M@ti - owadożerki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p
Od: 10 lut 2009, o 11:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: M@ti - owadożerki

Post »

Dokładnie, tam stały one tylko do zdjęcia, na co dzień było to miejsce dzbanecznika. Podnoszenie wilgotności powietrza jest zbędne dla większości roślin owadożernych, a może tylko przysporzyć problemów.

pozdrawiam
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To dobrze, bo tam gdzie stoi nie mam miejsca na keramzyt ;) Czy wg. Ciebie ten mój-twoj dobrze wygląda?
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

Odpowiadałem dzisiaj w Twoim wątku, ale widzę że nie kliknąłem wyślij:) Wygląda nie źle, wypuszcza owadożerne liście i z tego co widzę pokrywają się one kropelkami. Możesz próbować dać położyć mu na liścia jakiegoś nie dużego owada( muszka owocówka, komar) takie nawożenie na pewno go wzmocni. Na podłożu z rosiczkami masz dużo wykwitów soli, czy podlewasz je wodą demineralizowaną?

Pozdrawiam
e_w_u
500p
500p

Post »

Mówiąc szczerze, podlewam odstaną gotowaną, demineralizowana jakoś mi nigdzie w oko nie wpadła :oops: A tłustosz nie wygląda mi jakby miał coś klejącego na listkach, ale spróbuję mu coś podrzucić, ostatnio sporo różnych latających się przewija..
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

Wodę demineralizowaną znajdziesz w marketach typu Auchan czy Carefour w cenie około 4,5zł/ 5L. Taka ilość starczy Ci na dość długo przy dwóch doniczkach. Jeśli chodzi o tego tłustosza to może się pomyliłem, ale tak na zdjęciu to wyglądało. Kropelki na liściach tłustoszy nie są tak duże jak u rosiczek, bardziej wygląda to jakby liść był wilgotny. Dopiero pod odpowiednim kątem widać, że są to kropelki.
e_w_u
500p
500p

Post »

Nie pomyliłeś się, faktycznie coś tam ma :) Przy następnych zakupach w markecie, nie omieszkam rozejrzeć się za wodą. Dzięki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj M@ti :wit
Przyszłam się pochwalić, że moje nasionka rosiczki, które mam od Ciebie, zaczęły kiełkować - jedne i drugie :) Siedzą sobie obecnie w doniczkach przy oknie, gdzie jest najcieplej, na mokrym keramzycie, na noc zakrywam je jeszcze woreczkami foliowymi, bo nie zamykam okna, a nie chce ich zawiać ;) Wygląda na to, ze wykiełkowała znaczna większość nasionek :) Jutro przy słońcu postaram się zrobić zdjęcie.
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

e_w_u pisze:Nie pomyliłeś się, faktycznie coś tam ma :) Przy następnych zakupach w markecie, nie omieszkam rozejrzeć się za wodą. Dzięki :)
Tylko zbytnio nie sprawdzaj palcami czy jest to klejące bo to podobno jest szkodliwe dla rośliny. Na prawdę radzę Ci zaopatrzyć się w miękką wodę, przy tak małej ilości roślin 5L takiej wody wystarczy Ci na długo. Ja do tej pory kupowałem 20L na 2 tygodnie, ale ostatnio zmierzyłem twardość deszczówki w mojej miejscowości i do póki będą padały deszcze to będę magazynował tą wodę. Okazało się bowiem, że deszczówka u mnie jest bardzo miękka.
DieSte pisze:Witaj M@ti :wit
Przyszłam się pochwalić, że moje nasionka rosiczki, które mam od Ciebie, zaczęły kiełkować - jedne i drugie :) Siedzą sobie obecnie w doniczkach przy oknie, gdzie jest najcieplej, na mokrym keramzycie, na noc zakrywam je jeszcze woreczkami foliowymi, bo nie zamykam okna, a nie chce ich zawiać ;) Wygląda na to, ze wykiełkowała znaczna większość nasionek :) Jutro przy słońcu postaram się zrobić zdjęcie.
Gratuluję udanego wysiewu. Teraz tylko czekać, aż rosiczki będą wytwarzały coraz większe owadożerne liście i zabijały wredne owady:):) A tak na poważnie, to trochę czasu jeszcze do tego czasu minie, ale jeśli już wzeszły to takie warunki utrzymuj im dalej a będą rosły. Czekamy na fotki. A tylko jeszcze takie pytanie, po co ten keramzyt?

Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Mateuszu twoja kolekcja roślin owadożernych nadal mnie zaskakuje,aż trudno uwierzyć że natura potrafi stworzyć takie cudaki,wszystkie bardzo ładne. ;:108 ;:63 ;:63
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56

Post »

Nie chciałam, żeby doniczki stały bezpośrednio w wodzie, więc wrzuciłam keramzyt i zalałam wodą tak, że sięga do podstawy doniczek.
Zapraszam do mojego spisu wątków
e_w_u
500p
500p

Post »

Nie macam, domyślam się ze ścieranie tej cieczy nie służy roślince. Komarka którego dostał "przyssał" do liścia, więc mam nadzieje, że korzysta :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

daka pisze:Mateuszu twoja kolekcja roślin owadożernych nadal mnie zaskakuje,aż trudno uwierzyć że natura potrafi stworzyć takie cudaki,wszystkie bardzo ładne. ;:108 ;:63 ;:63
A dziękuję, postaram się dalej zaskakiwać kolejnymi fotkami roślin.
DieSte pisze:Nie chciałam, żeby doniczki stały bezpośrednio w wodzie, więc wrzuciłam keramzyt i zalałam wodą tak, że sięga do podstawy doniczek.
Rosiczkom na prawdę nie zaszkodzi jeśli stały będą bezpośrednio w wodzie. Tylko między uzupełnieniami wody daj jej zupełnie zniknąć z podstawki.
e_w_u pisze:Nie macam, domyślam się ze ścieranie tej cieczy nie służy roślince. Komarka którego dostał "przyssał" do liścia, więc mam nadzieje, że korzysta :)
Jeśli przyssał to na pewno wyciąga z niego co się da:) Komary podobno mimo małych rozmiarów mają bardzo dużo białek, które rozkładane na substancje prostsze służą jako pokarm dla owadożerów.
e_w_u
500p
500p

Post »

Dziś chyba samo mu coś wpadło, bo miał jednego komarka, a ma jeszcze jakieś małe coś na tym samym listku :) Na pewno mu nie zaszkodzi :D
Pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”