nawijaj w tą samą stronę(w prawo). Zapewne robisz ten sam błąd co ja kiedyś, kiedy to jedną część żyłki nawijałem w prawo a drugą w lewo.rafal852 pisze:Witam, od niedawna mam kosę spalinową i nie wiem jak nawinąć żyłkę żeby wysuwała się po wciśnięciu przycisku w głowicy z żyłką.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak nawija się żyłkę aby się tak wysuwała?
Kosa spalinowa - problemy w użytkowaniu
Re: Kosa spalinowa-nawijanie żyłki
Re: Kosa spalinowa-nawijanie żyłki
Witam
Instrukcje masz na rolce ( w którą stronę ) ale żeby się do niej dostać:
Jak ? to zależy od kosy, w oryginalnych głowicach makity potrzebny jest klucz który znajduje się w zestawie.
W stihl-ach wystarczy podważyć "zaciski".
A w najczęściej spotykanych podróbkach dwa zaciski i tyle.
Gdy już dostaniesz się do rolki są dwa sposoby ( w podróbkach )
Pierwszy to jeden kawałek żyłki ( 3-4 m ) zaczepiasz o wycięcie zawijasz zgodnie w skazaną stronę aż zostanie ok 5 cm, zaczepiasz o miejsca na obudowie rolki i wkładasz do obudowy tak aby jeden i drugi koniec żyłki wystawał przez otwory na nie. Zamykamy rolkę w obudowie, zakrywamy dekielkiem i pociągamy za dwa końce. ;)
Drugi sposób to przecięcie żyłki na dwie części (1,5 - 2 m ) włożenie do otworów w rolce i kręcenie w podanym kierunku na rolce z tym że w przeciwieństwie do pierwszego sposobu nakręcamy jedną żyłkę a później drugą ( oddzielone przedziałem ) można ułatwić zaczepiając żyłkę o górną obudowę żyłki a po tym zacząć nawijać kolejną żyłkę ( środkową ). Dalej postępujemy jak w pierwszym sposobie.
Dodam że niektóre modele makity nie posiadają przegródki w rolce. A żyłkę nawijamy dosyć lekko a nie mocno ponieważ będzie się "zgrzewać" i nie będzie chciała się wysówać.
Proszę mnie poprawić, zmęczony jestem więc może wyjść mały młynek ;)
Instrukcje masz na rolce ( w którą stronę ) ale żeby się do niej dostać:
Jak ? to zależy od kosy, w oryginalnych głowicach makity potrzebny jest klucz który znajduje się w zestawie.
W stihl-ach wystarczy podważyć "zaciski".
A w najczęściej spotykanych podróbkach dwa zaciski i tyle.
Gdy już dostaniesz się do rolki są dwa sposoby ( w podróbkach )
Pierwszy to jeden kawałek żyłki ( 3-4 m ) zaczepiasz o wycięcie zawijasz zgodnie w skazaną stronę aż zostanie ok 5 cm, zaczepiasz o miejsca na obudowie rolki i wkładasz do obudowy tak aby jeden i drugi koniec żyłki wystawał przez otwory na nie. Zamykamy rolkę w obudowie, zakrywamy dekielkiem i pociągamy za dwa końce. ;)
Drugi sposób to przecięcie żyłki na dwie części (1,5 - 2 m ) włożenie do otworów w rolce i kręcenie w podanym kierunku na rolce z tym że w przeciwieństwie do pierwszego sposobu nakręcamy jedną żyłkę a później drugą ( oddzielone przedziałem ) można ułatwić zaczepiając żyłkę o górną obudowę żyłki a po tym zacząć nawijać kolejną żyłkę ( środkową ). Dalej postępujemy jak w pierwszym sposobie.
Dodam że niektóre modele makity nie posiadają przegródki w rolce. A żyłkę nawijamy dosyć lekko a nie mocno ponieważ będzie się "zgrzewać" i nie będzie chciała się wysówać.
