Ligustr - jakie towarzystwo?
- kasama
- 100p
- Od: 9 wrz 2007, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to teraz już nic nie wiem. Może zamiast róż i jukk zasieję co roku jakieś kwiatki i tyle. Myślałam jeszcze o puszczeniu żywopłotu tak, by zakrył siatkę, zyskam parę centymetrów, ale nie wiem czy to dobry pomysł... ;:207 A może faktycznie zostawić tam pół metra z trawą (chyba da radę rosnąć ), lub płytkami chodnikowymi, a rabatę zrobić dalej. Będzie dojście do krzaków i kwiaty będą się miały dobrze.
Ziemia na mojej działce jest raczej żyzna, powiedziałabym nawet, że "tłusta" (w końcu pyrzyckie czarne ziemie ), może to będzie miało sens. Ostatecznie skończy się na eksperymentach, chyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ;:228
Pozdrawiam Was wszystkich i na razie dzięki za rady.
Kasia
Ziemia na mojej działce jest raczej żyzna, powiedziałabym nawet, że "tłusta" (w końcu pyrzyckie czarne ziemie ), może to będzie miało sens. Ostatecznie skończy się na eksperymentach, chyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ;:228
Pozdrawiam Was wszystkich i na razie dzięki za rady.
Kasia
- kasama
- 100p
Wezmę to pod uwagę i jak już będę miała koncepcję - zrealizowaną - to zaproszę Was do mojego ogrodu. Najprędzej na wiosnę, bo teraz nie ma się czym chwalić
Cały czas robimy z mężem po swojemu. Tak więc działka jest w trakcie przemian, po poprzednich właścicielach. I nie mogę się już doczekać, aż wreszcie będzie tam porządek.
Pozdrawiam
Kasia
Cały czas robimy z mężem po swojemu. Tak więc działka jest w trakcie przemian, po poprzednich właścicielach. I nie mogę się już doczekać, aż wreszcie będzie tam porządek.
Pozdrawiam
Kasia
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja posiałam przy samym żywopłocie groszek pnący wieloletni , w pierwszym roku rosnie słabo za to juz od następnego rośnie jak wściekły, rozrastał mi się i wspinał po zywopłocie, wygląda to cudnie, masa rózowego kwiecia w ligustrze. A kwitnie dłuuuugo baaardzo długo, cześc spadła na ziemię i wygladała jak roslina okrywowa. Jesienią się go ścina przy ziemi a wiosną daje o sobie znać z nowa mocą. Pozdrawiam Aga
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może przy samym płocie zrobić lekko podwyższoną rabatkę, równo poziomą, albo ze spadkiem w stronę Twojego ogrodu, ograniczoną murkiem, czy czymś innym, wtedy dołożyłabyś tam dobrej ziemi i szanse roślin tam posadzonych na pewno by wzrosły
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Kasiu mam propozycje następującą :Przed ligustrem posadź dalie wyobraź sobie zieloną ścianę i przed nią piękne kolorowe dalie po prostu cudo aż do samej zimy lub :zielona ściana i piękne kolorowe wysokie azalie super bo osłonięte od wiatru i jeszcze jedno :zielona ściana i przecudne krzewy krzewuszki , miliony kwiatów czerwonych
Azalie i rododendrony podziwiaj na stronie "Ewelina" .Bajka
Azalie i rododendrony podziwiaj na stronie "Ewelina" .Bajka
Re: Ligustr - jakie towarzystwo?
PO kilku latach braku odzewu w watku cos dopisze
Mam to ''okropienstwo'' zakupione nie chcacy wraz z domem
I nawet chwasty pod tym nie rosna.
Walcze oj walcze jak lwica. na razie ziemia zostala odzywiona i wsadzilam tam hortensje, trzmieline, wrzosy. Wszystko rosnie.
Wiosenne cebulowe rowniez pieknie wygladaja. Trawa jednak znikla.
Ziemia jest ciagle przesuszona. Nawet po zimie nie ma juz pod Lingutrami sladu wilgoci.
Zobaczymy jak wypadna kolejne lata.
