Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
-
- 50p
- Od: 26 cze 2009, o 16:49
Re: Jak i kiedy ciąć róże wiosną?
Witam serdecznie, Przycinalam moje roze w styczniu, niewiele mialam wowczas o tym pojecia..
teraz po lekturze tego forum wiem znacznie wiecej. Mieszkam w Irlandii i zimy nie sa tu srogie,
chociaz ostatnia byla bardzo ciezka. Jako ze moje roze mam w duzych donicach bylam w stanie przeniesc
je do nieogrzewanej komorki i zime spedzily 'pod dachem'.
Teraz pytanie. Czy powinnam je jeszcze raz przyciac? Teraz w maju? Tak wygladaja w obecnej chwili.
teraz po lekturze tego forum wiem znacznie wiecej. Mieszkam w Irlandii i zimy nie sa tu srogie,
chociaz ostatnia byla bardzo ciezka. Jako ze moje roze mam w duzych donicach bylam w stanie przeniesc
je do nieogrzewanej komorki i zime spedzily 'pod dachem'.
Teraz pytanie. Czy powinnam je jeszcze raz przyciac? Teraz w maju? Tak wygladaja w obecnej chwili.
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie, teraz nie musisz przycinać. Przytniesz łodygi z kwiatami zaraz po kwitnięciu.
Osobiście przesadziłbym te róże do dużo większych doniczek z dobrą ziemią
i podsypał nawozem dla róż albo roślin ogrodowych. Im większa doniczka,
tym większa róża i więcej kwiatów.
Osobiście przesadziłbym te róże do dużo większych doniczek z dobrą ziemią
i podsypał nawozem dla róż albo roślin ogrodowych. Im większa doniczka,
tym większa róża i więcej kwiatów.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
-
- 50p
- Od: 26 cze 2009, o 16:49
Dziekuje Marku za odpowiedz, poczekam na kwiaty. Sprobuje tez znalezc wieksze doniczki, natomiast w tym momencie martwi
mnie inny problem. A o tym wiecej tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1531087 ostatni post na ta chwile - moze moglbys sie wypowiedziec?
Z gory dziekuje.
mnie inny problem. A o tym wiecej tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1531087 ostatni post na ta chwile - moze moglbys sie wypowiedziec?
Z gory dziekuje.
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba mieć nadzieję, że nie.duduś pisze:kurka- a ja dzisiaj przyciełam mojego Vikinga -przemarznie?
witam! nie mam zadnego doswiadczenia w uprawie roz, choc moja wiedza zostala wzbogacona po przeczytaniu tego watku;) niestety moja roza troche sie rozni od tych opisywanych przez was, wiec wole zapytac konkretnie. oto jej fotki:
nie mam pojecia co to za rodzaj roz, i jak powinnam sie z nimi obchodzic. i czy w ogole da sie cokolwiek z nimi zrobic? mieszkam w anglii, kupilam dom wraz z rozami w ogrodzie, pamietam tylko ze w lecie marnie kwitnely...
bardzo prosze o porade!
nie mam pojecia co to za rodzaj roz, i jak powinnam sie z nimi obchodzic. i czy w ogole da sie cokolwiek z nimi zrobic? mieszkam w anglii, kupilam dom wraz z rozami w ogrodzie, pamietam tylko ze w lecie marnie kwitnely...
bardzo prosze o porade!
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Aggie - te róże tak wygladaja TERAZ ? mają juz liscie
na pewno trzeba usunąć te koncówki z owocami... i przyciąć te gałązki, które są zczerniałe (do zdrowego miejsca)...
Ta róża przy kratce może być pnąca... więc zastosuj porady dla róż pnących (cięcie słabe lub sanitarne...), ta druga - zalezy jaka to róża, ale z gołych gałazek trudno coś wywróżyć...
W sumie, róże masz w niezłym stanie... i dla lepszego kwitnienia warto zainwestować w odchwaszczenie (bo trawy wokół sporo ) i nawożenie. Róze na pewno sie odwdzięczą.
na pewno trzeba usunąć te koncówki z owocami... i przyciąć te gałązki, które są zczerniałe (do zdrowego miejsca)...
Ta róża przy kratce może być pnąca... więc zastosuj porady dla róż pnących (cięcie słabe lub sanitarne...), ta druga - zalezy jaka to róża, ale z gołych gałazek trudno coś wywróżyć...
W sumie, róże masz w niezłym stanie... i dla lepszego kwitnienia warto zainwestować w odchwaszczenie (bo trawy wokół sporo ) i nawożenie. Róze na pewno sie odwdzięczą.
tak, to zdjecie zrobilam przed paroma dniami...teraz obcielam te suche owoce i galazki, mam nadzieje ze cos z tego bedzie. dziekuje za rade
chcialabym jeszcze zapytac czy roze ciezko znosza przesadzanie...? chcialabym przerzucic jedna roze do drugiej pod kratke, boje sie tylko ze tego nie przezyje...
chcialabym jeszcze zapytac czy roze ciezko znosza przesadzanie...? chcialabym przerzucic jedna roze do drugiej pod kratke, boje sie tylko ze tego nie przezyje...
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Przeżyć to przeżyje, ale zapewne odchoruje. Róże nie przepadają za przesadzaniem. Ta druga nie wygląda na pnącą, więc niekoniecznie musi być pod kratką.
Ale oczywiście przesadzić możesz.
Ale oczywiście przesadzić możesz.
chcialabym ja przesadzic, poniewaz robie porzadki w ogrodzie, ona rosnie w takim "byle jakim" miejscu, bez ladu i skladu ;)
chciclabym miec roze w jedym miejscu a jednoroczne w drugim...
nie mam zadnego doswiadczenia w tym kierunku, ale domyslam sie ze musze postarac sie by nie naruszyc korzeni, a po przesadzeniu obciac troche galazek, tak?
chciclabym miec roze w jedym miejscu a jednoroczne w drugim...
nie mam zadnego doswiadczenia w tym kierunku, ale domyslam sie ze musze postarac sie by nie naruszyc korzeni, a po przesadzeniu obciac troche galazek, tak?
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Tak to mniej więcej ma wyglądać Muszisz przesadzić krzaczek z jak największą bryłą korzeniową (zupełne nie naruszenie korzeni sie nie uda, ale można "straty" zminimalizować) i należałoby "zrównoważyć" koronę i korzenie, zeby roslina skoncentrowała się na odbudowie korzonków, którymi będzie pobierała pokarm. Pewnie też zakwitnie, moze mniej bujnie, ale na pewno sie odwdzieczy w następnych latach.
Przygotuj jej też odpowiednio, nowy dołek...Troche obornika albo kompostu pod nóżki nie zawadzi. Tylko oddziel to warstwą ziemi, a nie bezpośrednio pod korzenie.
Przygotuj jej też odpowiednio, nowy dołek...Troche obornika albo kompostu pod nóżki nie zawadzi. Tylko oddziel to warstwą ziemi, a nie bezpośrednio pod korzenie.
A ja mam dylemat. Kupiłam w ub. roku róże kolumnowe z kolekcji Florpaku - Courtyard. Na opakowaniu nie było informacji, firma nie odpowiedziała na maila - nie wiem jak je ciąć. Czy może nie ciąć, jak róże pnące? Podpowiedzcie proszę...
- Julia
- 200p
- Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Mam u siebie Piruette (Courtyard)
i nie przycinam jej ,
wycinam jedynie martwe,przemarznięte gałęzie.
i nie przycinam jej ,
wycinam jedynie martwe,przemarznięte gałęzie.
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
serdeczności - Julia