Rozmnażanie/ukorzenianie fikusów
Rozmnażanie/ukorzenianie fikusów
Przepraszam ale chciałbym rozmnożyć fikus Beniamina w jaki sposób ?
Rozmnażanie fikusa
Witam,
Mam fikusa benjamina. Chciałabym go rozmnożyć, ale nie wiem jak to zrobić. Czy należy uciać kilka gałązek, wsadzić do wody i czekać na wypuszczenie korzonków?
Pozdrawiam
Asikk
Mam fikusa benjamina. Chciałabym go rozmnożyć, ale nie wiem jak to zrobić. Czy należy uciać kilka gałązek, wsadzić do wody i czekać na wypuszczenie korzonków?
Pozdrawiam
Asikk
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Boczny pęd należy oderwać od rośliny z tzw piętką czyli kawałkiem starszego pędu.
Dobrze by było zastosować ukorzeniacz do roślin zdrewniałych i wsadzić do ziemi. Doniczkę nakryć woreczkiem foliowym i postawić w miejscu widnym, ale zdala od okna. Raz dziennie woreczek zdjąć, przewietrzyć roślinę(by nie pleśniała) później założyć z powrotem suchą stroną w stronę rośliny. Doniczkę można nakryć dopadowanym słoikiem podkładająć patyczek by nie było to zbyt szczelne przykrycie.
Dobrze by było zastosować ukorzeniacz do roślin zdrewniałych i wsadzić do ziemi. Doniczkę nakryć woreczkiem foliowym i postawić w miejscu widnym, ale zdala od okna. Raz dziennie woreczek zdjąć, przewietrzyć roślinę(by nie pleśniała) później założyć z powrotem suchą stroną w stronę rośliny. Doniczkę można nakryć dopadowanym słoikiem podkładająć patyczek by nie było to zbyt szczelne przykrycie.
Rozmnażanie Fikusa "Tineke"
Witam wszystkich:)
Jestem tu nowym użytkownikiem forum więc jeszcze raz witam.Szukam informacji na temat w jaki sposób rozmnożyć tego Fikusa?.Wczoraj kupiłem bardzo gęstą roślinę poniewaź dowiedziałem się że można ją mnożyć z bocznych pedów wyrastających z ziemi.jeśli to prawda to w jaki sposób to uczynić by nie zniszczyć samej rośliny matecznej a także by szczepki się ukorzeniły?.
Dziękuję:)
Jestem tu nowym użytkownikiem forum więc jeszcze raz witam.Szukam informacji na temat w jaki sposób rozmnożyć tego Fikusa?.Wczoraj kupiłem bardzo gęstą roślinę poniewaź dowiedziałem się że można ją mnożyć z bocznych pedów wyrastających z ziemi.jeśli to prawda to w jaki sposób to uczynić by nie zniszczyć samej rośliny matecznej a także by szczepki się ukorzeniły?.
Dziękuję:)
Jedynie podczas przesadzania w nową doniczkę możesz oddzielić wybijające młode roślinki specjalnie nie martwiąc się o roślinę mateczną po prostu lekko oddziel korzenie a jak się nie dadzą oddzielić to odetnij ale tak by były jakiekolwiek korzonki przynajmniej z cztery, pięć przy sadzonce. Roślinie matecznej nic nie będzie, a drugi sposób to przez odmładzanie podobnie jak juki tylko że woda( lub ziemia) do ukorzeniania musi mieć 25 -35 stopni cały czas.
- effa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozmnażanie fikusa Beniamina
Czy teraz jest dobry moment na rozmnożenie Ficusa Benjamina? Mój benjamin zrzucił dawno temu wszystkie liście, trzymałam go długo takiego "łysego" ale jakoś nie może wypuścić nowych listków. Chciałam więc rozmnożyć z innego tylko nie wiem czy pora roku będzie temu sprzyjała?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rozmnażanie fikusa Beniamina
przytnij gałązki, spryskaj wodą, włóz do dużego, przeźroczystego worka foliowego, nadmuchaj balon (w srodku roślina będzie miała wilgotną atmoserę) i postaw w ciepłym jasnym miejscu po kilku tygodniach wypuści nowe liście, moża to stosowac też do innych "łysoli" szeflery, dracen, róży chińskiej - działaeffa pisze:Czy teraz jest dobry moment na rozmnożenie Ficusa Benjamina? Mój benjamin zrzucił dawno temu wszystkie liście, trzymałam go długo takiego "łysego" ale jakoś nie może wypuścić nowych listków. Chciałam więc rozmnożyć z innego tylko nie wiem czy pora roku będzie temu sprzyjała?
Z liścia nic Ci nie wyrośnie oprócz korzeni przetestowałam to na kilku różnych roślinach. Liście nie mają stożków wzrostu, chyba, że liść urwany chociaż z małym kawałkiem łodygi to jest jakaś szansa.mike1 pisze:Fikusa benjaminka można tez rozmnożyć z liścia
Trudno w to uwierzyć ale sprawdziłem to i faktycznie listek wypuścił korzonki, teraz czekam na zaczątek łodyżki
Aha, nie stosowałem żadnej chemii, oprócz tej która jest w kranówce
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI