Ligustr - jakie towarzystwo?
- kasama
- 100p
- Od: 9 wrz 2007, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ligustr - jakie towarzystwo?
Co lubi towarzystwo ligustru? A konkretnie żywopłotu z takiej rośliny? Mam taki żywopłot, potem jest płot z siatki. Oba ogradzają moją działkę. W związku z tym mam pytanie: co mogę posadzić przy siatce, wewnątrz działki (żywopłot jest za siatką), tak by nie przeszkadzały temu korzenie ligustru. Marzą mi się jakieś kwiaty, najlepiej byliny. A i jeszcze jedno: chce mieć szpaler tych roślin, mniej więcej o długości 30 metrów i żeby były raczej reprezentacyjne. 8)
Może mam za wysokie wymagania, ale bardzo proszę o radę.
Żywopłot - siatka - kwiaty - a dalej trawnik.
Kasia
Może mam za wysokie wymagania, ale bardzo proszę o radę.
Żywopłot - siatka - kwiaty - a dalej trawnik.
Kasia
- kasama
- 100p
A może róże? Choć to nie byliny.... Chodzi mi o to, by roślinom, które posadzę, nie przeszkadzały korzenie od ligustru. Ziemia jest tam dość twarda, a korzenie są płytko pod powierzchnią. A może mój pomysł jest w ogóle do chrzanu?
Przeczytałam wątki dotyczące żywopłotów z ligustru (i zazdroszczę Erazmowi ). Może ktoś pomoże....
Przeczytałam wątki dotyczące żywopłotów z ligustru (i zazdroszczę Erazmowi ). Może ktoś pomoże....
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli od Twojej strony tego żywopłotu jest cień w samo południe
to polecam Ci hortensje ogrodowe .Maja płytki system korzeniowy ,a podsypanie ich każdej wiosny kwaśnym torfem
daje im prawie wszystko co potrzebują do szczęścia.
Ty musisz zadbać o wilgoć dla nich.
A może jakies berberysy ,jest teraz mnóstwo pięknych bordowych, żóltych i w ciapki ...też by to ładnie wyglądło
a są bardzo łatwe w prowadzeniu. Tak mi się nasunęło
to polecam Ci hortensje ogrodowe .Maja płytki system korzeniowy ,a podsypanie ich każdej wiosny kwaśnym torfem
daje im prawie wszystko co potrzebują do szczęścia.
Ty musisz zadbać o wilgoć dla nich.
A może jakies berberysy ,jest teraz mnóstwo pięknych bordowych, żóltych i w ciapki ...też by to ładnie wyglądło
a są bardzo łatwe w prowadzeniu. Tak mi się nasunęło
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Kasiu nie wiem jak Twój ligustr, ale mój wykańcza wszystkie rośliny.
Jest bardzo ekspansywny, jeśli chodzi o korzenie. Rosną płytko (tak, jak pisałaś) i zaduszą każdą roślinę w odległości przynajmniej 1m. Tak stało się u mnie.
Nawet skalniaki miały się marnie w okolicy korzeni ligustru.
Wg mnie trzeba by pomyśleć o roślinie z korzeniem palowym, takiej o głębokim systemie korzeniowym.
Nie wiem dlaczego, ale macierzanka radzi sobie koło żywopłotu tylko, że Tobie zależy na czymś bardziej reprezentacyjnym.
Może ktoś ma inne spostrzeżenia dotyczące sąsiedztwa kwiatów i ligustru.
Jest bardzo ekspansywny, jeśli chodzi o korzenie. Rosną płytko (tak, jak pisałaś) i zaduszą każdą roślinę w odległości przynajmniej 1m. Tak stało się u mnie.
Nawet skalniaki miały się marnie w okolicy korzeni ligustru.
Wg mnie trzeba by pomyśleć o roślinie z korzeniem palowym, takiej o głębokim systemie korzeniowym.
Nie wiem dlaczego, ale macierzanka radzi sobie koło żywopłotu tylko, że Tobie zależy na czymś bardziej reprezentacyjnym.
Może ktoś ma inne spostrzeżenia dotyczące sąsiedztwa kwiatów i ligustru.
Kasiu,
liguster to prawdziwy "wysysacz" - dlatego tak dobr sobie radzi nawet w trudnych warunkach.
Możesz spróbować z rabatą bylinową - tak jak to sobie wymsliłaś. Przygotuj tylko starannie podłoże pod planowaną rabatę. Tak, żeby rośliny miały dobrą pozycje startową. Potem nawoź i podlewaj. To się może udać ale będzie po prostu wymagało więcej wysiłku.
