Potrawy z grzybów
Potrawy z grzybów
Mamy sezon na grzyby.czy znacie jakies pyszne potrawy z grzybów?? ;:8
Potrawy z grzybów
Często o tej porze robię "tort" grzybowy :
- ciastem jak na kopytka wylepiam okrągłą blaszkę - tortownicę - staram się jak najcieniej ,
-przygotowuję farsz grzybowy - grzyby , cebulka - przesmażam ,
-nakładam farsz do tortownicy , wygładzam ,
-uklepuję z ciasta cieniutki placek , przykrywam grzyby , starannie sklejam ciasto wierzchnie z ciastem w tortownicy.
Piekę przez około 80 minut w 220',
Można polać skwarkami , albo jeść " na sucho".
Sprawdza się też jako tarta w cieście francuskim .
Eksperymentatorów namawiam do zrobienia " tortu" w cieście z surowych ziemniaków.
Uwielbiamy ponadto gąski na chrupiąco - a za chwilę bedą !
- ciastem jak na kopytka wylepiam okrągłą blaszkę - tortownicę - staram się jak najcieniej ,
-przygotowuję farsz grzybowy - grzyby , cebulka - przesmażam ,
-nakładam farsz do tortownicy , wygładzam ,
-uklepuję z ciasta cieniutki placek , przykrywam grzyby , starannie sklejam ciasto wierzchnie z ciastem w tortownicy.
Piekę przez około 80 minut w 220',
Można polać skwarkami , albo jeść " na sucho".
Sprawdza się też jako tarta w cieście francuskim .
Eksperymentatorów namawiam do zrobienia " tortu" w cieście z surowych ziemniaków.
Uwielbiamy ponadto gąski na chrupiąco - a za chwilę bedą !
- maartucha
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 41
- Od: 20 kwie 2007, o 01:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Berlin
Oczywiście kanie a'la schabowy! Kapelusz kani moczę w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej i siuuup! na rozgrzany olej. Obsmażam z obu stron na złoty kolor i na talerz. Palce lizać!
Będąc w tym roku na kaszubach zostałam uraczona pierogami z kurkami. Smaczniejszych pierogów w życiu nie jadłam. Wiem, że w farszu były kurki i majeranek, ale co jeszcze, to pozostanie słodką tajemnicą kucharki Może ktoś zna ten przepis?
Będąc w tym roku na kaszubach zostałam uraczona pierogami z kurkami. Smaczniejszych pierogów w życiu nie jadłam. Wiem, że w farszu były kurki i majeranek, ale co jeszcze, to pozostanie słodką tajemnicą kucharki Może ktoś zna ten przepis?
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
- pszubart
- 100p
- Posty: 104
- Od: 20 cze 2006, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Grzyby z cebulą w sosie własnym.
Jadalne grzyby leśne (różne gatunki), przebrać, umyć, pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i dodać odrobinę octu lub kwasku cytrynowego, zagotować. Trochę pogotować, ale nie za długo. Na dużej patelni na oleju podsmażyć sporo pokrojonej cebuli. Obgotowane grzyby wyłowić, odsączyć i przełożyć na patelnię. Smażyć je na oleju, dodać przyprawy: pieprz, curry, papryka słodka, majeranek (wg uznania). Podsmażone grzyby połączyć z zeszkloną wcześniej na oleju cebulą. Grzyby na patelni można polać pod koniec smażenia śmietaną (niekoniecznie). Gotową potrawę spożywać z pieczywem lub kartoflami z wody.
Najlepiej zafundować sobie takie danie na kolację, bo po zjedzeniu większej ilości grzybów leśnych, świetnie się śpi.
Jadalne grzyby leśne (różne gatunki), przebrać, umyć, pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i dodać odrobinę octu lub kwasku cytrynowego, zagotować. Trochę pogotować, ale nie za długo. Na dużej patelni na oleju podsmażyć sporo pokrojonej cebuli. Obgotowane grzyby wyłowić, odsączyć i przełożyć na patelnię. Smażyć je na oleju, dodać przyprawy: pieprz, curry, papryka słodka, majeranek (wg uznania). Podsmażone grzyby połączyć z zeszkloną wcześniej na oleju cebulą. Grzyby na patelni można polać pod koniec smażenia śmietaną (niekoniecznie). Gotową potrawę spożywać z pieczywem lub kartoflami z wody.
Najlepiej zafundować sobie takie danie na kolację, bo po zjedzeniu większej ilości grzybów leśnych, świetnie się śpi.
