Ligustr - jakie towarzystwo?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p
Od: 9 wrz 2007, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ligustr - jakie towarzystwo?

Post »

Co lubi towarzystwo ligustru? A konkretnie żywopłotu z takiej rośliny? Mam taki żywopłot, potem jest płot z siatki. Oba ogradzają moją działkę. W związku z tym mam pytanie: co mogę posadzić przy siatce, wewnątrz działki (żywopłot jest za siatką), tak by nie przeszkadzały temu korzenie ligustru. Marzą mi się jakieś kwiaty, najlepiej byliny. A i jeszcze jedno: chce mieć szpaler tych roślin, mniej więcej o długości 30 metrów i żeby były raczej reprezentacyjne. 8)
Może mam za wysokie wymagania, ale bardzo proszę o radę.
Żywopłot - siatka - kwiaty - a dalej trawnik. ;:173

Kasia
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p

Post »

A może róże? Choć to nie byliny.... Chodzi mi o to, by roślinom, które posadzę, nie przeszkadzały korzenie od ligustru. Ziemia jest tam dość twarda, a korzenie są płytko pod powierzchnią. A może mój pomysł jest w ogóle do chrzanu? ;:144
Przeczytałam wątki dotyczące żywopłotów z ligustru (i zazdroszczę Erazmowi ;:180 ). Może ktoś pomoże.... ;:201
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli od Twojej strony tego żywopłotu jest cień w samo południe
to polecam Ci hortensje ogrodowe .Maja płytki system korzeniowy ,a podsypanie ich każdej wiosny kwaśnym torfem
daje im prawie wszystko co potrzebują do szczęścia.
Ty musisz zadbać o wilgoć dla nich.

A może jakies berberysy ,jest teraz mnóstwo pięknych bordowych, żóltych i w ciapki ...też by to ładnie wyglądło
a są bardzo łatwe w prowadzeniu. Tak mi się nasunęło :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Kasiu nie wiem jak Twój ligustr, ale mój wykańcza wszystkie rośliny. :(

Jest bardzo ekspansywny, jeśli chodzi o korzenie. Rosną płytko (tak, jak pisałaś) i zaduszą każdą roślinę w odległości przynajmniej 1m. Tak stało się u mnie.

Nawet skalniaki miały się marnie w okolicy korzeni ligustru.
Wg mnie trzeba by pomyśleć o roślinie z korzeniem palowym, takiej o głębokim systemie korzeniowym.
Nie wiem dlaczego, ale macierzanka radzi sobie koło żywopłotu :shock: tylko, że Tobie zależy na czymś bardziej reprezentacyjnym.

Może ktoś ma inne spostrzeżenia dotyczące sąsiedztwa kwiatów i ligustru. :(
olenka33
50p
50p
Od: 23 wrz 2007, o 14:35

Post »

Kasiu,
liguster to prawdziwy "wysysacz" - dlatego tak dobr sobie radzi nawet w trudnych warunkach.

Możesz spróbować z rabatą bylinową - tak jak to sobie wymsliłaś. Przygotuj tylko starannie podłoże pod planowaną rabatę. Tak, żeby rośliny miały dobrą pozycje startową. Potem nawoź i podlewaj. To się może udać ale będzie po prostu wymagało więcej wysiłku.
W takiej rabacie dobrze te sobie powinny dać radę cebulowe kwitnące wiosną - mają jeden cel - zakwitnąć przed innymi roślinami (będą rozwijać się szybciej niż obudzisię do końca liguster).

Co do bylin i np. macierzanki - wiele z nich ma skromne wymagania i będzie sobie dawało radę..
olenka33
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

ligustr wytrzymałyby tylko pancerne byliny i to przy sporej pomocy ze strony człowieka - kosaćce syberyjskie, liliowce i hosty
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Nie wiem na pewno ale wydaje mi się, że z ligustrem powinna sobie poradzić juka. :D
Ma bardzo mocną karpę. U mnie długo walczyła ze świerkami, które też potrafią wykończyć każde towarzystwo. Teraz świerk przysłonił ją od góry i dlatego muszę juki przesadzić ale do tej pory radziła sobie całkiem dobrze.

Taki jukowy szpaler powinien całkiem ładnie wyglądać, i w lecie, i zimą. :D
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc - trochę mnie oświeciło. :) Chyba pójdę za radą Lili. Juki - myślę, że to dobry pomysł, tym bardziej, że jedna już rośnie przy siatce (oczywiście nie sadzona przeze mnie), i trzyma się dobrze ;:108 Mam do przesadzenia jeszcze dwie młode juczki. To tak na dobry początek. A potem będę je rozmnażać - przez podział karpy. Czy tak? :oops: Muszę jeszcze doczytać.... Gdzieś tu już coś jest na ten temat. ;:101

Pozdrowionka
Kasia
P.S. Hortensje - też fajnie. Ale w tym miejscu mam cień dopiero, gdy słonko ma się ku zachodowi. ;:96 Szkoda.
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Miałam juki pod żywopłotem z ligustru, niestety nie kwitły :cry: cokolwiek tam posadziłam było bardzo mizerne.Teraz mam zostawiony ok. pół metrowy pas nieobsadzonej ziemi wokół żywopłotu, który jest ścieżką dla mojego psa. Baśka
xxx-etka
50p
50p
Od: 24 sty 2007, o 14:26

Post »

Myślę, że jednak pomysł z różami był całkiem dobry, róże mają bardzo głęboki system korzeniowy, więc przy odrobinie nawożenia mineralnego i dobrze zaprawionych dołach przy sadzeniu, powinny wytrzymać towarzystwo ligustra, przy tym są róże o dużych efektownych kwiatach i takie o ogromnych wiechach drobnych kwiatków, okrywowe. Można też zastosować różne trzmieliny o pstrokatych liściach.
Moc serdecznych pozdrowień
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Re: Towarzystwo ligustru.

Post »

kasama pisze:... W związku z tym mam pytanie: co mogę posadzić przy siatce, wewnątrz działki (żywopłot jest za siatką), tak by nie przeszkadzały temu korzenie ligustru. Marzą mi się jakieś kwiaty, najlepiej byliny. ...
Ja też mam taki żywopłot. W odległości 1,5 m od niego wszystko rośnie bardzo słabo.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
allize
50p
50p
Od: 3 lis 2006, o 14:09

Post »

U mnie przed żywopłotem z ligustru rosną róże, nie zauważyłam żeby im zaszkodziło towarzystwo ligustra. Może dlatego, że najpierw one rosły a póżniej został posadzony żywopłot. Jest tylko jeden problem - obcinanie żywopłotu to droga przez mękę przy kolcach różanych :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Przy ligustrze zawsze powinno być wygodne przejście - choćby dla dostępu w celu utrzymania go w ryzach. Nieładnie wygląda taki zaniedbany, a i drewnieje nieprzycinany.

Na fotce pozostałość po sadzeniu żywopłotu- rosnie sobie w towarzystwie róż i przycinane na kule.

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”