamy lub korygujemy . Polecam zrezygnować z saletry amonowej a zastąpić potasową .Nie ma nic gorszego od amonówki , choć jest tak często stosowana Przy nadmiarze azotu ,to oczywiście siarczan potasu lub fosforan monopotasowy .
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Smolkus , a czytasz wątek ? . Bo z 10 razy już o tym było ...
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Kilka postów temu była mowa że to przez niedożywienie. Moje tez są fioletowe wiec je trochę dożywiam teraz skoro wybudowałam coś mały "tunel" może po prosty już je tam wsadzę to sobie z gleby pobiorą składników
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
Zasiliłem je nawozem Magiczna Siła do pomidorów dolistnie ,a jutro zrobię to doglebowo może coś się poprawi
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Smolkus, pomidorki mogą fioletowieć również gdy jest im za zimno, jeżeli to z tego powodu to jak przyjdą cieplejsze dni, wrócą do normy.
U mnie pod włókniną niektóre też są lekko fioletowe a wiem, że jedzenia im nie brakuje.
U mnie pod włókniną niektóre też są lekko fioletowe a wiem, że jedzenia im nie brakuje.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
A ja byłam w siódmym niebie, gdy dzisiaj zobaczyłam 2 pierwsze w pełni rozwinięte kwiaty. Myślałam, że tak wcześnie mi się udało. Jutro idę je zapylić. Usprawiedliwiam się, że mam małą folię, na 15 krzaczków.
Pozdrawiam serdecznie,
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Smolkus , po tym jutro daj swoim pomidorom święty spokój . Są zapieszczone i dlatego ledwo zipią , ale widać już oznaki życia na wierzchołkach . W tym przypadku fioletowienie jest następstwem niewłaściwego oprysku .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Moje tunelowe pomidorki przez tydzień podwoiły wielkość. Trzy sztuki jedynie zostały podżarte przez turkucie, ale wsadziłam je do wody i dwa pyszczają korzonki. Szkoda mi było przeznaczyć je na straty bo to egzemplarze zebrowate z Kozulowych. Pewnie te ukorzenione nie będą takie dorodne jak pozostałe, ale "próba nie strzelba"
Pozdrawiam, Monika
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
przemek1136
Można zapytać,kiedy je wysadziłeś i jaka to odmiana?
Piękne są
A to moje -san marzano i bawole serca
http://img69.imageshack.us/img69/3154/img3248tr.jpg
A tutaj,te maleństwa to odmiana szklarniowa(nie znam nazwy),dalej malinowy ożarowski i Malory F1
http://img291.imageshack.us/img291/5856/img3245f.jpg
Można zapytać,kiedy je wysadziłeś i jaka to odmiana?
Piękne są
A to moje -san marzano i bawole serca
http://img69.imageshack.us/img69/3154/img3248tr.jpg
A tutaj,te maleństwa to odmiana szklarniowa(nie znam nazwy),dalej malinowy ożarowski i Malory F1
http://img291.imageshack.us/img291/5856/img3245f.jpg
Pozdrawiam,Asia