Pozdrawiam wszystkich.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Tymbaliki z grzybów świeżych
1 szklanka mleka,
2 łyżki masła,
20 dag mąki,
50 dag grzybów świeżych,
2 cebule,
2 łyżki tłuszczu,
4 jaja,
4 łyżki tartej bułki,
pieprz, sól,
cukier, przyprawa do zup,
nać pietruszki
Zagotować mleko z masłem i zaparzyć mąkę. Grzyby oczyścić, starannie opłukać, udusić z cebulą na tłuszczu. Gdy ostygną zemleć w maszynce. Do przestudzanego ciasta dodać grzyby, tartą bułkę i żółtka. Dokładnie wyrobić, dodać przyprawy i ubitą z białek pianę. Posypać tartą bułką. Gotować na parze ok. 45 min. Podawać polane masłem lub sosami - śmietanowym, pomidorowym itp.
1 szklanka mleka,
2 łyżki masła,
20 dag mąki,
50 dag grzybów świeżych,
2 cebule,
2 łyżki tłuszczu,
4 jaja,
4 łyżki tartej bułki,
pieprz, sól,
cukier, przyprawa do zup,
nać pietruszki
Zagotować mleko z masłem i zaparzyć mąkę. Grzyby oczyścić, starannie opłukać, udusić z cebulą na tłuszczu. Gdy ostygną zemleć w maszynce. Do przestudzanego ciasta dodać grzyby, tartą bułkę i żółtka. Dokładnie wyrobić, dodać przyprawy i ubitą z białek pianę. Posypać tartą bułką. Gotować na parze ok. 45 min. Podawać polane masłem lub sosami - śmietanowym, pomidorowym itp.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Przypomniał mi się jeszcze jeden przepis na pierożki.
Robie ciasto jak na pizzę
(2 szklanki mąki,3dkg drożdży,woda,pod koniec wyrabiania dodać 1 łyżkę oleju)
FARSZ:
obgotowane grzyby smażę z cebulą na maśle dodaję pokrojoną szynkę ,pieprz,sól.
Wszystko musi być drobno pokrojone.
Po ostudzeniu farszu lepię pierożki i wkładam do piekarnika.
Robie ciasto jak na pizzę
(2 szklanki mąki,3dkg drożdży,woda,pod koniec wyrabiania dodać 1 łyżkę oleju)
FARSZ:
obgotowane grzyby smażę z cebulą na maśle dodaję pokrojoną szynkę ,pieprz,sól.
Wszystko musi być drobno pokrojone.
Po ostudzeniu farszu lepię pierożki i wkładam do piekarnika.
Mamałyga na grzybach według Przemo
Porcja na 4 osoby
0.5 kg grzybów
4 średnie cebule
200 ml mleka słodkiego 3,2%
2 do 4 łyżeczek maki pszennej( w zależności od konsystencji potrawy)
pół łyżeczki vegety lub innej np. kucharek
szczypta pieprzu
odrobina siekanej pietruszki
Cebulę kroimy w drobniutkie paski lub plasterki, wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu, podsmażamy ok 2 minut,zalewamy 100 ml wody i prużymy pod przykryciem do zmięknięcia cebuli(ok 10 minut,po uprużeniu można rozgnieść cebulę widelcem), następnie dodajemy ugotowane wcześniej grzyby, dodajemy vegetę, pieprz i pietruszkę i prużymy kolejne 5 minut na średnim ogniu, następnie wlewamy mleko i ponownie prużymy prze 5 minut mieszając co jakiś czas, po tym rozprószamy mąkę i mieszamy dopóki lekko nie zgęstnieje intensywnie mieszając, podajemy na gorąco z podsmażanymi ziemniakami i maślanką.
Porcja na 4 osoby
0.5 kg grzybów
4 średnie cebule
200 ml mleka słodkiego 3,2%
2 do 4 łyżeczek maki pszennej( w zależności od konsystencji potrawy)
pół łyżeczki vegety lub innej np. kucharek
szczypta pieprzu
odrobina siekanej pietruszki
Cebulę kroimy w drobniutkie paski lub plasterki, wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu, podsmażamy ok 2 minut,zalewamy 100 ml wody i prużymy pod przykryciem do zmięknięcia cebuli(ok 10 minut,po uprużeniu można rozgnieść cebulę widelcem), następnie dodajemy ugotowane wcześniej grzyby, dodajemy vegetę, pieprz i pietruszkę i prużymy kolejne 5 minut na średnim ogniu, następnie wlewamy mleko i ponownie prużymy prze 5 minut mieszając co jakiś czas, po tym rozprószamy mąkę i mieszamy dopóki lekko nie zgęstnieje intensywnie mieszając, podajemy na gorąco z podsmażanymi ziemniakami i maślanką.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Smażone pierogi z grzybami
20-30 dag suszonych grzybów ,
1 cebula ,
2 łyżki bułki tartej , 1 jajko ,
sól , pieprz ,
1 łyżka masła ,
olej do smażenia .
Grzyby namoczyć wypłukać i gotować okolo 20-30 minut. Odcedzić (na wodzie można zrobić barszczyk ).