Proszę mnie poprawić, zmęczony jestem więc może wyjść mały młynek ;)
Porblem z kosą spalinową oleo mac sparta 37
Witam wszystkich na forum, jak w temacie, mam problem z podkaszarką spalinową, wykaszała elegancko już trzeci, albo czwarty sezon, niestety ostatnimi dniami zaczęła się inaczej zachowywać, gasła na jałowych obrotach, a później na wysokich obrotach zaczęła tracić moc, wyłączyłem ją od razu, później już nie mogła odpalić, podejrzewam, że doszło do zatarcia, nie wiem jednak w jakim stopniu, czy trzeba wymienić cały cylinder, czy może tłok, czy jedynie pierścienie, proszę o parę linków, do sklepów internetowych z oryginalnymi częściami, do tej podkaszarki. Z góry dziękuję za pomoc.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Porblem z kosą spalinową oleo mac sparta 37
Może wystarczy wyregulować gaźnik, albo filtr powietrza za mało dostarcza powietrza, zatrzeć można chyba, gdy zapomniałeś wlać oleju do paliwa.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: Porblem z kosą spalinową oleo mac sparta 37
W każdym razie muszę to sprawdzić, olej był, tylko nie jestem pewien jego jakości.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2012, o 10:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Otóż mam(z ojcem) problem z tą kosą. Nie mogę jej uruchomić, bawię się już z 2tyg. Wcześniej ojciec kosił trawę (3-4 tygodnie temu), przestał jak skończyło się paliwo. Kiedy trawka odrosła dolałem paliwo i stoję z nią w miejscu. Paliwo dochodzi bo zaleje świece. Czasem wypuści spaliny, jak lekko zaskoczy. Ale nic więcej. Proszę speców o pomoc bo Nas zieleń opanuje.
Otóż mam(z ojcem) problem z tą kosą. Nie mogę jej uruchomić, bawię się już z 2tyg. Wcześniej ojciec kosił trawę (3-4 tygodnie temu), przestał jak skończyło się paliwo. Kiedy trawka odrosła dolałem paliwo i stoję z nią w miejscu. Paliwo dochodzi bo zaleje świece. Czasem wypuści spaliny, jak lekko zaskoczy. Ale nic więcej. Proszę speców o pomoc bo Nas zieleń opanuje.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Problem-kosa spalinowa Agroma bc2hp
A ssanie chodzi ? Bo może na ssaniu jest non stop i zalewa świecę.
Filtr czysty ?
Obroty prawidłowe ?
Sprawdź czy świeca jest ok na 100%.
Filtr czysty ?
Obroty prawidłowe ?
Sprawdź czy świeca jest ok na 100%.
-
- 0p - Nowonarodzony
Nie wiem gdzie tam jest ssanie. Jest przełącznik plastikowy ale on chyba jest od wlotu powietrza. Chodzi Ci o filtr powietrza? Świeca daje iskre niebieską więc chyba będzie dobra?
Co do obrotów nie wiem, ojciec ostatnio kosił ale nic nie mówił o problemach z mocą.
Co do obrotów nie wiem, ojciec ostatnio kosił ale nic nie mówił o problemach z mocą.
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To typowy "chińczyk", więc raczej jest ssanie - metalowa dźwignia z plastikowym zakończeniem. Jednak objawy nie do końca pasują, w końcu na zimnym ze ssaniem powinna zaskoczyć. Na początek wykręć świecę, pociągnij kilka razy rozrusznikiem, wkręć świecę i próbuj palić.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak jak pisałem, jest tylko ten plastik pisze CHOOKE(ssanie) i pozycje OFF i ON. Obróciłem ją zacząłem kręcić i wypluła troche paliwa, jest dosyć nawet plama na podłodze. I na tym OFF próbowałem i próbowała zaskoczyć, puszczała dym z tłumika ale nie pykła jednak. Jutro zobacze rano jak co nie co wyparuje.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Powinna też być taka podkładka pomiędzy bakiem, a chyba gaźnikiem czy jakoś tak i ją się też wymienia.
A może dałeś zbyt dużo oleju do mieszanki, co ? I po prostu od razu zalewa świecę.
A może dałeś zbyt dużo oleju do mieszanki, co ? I po prostu od razu zalewa świecę.
-
- 0p - Nowonarodzony
Wczesniej na tej samej mieszance palila, z tego samego karnistra wiec odpada.
Pooglądaj silnik, czy przypadkiem nie rozszczelnił się(uszczelki).