Grusza i owocowanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grusza i owocowanie

Post »

Witaj !

Po około 10 latach, na pewno będą.
Pewnie cały watek już przeczytałeś. Warto.
Powodzenia.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawzięłam się i nie popuszczę, po skutecznym w tegoroczne kwitnienie przygięciu gałązek na Lecrerc-u w ub. roku, przygięłąm teraz Bonkretę. Może to nie fachowo zrobione, ale co tam, okaże się za rok.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Bardzo fachowo :wink: Tylko pamiętaj, żeby w czerwcu "rozebrać konstrukcję". I zwracaj cały czas uwagę na to, czy pędy nie są wygięte zbyt mocno (w czasie deszczu mogą popękać).
Pozdrawiam serdecznie :wink:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff! Dzięki pomologu, pędy nie są mocno wygięte, mogłam jeszcze bardziej ale wolałam nie ryzykować. Pod koniec czerwca konstrukcja będzie rozebrana. :D
Pozdrawiam! Gienia.
przemekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2010, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Grusza nie owocuje

Post »

Anqa pisze:Witam. Moja grusza (prawdopodobnie konferencja) w tym roku zakwitła po raz trzeci i tak jak w latach poprzednnich nie zawiązała owoców. W tym roku kwitła dość obficie, ale po przekwitnieniu na drzewie zostały suche, brązowe zawiązki.
Czy ktoś, może wie co powinnam zrobić, aby moje drzewo owocowało.
jeśli z pąków powstaja takie brazowe kuleczki to moze byc kwieciak http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0510171524 w srodku bedzie mala gasieniczka wyjadajaca wnetrze kwiatu.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, chodzi tu o czas, kiedy kończy się przyrost pierwotny (bo później "konstrukcja" po prostu nie będzie spełniała swojego zadania). A jeszcze ważniejszą sprawą są możliwe uszkodzenia drzewek ( było nie było to jednak przeszkadza). Podobnie z możliwością wyłamania naciągniętych pędów przez wiatr (szczególnie po deszczu, kiedy gałęzie są wilgotne i bardziej podatne na uszkodzenie). Na jabłoniach jest to mniej istotne - uwagę trzeba zwracać (i "trzymać rękę na pulsie") w przypadku grusz, czereśni, moreli. Jeżeli uważamy, że pędy jeszcze nie osiągnęły wymaganego kąta odchylenia od przewodnika (oczywiście nic na siłę i zgodnie z tendencją wzrostową odmiany) - zabieg powtarzamy wiosną przyszłego roku. Na "szpile" odchylamy głównie pędy grusz, moreli i czereśni (te większe) - w pozostałych przypadkach możemy wykorzystać klamerki do bielizny (przyrosty czereśni, jabłoni), ciężarki betonowe (grusze - choć osobiście nie polecam tego sposobu) czy specjalne gumki (najczęściej stosowane w jabłoniach).
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blackjack pisze:...Oglądając w niektórych wątkach aktualne zdjęcia forumowiczów, tzn. drzewek forumowiczów zastanawiam się jak to jest że są one już tak rozwinięte a moje "zdechlaki" dopiero ledwie otworzyły pąki (te, które w ogóle otworzyły...)
Dużo zależy od tego, skąd (miejsce szkółki) pochodzą drzewka, w jakim stanie je kupiłeś i kiedy posadziłeś - w końcu, nie ukrywajmy, w Twoim przypadku "in minus" działa rejonizacja. Ale spokojnie - na wszystko przyjdzie czas :wink:
Pozdrawiam :wink:
slonecznik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2010, o 20:03

Post »

Moja grusza co roku ma bardzo dużo owoców i w tym roku zapowiadają się niezłe plony
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Kto podejmie wyzwanie i opisze chociaż z grubsza gruszę,,Pomarańczówka''?(stara jak świat).
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

slonecznik pisze:Moja grusza co roku ma bardzo dużo owoców i w tym roku zapowiadają się niezłe plony
Owoców??? U mnie są pąki kwiatowe...
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I prawidłowo (to znaczy prawie...). Pomorze jest jednym z rejonów naszego kraju, w którym najpóźniej rozwijają się kwiaty, dojrzewają owoce itd. Szczególnie jest to widoczne, kiedy mamy taki przebieg pogody jak teraz :( Ale mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu i Ty będziesz się cieszyć widokiem kwitnących drzew
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze, wyczekiwane owoce na Lecrec-u (bo to chyba Generał Leclerc- przynajmniej tak pisało na metce);

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, sęk w tym, że ja bym tej gruszy nigdy na działce nie posadziła. Sadziła je moja siostra w 2005r (byłam wtedy za granicą). Wymaga ochrony, na dodatek te gruszki to owoc zimowy. W bloku nie ma ich gdzie przechować, co najwyżej w garażu (blaszaku) do pierwszych mrozów, no a potem gdzie? Etykietki siostra oczywiście nie zachowała , pewnie się gdzieś plącze w szpargałach działkowych -podkładka to grusza kaukaska- to pamięta.
Dobrze, że przynajmniej zapisała w kajecie nazwę z etykietki. Podobno bardzo im te gruszki smakowały i kupili takie drzewko na wiosnę, bez zastanowienia i sprawdzenia tej odmiany chociażby w necie.
Zaowocowała na przygiętych w ub. roku konarkach i tylko na tych.
Wilków na przygiętych konarach odbiło co niemiara, ooo i teraz na zdjęciu zauważyłam, że przegapiłam jednego i nie usunęłam.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”