M@ti - owadożerki
- M@ti
- 100p
- Od: 10 lut 2009, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: M@ti - owadożerki
Nie zaszkodzi na pewno z raczej pomoże. Spójrz na to znalezione w sieci zdjęcie tłustosza. http://www.altogallego.com/Flora/flor/P ... iflora.jpg Widać tam jaką ilość owadów potrafi złapać i to bez żadnych negatywnych skutków.
On raczej nie ma naturalnego sposobu pozbywania się pozostałości owada?
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- M@ti
- 100p
No niestety nie. W naturze sprawę tą załatwić może deszcz i wiatr. Na parapecie niestety resztki muszą zostać. Pocieszeniem może być to, szybko rosnące nowe liście przykrywać będą te stare oklejone owadami.
Ciekawa jestem czy faktycznie bez pomocy uda mu się coś złapać. Dziś dałam mu na przekąskę jakieś biegające po podłodze "coś". Chyba zaraz skoczę spojrzeć czy udało mu się to coś przytrzymać ;)
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- M@ti
- 100p
Na pewno coś mu się uda i to nie raz, cierpliwości:) Czym będzie większy tym prawdopodobieństwo złapania czegoś będzie rosło. Nie będzie zdarzało się to nie wiadomo jak często, ale owocówki czy ziemiórki często padają ofiarami moich tłustoszy. Widziałem kiedyś jak ktoś specjalnie zostawiał jakiś owoc przy tłustoszach żeby zwabić owocówki i nawet dobre były tego skutki.
Rosiczkom i muchołówkom chyba nigdy się nie udało, to może tłustosz da radę Póki co biegacz z podłogi poszedł sobie, chyba za słabo go ogłuszyłam ;)
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
Tłustoszek pokazał co potrafi i wziął się za ziemiórki Właśnie na tą chwilę czekałam Młode listki rosną dobrze, wygląda więc na to, że nieźle mu u mnie
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- M@ti
- 100p
Ostatnio u mnie zaobserwowałem to samo tylko, że ja mam coś ponad 40 tłustoszy obok siebie więc ziemióry nie mają szans. Mam nadzieję że dzięki temu tłustosze będą lepiej rosły bo ostatnio trochę je zaniedbałem.
To chyba ta odrobina słonka w połączeniu ze świeżym mięskiem ;) Jakbyś był ciekaw wyglądu Twojo-mojego tłustoszka to wstawiłam fotkę. Mam jeszcze pytanko. W rosiczkach rozprzestrzenia mi się jakaś zielenina - glony, mech? Może to zaszkodzić maluchom?
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- M@ti
- 100p
Widziałem Twojego tłustosza, na prawdę polubił ziemiórki:) Jeśli ta zielenina jest taka galaretowata to jest to glon a jeśli jest twardsza i zaczyna rosnąć w górę to mech. Jest to groźne dopiero kiedy zarośnie siewki. Możesz spróbować czymś to zebrać powinno na jakiś czas pomóc.
Chyba raczej nie pomoże. Dziś wyciągnęłam doniczkę z parapetu (co wcale takie proste nie jest...) I wygląda na to że to się, szybko rozprzestrzenia. Niektóre rosiczki dopiero wschodzą i całkiem nie wiem co zrobić... Wklejam zdjęcia, jako, że u Ciebie wiele osób porad szuka, to mam nadzieję, że się nie pogniewasz. Mi to wygląda na jedno i drugie, w zależności od grubości... nie znam się
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- M@ti
- 100p
Nie wygląda to za ciekawie, nie mówię tylko o tych mchach i glonach, ale również o torfie. Jednak na razie siewki jak widzę dobrze rosną więc nie ma co ich ruszać, jednak jeśli tylko zauważysz jakiś negatywny wpływ tych nowych lokatorów to będziesz musiała zmienić podłoże niestety.
Siewki rosną bardzo ładnie, mam nadzieje, że dadzą rade jeszcze trochę listków wypuścić zanim coś złego zacznie się dziać. Dwóm największym dałam nawet po ziemiórkowej zakąsce. Mam nadzieje, że uda mi się je wyhodować...
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa