Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
wiatam chciałabym się dowiedzieć kiedy jest najlepszy termin na wysianie ogórka gruntowego,wiem że kilka osób juz wysialo w tym moja mama lecz mam obawy że zmarzna te ogóreczki,jest zimno i niebęda chciały wystawic glowek z zaziemi,jeśli wysieje po 15 maja nie bedzie za póżno?,mam zamiar w tym samym czasie posiaż nasiona fasoli szparagowej.Pozdrawiam i licze że mi pomożecie buzialki
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wysiewanie ogórka gruntowego.
Ruda nie będzie za pózno
Ja co roku wysiewam między 10-15 maja tylko w tym roku posiałam rządek na próbę pod butelkami 5l po wodzie.

ARABELLA pisze:Ruda nie będzie za póznoJa co roku wysiewam między 10-15 maja tylko w tym roku posiałam rządek na próbę pod butelkami 5l po wodzie.
arabella dziękuje za odpowiedz.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mądrość ludowa mówi, że na Stanisława czyli jutro, ale wg mnie trzeba patrzeć na pogodę.
W ubiegłym roku wysiałam ogórki w 4 rzutach, co tydzień jeden rządek przez cały maj i.... wychodziły z ziemi jak chciały: najpierw 3 rzut potem drugi a na końcu pierwszy i czwarty,a w lipcu były wszystkie równe - bądź tu człowieku mądry...
W ubiegłym roku wysiałam ogórki w 4 rzutach, co tydzień jeden rządek przez cały maj i.... wychodziły z ziemi jak chciały: najpierw 3 rzut potem drugi a na końcu pierwszy i czwarty,a w lipcu były wszystkie równe - bądź tu człowieku mądry...
Dorota
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

moje ogóreczki wysiałam wczoraj

Rozsada ogórka i kwiaty
Witam
Mam taki, chyba problem. Przygotowuje rozsade ogórka śremskiego, roślinki sa przeznaczone do gruntu.
Mają teraz ok 30-40 cm i pojawily sie na nich kwiaty... wydaje mi sie ze za wczesnie !
Czy mam racje? Co moge teraz z tym zrobic ? szklarni niestety nie mam
Pozdrawiam
Mam taki, chyba problem. Przygotowuje rozsade ogórka śremskiego, roślinki sa przeznaczone do gruntu.
Mają teraz ok 30-40 cm i pojawily sie na nich kwiaty... wydaje mi sie ze za wczesnie !
Czy mam racje? Co moge teraz z tym zrobic ? szklarni niestety nie mam

Pozdrawiam
Re: Rozsada ogórka i kwiaty
Witaj !
A ile tych roślinek masz ?.
Pozdrawiam
A ile tych roślinek masz ?.
Pozdrawiam
12 sztuk
i jak mozna cos z tym zrobic?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wsadź do gruntu, chroń od mrozu i podlewaj. Na początek zacieniuj bo mogą zbieleć liście od słońca. Nic innego nie możesz zrobić, dłuższe przetrzymywanie w doniczce nie ma sensu, zwiększy się tylko masa liści a objętość bryły korzeniowej już nie.
W przypadku przymrozków przykrywaj fofią, włóknina może nie wystarczyć bo ogórek jest bardzo wrażliwy.
W przypadku przymrozków przykrywaj fofią, włóknina może nie wystarczyć bo ogórek jest bardzo wrażliwy.
Można spróbować wysadzić do gruntu. Moze nie bedzie przymrozków.
I posiać następne. Ja swoja rozsadę do gruntu siać będę około niedzieli .
Pozdrawiam
I posiać następne. Ja swoja rozsadę do gruntu siać będę około niedzieli .
Pozdrawiam
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Problem z wykiełkowanymi nasionami ogórków
Żeby przyśpieszyc kiełkowanie nasion przed wsadzeniem ich do doniczek z ziemią kładę je na watę, zraszam wodą i przykrywam czymś. W ten sposób już po dwóch dniach mam wykiełkowane nasiona i można je wsadzic do ziemi. Niestety wyszła mi taka sytuacja ze mialem wyjazd na kilka dni i jak wrocilem to moje ogórki tak wybiło w górę ze korzenie są mocno powiązane ze sobą w tej wacie i tu moje pytanie co z tym zrobic. Wiem ze ogórki nie lubią przesadzania, mogę porwac im korzenie i powsadzac do doniczek z osobna, czy moze niech w tym rosną i za parę dni prosto do gruntu je już dam?? Tak na szybko wrzucilem fotke http://mach.yum.pl/IMG_0563.JPG
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Problem z wykiełkowanymi nasionami ogórków

Asia
Re: Problem z wykiełkowanymi nasionami ogórków
Marek-BB
Te siewki nadają się tylko na kanapkę.

Te siewki nadają się tylko na kanapkę.