mikro ogódek
mikro ogódek
Witam wszystkich
Parę dni temu odkryłem to forum i bardzo się z tego cieszę. Tematów sporo i do tego wiele takich które mnie interesują.
Niemniej obecnie jestem na etapie planowania... ogródka? tarasu? Sam nie wiem jak to nazwać...
Otóż jestem posiadaczem obszaru o wymiarach 5 x 7 m z czego pas o wymiarach 2 x 7 m jest wyłożony kostką, czyli tworzy taras. Pozostała część - 3 x 7 m to obszar na którym w ubiegłym roku usiłowałem przejściowo utrzymać trawnik ale wyszedł trochę żałośnie .
Wobec tego w bieżącym sezonie chciałbym ten obszar zagospodarować - wypełnić go jakimiś roślinkami...
Aha - sorry, że otwieram nowy wątek ale przeszukując forum nie natknąłem się na zbliżony do mojego przypadek mikro-ogródka. Jeżeli coś mi umknęło to przepraszam i proszę o wskazówkę gdzie mogę się dokształcić.
Jednak pomijając wszystko, chciałbym zapytać znawców o to czy możliwe jest aby na tak małym obszarze posadzić:
- wiśnię/czereśnię karłową (chyba będzie musiała przypominać bonsai - da się coś takiego uzyskać?),
- magnolię - chyba gwiaździstą? - wyczytałem że nie rozrasta się zanadto,
- winogrono deserowe,
- migdałek w formie drzewka,
- azalię,
- róże - na paliku oraz pnącą na kratce,
- margerytkę na paliku (opcjonalnie),
- wrzosy, lawendę i jakieś inne drobne formy uzupełniające,
- chodzą mi też po głowie poziomki i borówka amerykańska ale tej ostatniej już chyba nie wcisnę.
Część ww. roślin mógłbym umieścić w donicach na tarasie.
Generalnie chciałbym uzyskać efekt ogródka mocno wypełnionego roślinnością, dużo zieleni ale też niemałą ilością kwitnących kwiatów.
Bardzo błądzę czy też ma to jakieś szanse powodzenia
Parę dni temu odkryłem to forum i bardzo się z tego cieszę. Tematów sporo i do tego wiele takich które mnie interesują.
Niemniej obecnie jestem na etapie planowania... ogródka? tarasu? Sam nie wiem jak to nazwać...
Otóż jestem posiadaczem obszaru o wymiarach 5 x 7 m z czego pas o wymiarach 2 x 7 m jest wyłożony kostką, czyli tworzy taras. Pozostała część - 3 x 7 m to obszar na którym w ubiegłym roku usiłowałem przejściowo utrzymać trawnik ale wyszedł trochę żałośnie .
Wobec tego w bieżącym sezonie chciałbym ten obszar zagospodarować - wypełnić go jakimiś roślinkami...
Aha - sorry, że otwieram nowy wątek ale przeszukując forum nie natknąłem się na zbliżony do mojego przypadek mikro-ogródka. Jeżeli coś mi umknęło to przepraszam i proszę o wskazówkę gdzie mogę się dokształcić.
Jednak pomijając wszystko, chciałbym zapytać znawców o to czy możliwe jest aby na tak małym obszarze posadzić:
- wiśnię/czereśnię karłową (chyba będzie musiała przypominać bonsai - da się coś takiego uzyskać?),
- magnolię - chyba gwiaździstą? - wyczytałem że nie rozrasta się zanadto,
- winogrono deserowe,
- migdałek w formie drzewka,
- azalię,
- róże - na paliku oraz pnącą na kratce,
- margerytkę na paliku (opcjonalnie),
- wrzosy, lawendę i jakieś inne drobne formy uzupełniające,
- chodzą mi też po głowie poziomki i borówka amerykańska ale tej ostatniej już chyba nie wcisnę.
Część ww. roślin mógłbym umieścić w donicach na tarasie.
Generalnie chciałbym uzyskać efekt ogródka mocno wypełnionego roślinnością, dużo zieleni ale też niemałą ilością kwitnących kwiatów.
Bardzo błądzę czy też ma to jakieś szanse powodzenia
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: mikro ogódek
Ma szanse na nasze podpowiedzi ale powinieneś być bardziej szczodry w informacjach przeznaczonych dla nas ...
