Uprawa hippeastrum

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Uprawa hippeastrum

Post »

Mam pytanie dotyczące uprawy hippeastrum.
Rok temu kupiłem 1 kwiat, po przekwitnieniu obeschły liście, i ponownie odrosły pod koniec lipca,
jesienia już liscie wcale nie wyszły i do tej pory tak jest, nie wiem co z nia zrobić ,czy mam ją wyrzucić?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: pytanie

Post »

daka - prosimy o poprawną pisownię.
O stosowanie interpunkcji i wielkich liter po kropce .
Dziękujemy z góry za dostosowanie sie do zasad panujących na forum
Awatar użytkownika
Puella
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2010, o 10:05

Re: Uprawa hippeastrum

Post »

Przesuszenie cebulki to bardzo dobry pomysł, gdyż przejdzie ona okres spoczynku.
Moje Hippeastrum (a mam tych cebulek chyba ponad setkę) co roku jesienią, przed pierwszymi mocniejszymi przymrozkami są wynoszone do piwnicy. Tam są przechowywane bez podlewania, aż do wiosny. Na przełomie kwietnia i maja wystawiam je od razu do ogródka. Średnio co dwa lata, na wiosnę, przesadzam je do świeżej ziemi. Latem oczywiście trochę nawożę Florowitem. Kilka roślin wybudzam z zimowego snu już w lutym, aby wcześniej móc cieszyć swój wzrok pięknymi kwiatami.

A tak kwitły latem ubiegłego roku :D
Obrazek
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p

Post »

Czy teraz moge ją jeszcze przenieść do ciemnej piwnicy,ile mam ją tam trzymać? zakwitnie jeszcze wiosną czy dopiero następnej zimy?rok temu w lutym tak pięknie kwitła. :( Obrazek
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Deka, aby Hippeastrum ponownie zakwitło, musi przejść okres spoczynku. Jeśli możesz wstaw je teraz w temperaturę 8-12 st C . Może to być piwnica
(najlepiej nieogrzewana ). W takim stadium powinny przebywać 3 miesiące. Jeśli jednak cebulki u Ciebie "spały" nawet w wyższej temperaturze, to myślę, że wystarczy im ok.1,5 miesiąca w tej niższej temperaturze. Potem trzeba przesadzić do nowej ziemi i zacząć podlewać.
Są przy tym różne szkoły. niektórzy radzą, aby przesadzać kiedy pojawi się pąk, drudzy, że bezpośrednio po okresie spoczynku :D
W każdym razie cebulek nie WYRZUCAJ ;:154 Jak w tym roku nie doczekasz się kwiatów, to w następnym (przy dobrej pielęgnacji i spoczynku) na pewno ;:138
Dorota
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p

Post »

Dziękuje za porade,ostatnie liście wyrosły mi w sierpniu i od tamtej pory wcale nie rosły, a stały w temperaturze pokojowej,
zastosuje się do twojej porady.
Dahrecki
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 22:52

Post »

Witajcie,

Pozwólcie, że podłączę się do tego wątku i zadam pytanie dotyczące mojego amarylisa "Baby Star".
Właśnie mi zakwitł (co widać na zdjęciu), ale kwiat jest bardzo mały - średnica to niecałe 10 cm. Spodziewałam się kwiatu znacznie większego. Co może być tego powodem? wielkość cebulki? błędy w okresie spoczynku?
Dodam, że cebulkę kupiłam w hipermarkecie.

Obrazek

Pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powodem tego że kwiat jest mały jest po prostu jego uroda. :lol:
Pewne odmiany są maja małe kwiaty inne olbrzymie.
Nie ma w tym niczyjej winy. :wit
Dahrecki
100p
100p

Post »

Oj! wielkie dzięki za wyjaśnienie. A miałam nadzieję, że można go "naprawić" :cry: .
Czy ktoś z Was może określić, które amarylisy mają największe kwiaty, bo zamierzam dokupić jeszcze kilka kolorów, ale o większych kwiatach.

Pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Odmiany o większych kwiatach to Np:Red Lion,Minerwa,Susan,Herkules...wystarczy na razie :D
Dahrecki
100p
100p

Post »

Tak, wystarczy, bardzo dziękuję.

Pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Bardzo proszę,cieszę się że mogłam pomóc :)
Pozdrawiam
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59

Post »

Witam :wit Ja swoje hipeastrum trzymam teraz w piwnicy, by przeszły stan spoczynku.Stoją tam w doniczkach a liście im usychają. W ten sposób będą tam stały do grudnia.Pod koniec grudnia przesadzam je do świeżej ziemi czekając aż puści pąka. Hipeastrum najpierw puszcza pąka a potem liście :P Jeśli się ma kilka cebulek można sadzić je co dwa tygodnie ;:108 Po przekwitnięciu cebulkę nadal uprawiamy aż do sierpnia, wtedy zaczynają zapadać w sen zimowy.Bez stanu spoczynku w czasie zimy nie zakwitną.Jedną cebulkę można hodować przez kilka lat.
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

:wit mam pytanie czy coś wiesz o zapylaniu hipciów i ich ciążach bo znalazłam forum na którym jest to omawiane może jest coś takiego u nas.
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

sylvia_sirena ja też jestem zainteresowana tematem i chciałabym poznać fachowca w siewie hipków :) Trochę ;:132 czytałam o tym ,ale niestety nie mam nasionek żeby wypróbować.Co robicie z nasiennikami czy je wyrzucacie czy może ktoś próbował wysiać. Ja chętnie przyjęłabym takie wyrzucane nasionka ;:196
kwiaty łagodzą obyczaje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”