''Moje'' Lingustry naja ok 3m wysokosci i nie sa prowadzone na zywoplot. Wygladaja jak dobrze zageszczone drzewa.
dala bym wiele zeby sie ich pozbyc ale niestety rosna na panstwowje ziemi i nie moge ich ruszyc.
A znacznie zaciemniaja i przytlaczaja niewielka dzialke.
Mam to ''okropienstwo'' zakupione nie chcacy wraz z domem
I nawet chwasty pod tym nie rosna.
Walcze oj walcze jak lwica. na razie ziemia zostala odzywiona i wsadzilam tam hortensje, trzmieline, wrzosy. Wszystko rosnie.
Wiosenne cebulowe rowniez pieknie wygladaja. Trawa jednak znikla.
Ziemia jest ciagle przesuszona. Nawet po zimie nie ma juz pod Lingutrami sladu wilgoci.
Zobaczymy jak wypadna kolejne lata.
''Moje'' Lingustry naja ok 3m wysokosci i nie sa prowadzone na zywoplot. Wygladaja jak dobrze zageszczone drzewa.
dala bym wiele zeby sie ich pozbyc ale niestety rosna na panstwowje ziemi i nie moge ich ruszyc.
A znacznie zaciemniaja i przytlaczaja niewielka dzialke.
- kasama
- 100p
Witam po latach
A moje koncepcje zmarły śmiercią naturalną; wraz z canami, które tam posadziłam... Wielki błąd
Teraz jest trawa, a właściwie coś jakby trawa, bo przesuszone i rzadkie. A troszkę przed jest wierzba mandżurska (jest ok), i tuje oraz wielki tamaryszek, jeszcze po poprzednikach. Najważniejsze miejsce zajmuje huśtawka z dwoma stanowiskami - w końcu działka dla dzieci też musi być i miejsce do gry w coś oczywiście na trawie (tej porządnej!), która zajmuje resztę miejsca.
Serdecznie pozdrawiam!
A moje koncepcje zmarły śmiercią naturalną; wraz z canami, które tam posadziłam... Wielki błąd
Teraz jest trawa, a właściwie coś jakby trawa, bo przesuszone i rzadkie. A troszkę przed jest wierzba mandżurska (jest ok), i tuje oraz wielki tamaryszek, jeszcze po poprzednikach. Najważniejsze miejsce zajmuje huśtawka z dwoma stanowiskami - w końcu działka dla dzieci też musi być i miejsce do gry w coś oczywiście na trawie (tej porządnej!), która zajmuje resztę miejsca.
Serdecznie pozdrawiam!
Pozdrawiam
Kasia
"Zielonym do góry!"
Kasia
"Zielonym do góry!"
Witam!
Czy orientujecie się może jak rosną korzenie ligustra? - tzn. czy bardziej w głąb ziemi
- czy "idą" w szerokość?
Na jakiej głębokości pod ziemią mogę natrafić na pierwsze korzenie około 30 letniego krzaka?
Pozdrawiam!
Czy orientujecie się może jak rosną korzenie ligustra? - tzn. czy bardziej w głąb ziemi
- czy "idą" w szerokość?
Na jakiej głębokości pod ziemią mogę natrafić na pierwsze korzenie około 30 letniego krzaka?
Pozdrawiam!
Ja mam żywopłot z ligustru i z doświadczenia wiem, że rośliny rosną tam bardzo kiepsko - zwłaszcza jeśli jest wysoki, bo zabiera światło. U mnie dają w tym miejcu radę hosty i liliowce. To jeśli chodzi o wysoki żywopłot od strony południowej.
Wzdłuż niższego, od wschodu (więcej słońca) rosną u mnie nieźle wiosną tulipany, a teraz przywrotniki ostroklapowe - ładna, jasna zieleń, kontrastujaca z ciemną zielenią ligustru.
Wzdłuż niższego, od wschodu (więcej słońca) rosną u mnie nieźle wiosną tulipany, a teraz przywrotniki ostroklapowe - ładna, jasna zieleń, kontrastujaca z ciemną zielenią ligustru.
Czy tworząc żywopłot z ligustru, mogę zostawić akebię? Rośnie sobie przy płocie i jest ogromna - żal ją wykopywać, a w pobliżu ma iść rząd ligustru...?