Grzybki mielimy razem z cebulką dodajemy przyprawy, mieszamy i wykłądamy na roztopione masło. Smażymy około 30 minut na wolnym ogniu .
Ciasto przygotowujemy jak na pierogi. Rozwałkowujemy , wycinamy kółka i lepimy pierogi . Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy z obu stron . (mają pływać w oleju )
Podajemy na ciepło lub zimno .
20-30 dag suszonych grzybów ,
1 cebula ,
2 łyżki bułki tartej , 1 jajko ,
sól , pieprz ,
1 łyżka masła ,
olej do smażenia .
Grzyby namoczyć wypłukać i gotować okolo 20-30 minut. Odcedzić (na wodzie można zrobić barszczyk ).
Grzybki mielimy razem z cebulką dodajemy przyprawy, mieszamy i wykłądamy na roztopione masło. Smażymy około 30 minut na wolnym ogniu .
Ciasto przygotowujemy jak na pierogi. Rozwałkowujemy , wycinamy kółka i lepimy pierogi . Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy z obu stron . (mają pływać w oleju )
Podajemy na ciepło lub zimno .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Grzyby marynowane po grecku:
- duży durszlak pokrojonych obgotowanych grzybów
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek octu
- 1 szklanka oleju
- 0.5 kg cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki papryki ostrej w proszku
Cebulę zeszklić w szklance oleju, dodać wszystkie dodatki, wsypać obgotowane grzyby. Gotować 5-8 minut. Gorące wlewać do słoików i gotowe!
Złociste paszteciki
Ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
sól
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki tłuszczu
Nadzienie:
75 dag kwaszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 czubata łyżka tłuszczu
sól, pieprz
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.
- duży durszlak pokrojonych obgotowanych grzybów
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek octu
- 1 szklanka oleju
- 0.5 kg cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki papryki ostrej w proszku
Cebulę zeszklić w szklance oleju, dodać wszystkie dodatki, wsypać obgotowane grzyby. Gotować 5-8 minut. Gorące wlewać do słoików i gotowe!
Złociste paszteciki
Ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
sól
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki tłuszczu
Nadzienie:
75 dag kwaszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 czubata łyżka tłuszczu
sól, pieprz
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Grzybowe Figo Fago
40dag grzybów leśnych lub pieczarek ,
8 jaj ugotowanych na twardo ,
1-2 cebule ,
1kolorowa papryka ,
3 łyżki śmietany ,
1 łyżka mąki ,
1/2 szkl rosolu z kostki ,
1 listek laurowy ,
2-3 ziarna ziela angielsiego ,
3-4 ziarna pieprzu ,
sok z cytryny ,
sól ,
Garść siekanej zieleniny(tymianek , bazyli , natka piertuszki , szczypiorek , oregano)
oliwa lub olej
Oczyszczone grzyby kroimy w paseczki , kropimy na nie sok z cytryny i odstawiamy na 10 minut .
Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paseczki . Cebule pokrojoną w kostkę , zeszklić na łyżce tłuszczu , razem z papryką , dodajemy grzyby i podlewamy 1-2 łyżkami wody . Dodajemy lisć laurowy i ziele angielskie , pieprz , sól . Dusimyna małym ogniu do miękkości . Mąkę mieszamy ze śmietaną i rosolem , dodajemy do grzybów i stale mieszając podgrzewmy by sos zgęstniał . Doprawiamy .
Jajka kroimy w ćwiartki wkładamy do sosui obficie posypujemy posiekaną zieleniną .
Podajemy z pieczywem.
40dag grzybów leśnych lub pieczarek ,
8 jaj ugotowanych na twardo ,
1-2 cebule ,
1kolorowa papryka ,
3 łyżki śmietany ,
1 łyżka mąki ,
1/2 szkl rosolu z kostki ,
1 listek laurowy ,
2-3 ziarna ziela angielsiego ,
3-4 ziarna pieprzu ,
sok z cytryny ,
sól ,
Garść siekanej zieleniny(tymianek , bazyli , natka piertuszki , szczypiorek , oregano)
oliwa lub olej
Oczyszczone grzyby kroimy w paseczki , kropimy na nie sok z cytryny i odstawiamy na 10 minut .
Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paseczki . Cebule pokrojoną w kostkę , zeszklić na łyżce tłuszczu , razem z papryką , dodajemy grzyby i podlewamy 1-2 łyżkami wody . Dodajemy lisć laurowy i ziele angielskie , pieprz , sól . Dusimyna małym ogniu do miękkości . Mąkę mieszamy ze śmietaną i rosolem , dodajemy do grzybów i stale mieszając podgrzewmy by sos zgęstniał . Doprawiamy .
Jajka kroimy w ćwiartki wkładamy do sosui obficie posypujemy posiekaną zieleniną .
Podajemy z pieczywem.
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki