Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Re: Palma madagaskarska ...

Post »

Ja miałam taki przypadek w pracy, że Palma miała złe warunki straciła wszystkie liscie a środek wzrostu zbrązowiał tak jakby choroba grzybowa więć chcieli ją wywalic a mi się jej szkoda zrobiło i przeniosłam ją do pokoju gdzie jest bardzo słoneczny parapet i kazałam na jakis czas zaprzestać podlewania a później podlewać z umiarkowaniem, bo jak sie okazało ona stała w ciemnym chłodnym pokoju a na dodatek ktoś ją regularnie podlewał jak wszystkie kwiatki i wyszło na to,że miała prawie cały czas mokro :? no ale po dłuższym pobycie w nowym miejscu wypusciła trzy odrosty obok obumarłego stożka wzrostu :heja także Palma uratowana

Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re:

Post »

gostek125 pisze:Ciekawi mnie jak wielkie pachypodium w warunkach domowych można wyhodować?
Moje pachypodium ma 1,1m ale mam go w domu 20 lat. Myślę, że na ten wiek powinno być większe, jednakże przez większość swojego życia rosło zapomniane i niezadbane. Oczywiście jeszcze nigdy nie kwitło.

Pachypodium lamerei (20-to letnie, zdjęcie z lata 2009):
Obrazek

Mam jeszcze drugą a właściwie dwie następne roślinki. Też Pachypodium lamerei. Ale ciekawym jest fakt, że na wysokość przyrastają średnio, natomiast bardzo się rozkrzewiają. Otóż rośliny, wypuszczają młode odrosty praktycznie z całej dolnej części. Odcinane młode sadzonki bardzo łatwo się ukorzeniają i od razu tworzą odrosty. Czy ktoś z Was spotkał się z takim pachypodium? Czy to jakaś mutacja? Czy może monstrualność?

Pachypodium lamerei z tysiącem odrostów(zdjęcie z lata 2009) :D:

Obrazek

A przy okazji, jeśli mowa o pachypodium. Chciałam zapytać, czy ktoś z Was uprawia Pachypodium saundersii? Mam go około pół roku. Czy wymaga specjalnych warunków, czy podobnych jak lamerei? Na razie stoi niepodlewane na oknie, straciło wszystkie liście ale żyje :D.

Pachypodium saundersii (zdjęcie z października 2009):

Obrazek

pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Re: Moja "palma Madagaskaru" (Pachypodium lamerei)

Post »

Piękne okazy. Moja palma jest jeszcze mała. Może za pare, parenaście lat się doczekam takiego okazu. :lol:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Cieszę się Bartek, ze Ci się podobają. Czas szybko leci, doczekasz się na pewno :D
pozdrawiam
kempeskol1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 sty 2010, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje pachypodium hodowane w mieszkaniu ma ok 180cm a poza tym ma 3 duże odrosty :wink:
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59

Post »

Mam trzy palmy jedną 4letnią 2 mają po2 lata T4 letnia ma okoł 50 cm, a 2 30cm. Tylko jedna się rozkezewiła a pozostałe2 nie mają odrostów.Szkoda :(
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18

Re: Pachypodium i dracenie odpadaja liscie

Post »

Moja palma madagaskarska nie wiem dlaczego zgniła. Tydzień temu musiałam ją wyrzucić, bo gdy chciałam przesadzić to zauważyłam, że w środku była kompletnie pusta, tak że pieniek nie umiał się już utrzymać. Wyciekła z tego jakaś nieprzyjemna maź. Nie mam pojęcia dlaczego, podlewałam ją raz na 2-3 tygodnie.
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Jeśli była w słaboprzepuszczalnej ziemi to za często była podlewana. Ja swoją mam w ziemi do kaktusów z dużą ilością żwiru i piasku. Podlewana była zimą może dwa, trzy razy. Ostatnio podlewam już częściej, bo jest więcej światła. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

raz na 2-3 tygodnie to nie za często.
Grzdyl

Post »

Po pierwsze odpowiednie, przepuszczalne podłoże, czyli ziemia do kaktusów wymieszana z drobnym żwirkiem w stosunku 1:1. Następnie drenaż. Kolejna ważna informacja, Pachypodim jest ciepłolubnym sukulentem, który nie przechodzi wyraźnego okresu spoczynku, więc najszybciej można go zabić mokrym podłożem lub zbyt niską temperaturą. Najgorsze jest, gdy oba te czynniki wystąpią jednocześnie. Gdy zdarzy nam się przelać, należy niezwłocznie wyjąć roślinę z doniczki i dokładnie osuszyć bryłę korzeniową. Jeśli tego nie zrobimy, pozostawimy zalążki zgnilizny, które przy najbliższym naszym przedobrzeniu z wodą zabiją całą roślinę. Na koniec taka uwaga. Jeśli ktoś ma tendencję do przelewania, powinien do ziemi dodawać więcej żwirku. Nadmiar wody szybko wtedy wypłynie i zapobiega to ewentualnemu gniciu korzeni.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

to taką ziemię miała ta palma, stała na południu, więc miała wiele ciepła.
Awatar użytkownika
kacper-24
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 18:39

Post »

:wit kiedyś miałem Pachypodium lamera miała prawie 1,5m wysokości i była zdrowa i zadbana niestety jak wyjechałem zagranice mamuśka mi go przelała i wyrzuciła :( miałem go ponad 10 lat i był moim najpiękniejszym i najstarszym okazem. zazdroszczę ci pięknej roślinki :oops: pozdrawiam
Awatar użytkownika
kacper-24
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 18:39

Re: Palma madagaskarska ...

Post »

:wit miałem kiedyś taką palemkę miała prawie 1,5m i ponad 10 lat była cudowna ale niestety mamuśka przelała przy mojej półrocznej nieobecności :( ale te okazy są jeszcze większe :shock: tylko wydaje mi się, że za bardzo się wyciągnęły. Potrzebują dużo światła. pozdrawiam :)
gostek125
50p
50p
Od: 22 lut 2009, o 16:27

Post »

Kilka dni temu byłem w salonie samochodowym w Stalowej Woli i aż mnie z wrażenia zatkało, kiedy zobaczyłem to:
Obrazek Kiepskie zdjęcie nie oddaje atrakcyjności drzewka, ale robiłem aparatem z telefonu. Pachypodium ma około 3,5 metra wysokości, pień średnicy jakieś 20 cm i około 15 lat. Od właściciela dowiedziałem się, że jego znajomy przywiózł to pachypodium z Iraku, miało wtedy 15 cm wysokości.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne okazy tu prezentujecie, Iwonko ;:180 super.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”