W takiej rabacie dobrze te sobie powinny dać radę cebulowe kwitnące wiosną - mają jeden cel - zakwitnąć przed innymi roślinami (będą rozwijać się szybciej niż obudzisię do końca liguster).
Co do bylin i np. macierzanki - wiele z nich ma skromne wymagania i będzie sobie dawało radę..
liguster to prawdziwy "wysysacz" - dlatego tak dobr sobie radzi nawet w trudnych warunkach.
Możesz spróbować z rabatą bylinową - tak jak to sobie wymsliłaś. Przygotuj tylko starannie podłoże pod planowaną rabatę. Tak, żeby rośliny miały dobrą pozycje startową. Potem nawoź i podlewaj. To się może udać ale będzie po prostu wymagało więcej wysiłku.
W takiej rabacie dobrze te sobie powinny dać radę cebulowe kwitnące wiosną - mają jeden cel - zakwitnąć przed innymi roślinami (będą rozwijać się szybciej niż obudzisię do końca liguster).
Co do bylin i np. macierzanki - wiele z nich ma skromne wymagania i będzie sobie dawało radę..
olenka33
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Nie wiem na pewno ale wydaje mi się, że z ligustrem powinna sobie poradzić juka.
Ma bardzo mocną karpę. U mnie długo walczyła ze świerkami, które też potrafią wykończyć każde towarzystwo. Teraz świerk przysłonił ją od góry i dlatego muszę juki przesadzić ale do tej pory radziła sobie całkiem dobrze.
Taki jukowy szpaler powinien całkiem ładnie wyglądać, i w lecie, i zimą.
Ma bardzo mocną karpę. U mnie długo walczyła ze świerkami, które też potrafią wykończyć każde towarzystwo. Teraz świerk przysłonił ją od góry i dlatego muszę juki przesadzić ale do tej pory radziła sobie całkiem dobrze.
Taki jukowy szpaler powinien całkiem ładnie wyglądać, i w lecie, i zimą.
- kasama
- 100p
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc - trochę mnie oświeciło. Chyba pójdę za radą Lili. Juki - myślę, że to dobry pomysł, tym bardziej, że jedna już rośnie przy siatce (oczywiście nie sadzona przeze mnie), i trzyma się dobrze Mam do przesadzenia jeszcze dwie młode juczki. To tak na dobry początek. A potem będę je rozmnażać - przez podział karpy. Czy tak? Muszę jeszcze doczytać.... Gdzieś tu już coś jest na ten temat.
Pozdrowionka
Kasia
P.S. Hortensje - też fajnie. Ale w tym miejscu mam cień dopiero, gdy słonko ma się ku zachodowi. ;:96 Szkoda.
Pozdrowionka
Kasia
P.S. Hortensje - też fajnie. Ale w tym miejscu mam cień dopiero, gdy słonko ma się ku zachodowi. ;:96 Szkoda.
Myślę, że jednak pomysł z różami był całkiem dobry, róże mają bardzo głęboki system korzeniowy, więc przy odrobinie nawożenia mineralnego i dobrze zaprawionych dołach przy sadzeniu, powinny wytrzymać towarzystwo ligustra, przy tym są róże o dużych efektownych kwiatach i takie o ogromnych wiechach drobnych kwiatków, okrywowe. Można też zastosować różne trzmieliny o pstrokatych liściach.
Moc serdecznych pozdrowień
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Re: Towarzystwo ligustru.
Ja też mam taki żywopłot. W odległości 1,5 m od niego wszystko rośnie bardzo słabo.kasama pisze:... W związku z tym mam pytanie: co mogę posadzić przy siatce, wewnątrz działki (żywopłot jest za siatką), tak by nie przeszkadzały temu korzenie ligustru. Marzą mi się jakieś kwiaty, najlepiej byliny. ...
Pozdrawiam Andrzej.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Przy ligustrze zawsze powinno być wygodne przejście - choćby dla dostępu w celu utrzymania go w ryzach. Nieładnie wygląda taki zaniedbany, a i drewnieje nieprzycinany.
Na fotce pozostałość po sadzeniu żywopłotu- rosnie sobie w towarzystwie róż i przycinane na kule.
Na fotce pozostałość po sadzeniu żywopłotu- rosnie sobie w towarzystwie róż i przycinane na kule.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec