Kwiatoterapia u Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiatoterapia u Asi

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Asiu - pięknie kwitną Ci te rododendrony i azalie, wspaniale wręcz. Aż ukłucie zazdrości poczułem, bo kwiatki różowe jak u moich, ale u Twoich to istny potop kwiatów! U mnie to jedynie potop w dosłownym znaczeniu. A metalowy ptaszek kiwi oryginalny, nie powiem ;:108.

:wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Kwasoluby dają pokaz, wspaniale :D
Ptasio super i stoi w dobrym miejscu :wink:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Aniu, Ankandorku ;:196

Żeby nie było zbyt monotonnie, wrzucam parę ogólnych widoczków ogrodu. Ja wiem, że te moje drzewka jeszcze młode i na klimat starego ogrodu przyjdzie mi nieco poczekać.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, elegancko się prezentuje ogród. Jak drzewa podrosną jego charakter bardzo się zmieni- teraz jest bardziej otwarty, przestrzeń dominuje. Ciekawie będzie obserwować jak drzewa tworzą nowe wnętrza ogrodowe, w miarę wzrostu.
Ciekawy zbiornik wodny- fontanna bardzo go ożywia.
genowefa
100p
100p
Od: 1 paź 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne widoki .Mnie zaciekawił czerwony berberys , może pamiętasz jak się nazywa?
Pozdrawiam -Gienia.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Aniu Różana, to jest moje ciurkadełko po metamorfozie. Wcześniej było to okrągłe oczko z ośmioma punktami, z których lała się woda. Niestety było źle zaprojektowane i miałam z nim masę problemów. No i dużo czasu i zachodu zabierało utrzymanie krystalicznie czystej wody (wierzba sąsiada nieopodal). Koniec końców nastąpiła reorganizacja i teraz wygląda ta nieco skromniej, ale mam o niebo mniej pracy. Niecka jest przykryta kamieniami, nie lecą do niej liście więc woda jest czysta i nic się wreszcie nie zapycha.

Zielona Aniu, ale te drzewa tak strasznie wolno rosną?

Genowefo, :wit , ten berberys to Red Chief

Dziś znów beznadziejna pogoda. Miałam skosić trawę. Dosadzić świerk biały ?Maigold?. Poszerzyć rabatę. Zrobić syropek z sosny. I co? I siedzę na forum, bo jest tak zimno, że mi się nic nie chce. Dobrze chociaż, że widok z okna przyjemny. Rh i azalie kwitną jak szalone, chociaż 2 sztuki pożegnały się tej zimy ze światem. Najbardziej mi szkoda Rhododendron ponticum variegatum z wąskimi liśćmi z kremową obwódką. Albo taki z niego wrażliwiec, albo nie zdążył się zaaklimatyzować przed zimą.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja już swój syropek zrobiłam w zeszłym tygodniu.
Przepiękne ciurkadełko. Fajnie latem usiąść przy nim i posłuchać szmeru wody.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Gosiu, a jakie zastosowałaś proporcje do syropku? Takie jak podawał ktoś na forum?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Asiu, pierwszy raz tutaj zajrzałam do Ciebie i jestem pod wrażeniem :shock: Masz niesamowicie wypielęgnowane rabaty (jak Ty to robisz, że masz zero chwastów?) i chyba najpiękniejsze zdjecia na forum. Co to za wspaniały aparacik?
Z wielką przyjemnością pooglądałam Twój ogród i jeśli pozwolisz, to będę zaglądać ;:65
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Igor, dziękuję za miłe słowa. Trawa w tym roku rzeczywiście "wypasiona". Wertykulacja, azot i sporo deszczu i niech się królowa angielska schowa ze swoim trawnikiem. Tylko widzę, że gdzieniegdzie trawa zaczyna kwitnąć, a to niedobrze. Ale wciąż jest za mokro żeby kosić. Nasadzenia czasami zmieniają docelowe miejsce,bo ciągle nie jestem w 100% zadowolona. Na szczęście jeszcze wszystko młode więc nie cierpią przez moje eksperymenty.

Moniu, witaj w moim wątku. Aż się zarumieniłam od pochwał :oops: . Wiesz jak to jest z chwastami, staram się na bieżąco pielić + sporo kory, ale i tak ciągle coś wyłazi. Spacerując po ogrodzie ciągle się schylam i wyrywam te chwaściory bo mnie irytują. Za to w warzywniku szaleją na potęgę. Tam już nie mam takiego zapału. Aparacik to Nikon, lustrzanka. Fajna ale ciężka, przydałoby się coś mniejszego, żeby mieć ciągle pod ręką. Zapraszam zawsze do odwiedzin, zwłaszcza, że do Ciebie wpadam po cichutku dość często i podziwiam rozwój Twojej różanej krainy i nowe nasadzenia.

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Nikony są super. Ja mam wprawdzie nie lustrzankę, ale również tej firmy i bardzo sobie chwalę :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Asiu, chcemy zrobić odprowadzenie wody z ogrodu, bo nas zalewa przy większych opadach, mąż myśli żeby poprowadzić kratkę i wpuścić ją w zakopany zbiornik (sporą beczkę na przykład), można z czegoś takiego zrobić taką fontannę, jak Ty masz?
Bo co z tym jeszcze by można zrobić? :roll: ;:24
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Aniu, ja mam bardzo ciężką, słabo przepuszczalną ziemię i lekko obniżony taras i po obfitych opadach też mam problem z wodą. Mam właśnie taką wkopaną beczkę pod jedną rynną oraz 2 studnie chłonne, w których gromadzi się woda deszczowa.
Później tą deszczówkę wykorzystuję do podlewania. Wrzucam do beczki pompę połączoną z wężem, to proste rozwiązanie pomaga oszczędzać wodę.
Moje ciurkadełko nie jest zasilane deszczówką ponieważ jest w sporej odległości od domu,
ale myślę, że to nie byłby zły pomysł. Jakoś się tej wody pozbyć trzeba.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu, zarzuć jakimś kwietnym zdjęciem dla terapii, bo u mnie to nie mam już na co patrzeć - chyba na ten monsun za oknem :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”