Jaką wystawę ma to miejsce do zagospodarowania (Strony świata mam na uwadze,czy np.jest tam słonce)
Jaką ziemią dysponujesz ?
A najlepiej wstaw zdjęcie tego skrawka,wtedy łatwiej jest sobie wyobrazić i cokolwiek podpowiedzieć.
Jaką wystawę ma to miejsce do zagospodarowania (Strony świata mam na uwadze,czy np.jest tam słonce)
Jaką ziemią dysponujesz ?
A najlepiej wstaw zdjęcie tego skrawka,wtedy łatwiej jest sobie wyobrazić i cokolwiek podpowiedzieć.
OK, już się poprawiam - podaję dodatkowe dane, czyli zdjęcie tego wynalazku:
oraz moją "koncepcję" nasadzenia roślin:
Niestety zarówno zdjęcie jak i plan ogrodu pozostawiają nieco do życzenia pod względem jakości ale na chwilę obecną tylko tym dysponuję.
Dalsze informacje:
- gleba - na "moje oko" to glina
- kierunki świata - mniej więcej wzdłuż muru mamy północ-południe.
Będę niezmiernie wdzięczny jeżeli ktoś zechciałby rzucić okiem na to wszystko i ocenić czy mam szanse na realizację takiego przedsięwzięcia.
Jak czegoś nie dopisałem to pls dajcie znać.
oraz moją "koncepcję" nasadzenia roślin:
Niestety zarówno zdjęcie jak i plan ogrodu pozostawiają nieco do życzenia pod względem jakości ale na chwilę obecną tylko tym dysponuję.
Dalsze informacje:
- gleba - na "moje oko" to glina
- kierunki świata - mniej więcej wzdłuż muru mamy północ-południe.
Będę niezmiernie wdzięczny jeżeli ktoś zechciałby rzucić okiem na to wszystko i ocenić czy mam szanse na realizację takiego przedsięwzięcia.
Jak czegoś nie dopisałem to pls dajcie znać.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś mi się wydaje, że będzie tym roślinkom ciasno, a róża będzie zadeptana , bo znajdzie się na drodze do grilla.
Waleria
Dzięki za zainteresowanie problemem
Ciasno będzie - nie przeczę.
O różę na drodze do grilla się nie obawiam - tu planuję formę drzewka. Taka forma zapewnia chyba ograniczony rozrost?
Największym moim zmartwieniem jest wiśnia/czereśnia - chciałbym ograniczyć jej rozrost do drzewka o wysokości ok. 1,8m oraz średnicy (rozpiętość gałęzi) ok. 1,5m. Z tego co przeczytałem do tej pory nt. bonsai ograniczenie rozrostu drzewka do wymienionych rozmiarów jest możliwe. Czy będzie wówczas owocować? I co lepsze wiśnia czy czereśnia. Wolałbym tę drugą ze względu na owoce ale wydaje mi się, że będę musiał poprzestać na wiśni. Nie wiem, nie mam pojęcie, bo się nie znam
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Pls
Ciasno będzie - nie przeczę.
O różę na drodze do grilla się nie obawiam - tu planuję formę drzewka. Taka forma zapewnia chyba ograniczony rozrost?
Największym moim zmartwieniem jest wiśnia/czereśnia - chciałbym ograniczyć jej rozrost do drzewka o wysokości ok. 1,8m oraz średnicy (rozpiętość gałęzi) ok. 1,5m. Z tego co przeczytałem do tej pory nt. bonsai ograniczenie rozrostu drzewka do wymienionych rozmiarów jest możliwe. Czy będzie wówczas owocować? I co lepsze wiśnia czy czereśnia. Wolałbym tę drugą ze względu na owoce ale wydaje mi się, że będę musiał poprzestać na wiśni. Nie wiem, nie mam pojęcie, bo się nie znam
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Pls
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dla mnie, to tam zmieści się tylko albo magnolia, albo wiśnia / czereśnia i do tego coś niższego, jak magnolia, to z azalią, jak wiśnie / czereśnia to strzyżony migdałek.
Nie napisałeś też, czy ten kierunek północ / południe oznacza, ze zza płotu masz słońce o wschodzie, czy o zachodzie :P Pnącze na murze może świadczyć o mocnym zacienieniu tego fragmentu działki, a w takim przypadku owoce i tak nie będą najlepsze, bo do dojrzewania potrzebują dużo słońca. A i róże kochają słońce (niewiele jest odmian, które tolerują cień i pięknie kwitną). Może zrób podwyższone rabaty i posadź różaneczniki, bo na glinie to one tak sobie rosną, wolą gleby bardziej przepuszczalne.
Nie napisałeś też, czy ten kierunek północ / południe oznacza, ze zza płotu masz słońce o wschodzie, czy o zachodzie :P Pnącze na murze może świadczyć o mocnym zacienieniu tego fragmentu działki, a w takim przypadku owoce i tak nie będą najlepsze, bo do dojrzewania potrzebują dużo słońca. A i róże kochają słońce (niewiele jest odmian, które tolerują cień i pięknie kwitną). Może zrób podwyższone rabaty i posadź różaneczniki, bo na glinie to one tak sobie rosną, wolą gleby bardziej przepuszczalne.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Dzięki za opinię i podpowiedzi
No tak, no tak...
Więc zza muru wyziera słońce o wschodzie, czyli wschód jest na wprost
Nie pomieści się to wszystko? Nie dobrze
A gdyby wszystkie rośliny mocno przycinać? Wiem że np. magnolii nie można tak "brutalnie" traktować jednak bazując na swoim doświadczeniu - posadziłem magnolię w ogrodzie u teściowej jakieś 10 lat temu i... obecnie ma wysokość ok. 1,7m. Tak więc nie rośnie zbyt szybko.
Wiśnię można zdaje się poskromić i ograniczyć wzrost.
Nie mam pojęcia co z azalią? Czy można jakoś powstrzymać jej rozrost?
Róża pnąca umiejscowiona w lewym dolnym rogu na rysunku będzie miała bezpośrednie światło słoneczne mniej więcej od 9 do 13. Czy to wystarczy, czy za mało?
No tak, no tak...
Więc zza muru wyziera słońce o wschodzie, czyli wschód jest na wprost
Nie pomieści się to wszystko? Nie dobrze
A gdyby wszystkie rośliny mocno przycinać? Wiem że np. magnolii nie można tak "brutalnie" traktować jednak bazując na swoim doświadczeniu - posadziłem magnolię w ogrodzie u teściowej jakieś 10 lat temu i... obecnie ma wysokość ok. 1,7m. Tak więc nie rośnie zbyt szybko.
Wiśnię można zdaje się poskromić i ograniczyć wzrost.
Nie mam pojęcia co z azalią? Czy można jakoś powstrzymać jej rozrost?
Róża pnąca umiejscowiona w lewym dolnym rogu na rysunku będzie miała bezpośrednie światło słoneczne mniej więcej od 9 do 13. Czy to wystarczy, czy za mało?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
To kup azalię japońską a nie wielkokwiatową.
Oczywiście można ciąć azalie, bardziej się zagęszczą ale coroczne cięcie będzie kosztem kwitnienia.
Oczywiście można ciąć azalie, bardziej się zagęszczą ale coroczne cięcie będzie kosztem kwitnienia.
OK dzięki za podpowiedź
Zaraz sprawdzę jakimi rozmiarami może mi "zagrozić" azalia japońska
Zaraz sprawdzę jakimi rozmiarami może mi "zagrozić" azalia japońska
- Comcia
U mnie wieloletnia japonka ma coś ponad pół metra szerokości i wysokości.
Nie cięta.
Nie cięta.
Noo, to takie weszłyby może i ze dwie?
A masz jakąś fotkę jak wygląda Twoja roślinka?
A masz jakąś fotkę jak wygląda Twoja roślinka?
- Comcia
Japonki lubią ścisk więc mogą rosnąć w kupie.
Może dzisiaj uda mi się cyknąć zdjęcie to pokażę.
Zajrzyj na ten wątek :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... i*#p972824
Może dzisiaj uda mi się cyknąć zdjęcie to pokażę.
Zajrzyj na ten wątek :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... i*#p972824
Wow! Ogródek z podlinkowanego wątku robi wrażenie
... nie wiem czy nie zmienię koncepcji obsadzania ogródka.
Tylko czy u mnie nasłonecznienie będzie odpowiednie?
... nie wiem czy nie zmienię koncepcji obsadzania ogródka.
Tylko czy u mnie nasłonecznienie będzie odpowiednie?