Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Kurcze faktycznie maj okropny U mnie ciągle leje. Teraz jest straszna ulewa i wichura - boje się czy moja "tunelowa" budowla przetrzyma noc - jeśli tak to normalnie opatentuje mój pomysł budowy prowizorycznej szklarni hihihi
Kurcze czy u Was w tunelach na pomidorach ( na brzegach liści) też skrapla się woda?? To normalne??
Moje pomidorki przeznaczone do gruntu stoją w skrzynce pod folią - nie wiem ile to jeszcze potrwa, ale jakbym teraz wysadziła to za kilka godzin z krzaczków nic by nie zostało
Kurcze czy u Was w tunelach na pomidorach ( na brzegach liści) też skrapla się woda?? To normalne??
Moje pomidorki przeznaczone do gruntu stoją w skrzynce pod folią - nie wiem ile to jeszcze potrwa, ale jakbym teraz wysadziła to za kilka godzin z krzaczków nic by nie zostało
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oki będą wiązane na ósemkę. Dzięki Gieniu
czas to .......ryba
Gieniu współczuję bo u mnie to samo, mieszkam na sporym wzniesieniu a piwnice mam zalane kompletnie. Wypompować nie można było bo przez kilkanaście godzin byliśmy bez prądu. W mieście jest w dolinie rzeczka, zwykle ma jakieś 40 cm wody teraz już miejscami przelała wały prawie 3 metrowe. A wzdłuż rzeki pełno domów, w odległości wręcz kilkunastu metrów. Pomidory w gruncie spisałam na straty, w szklarni też tragedia, farelek chodzi cały czas z niewielkimi przerwami żeby się nie przegrzał.
Kolejny głos trafił do urny
Kolejny głos trafił do urny
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
carmen83,jak dobrze zakotwiczyłaś ala`tunel,to przeżyje
Para skrapla się,to normalka,dlatego trzeba wietrzyć.
Ja wietrzę,od dziś delikatnie (za bardzo wieje),ale 24H palą się dwa znicze.
Temperatura jest utrzymana na 18 stopnich.
W gruncie pomidory są od 2 tygodni.
Załamka,po prostu.
Chyba już za dużo tej wody.
Tylko ,,stękają,,
Ale czekam na słoneczne dni
Para skrapla się,to normalka,dlatego trzeba wietrzyć.
Ja wietrzę,od dziś delikatnie (za bardzo wieje),ale 24H palą się dwa znicze.
Temperatura jest utrzymana na 18 stopnich.
W gruncie pomidory są od 2 tygodni.
Załamka,po prostu.
Chyba już za dużo tej wody.
Tylko ,,stękają,,
Ale czekam na słoneczne dni
Pozdrawiam,Asia
- carmen83
- 100p
Kurcze chciałabym przewietrzyć ale ciągle leje i leje...
Dobry pomysł z tymi zniczami
Dobry pomysł z tymi zniczami
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
U mnie ciągle pada,choć jest zimno,to wietrzyć trzeba.
Dlatego zapalam znicze,oby za bardzo się nie wychłodziło w tunelu.
Dlatego zapalam znicze,oby za bardzo się nie wychłodziło w tunelu.
Pozdrawiam,Asia
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posadziłam pierwsze cztery krzaki do gruntu. Na szczęście nie jest jakoś strasznie mokro, bo Wielkopolske deszcze oszczędziły, choć nadal są zapowiadane.
Tegoroczna uprawa jeszcze jest nieśmiała: kilka koralików, kilka gruszkowych koktajlowych, kilka kmiciców, kilka nn - z wydłubanych ziarenek z bardzo smacznego pomidorka od pana na targowisku. W zeszłym roku - klęska, malinowy ożarowski mimo oprysków niewiele dał owoców z powodu zarazy. Owoce były smaczne, ale mało. Koralik nie zawiódł stąd powtórka, a i rodzina stanowczo się domagała koralika. Ciekawa jeste co z nn, czy tez polegnie w razie zarazy? Czy ktoś wie jak Kmicic się zachowuje? Czy jest wrażliwy? Chciałabym mieć na bieżąco do sosów i sałatek. Nie wiem nawet czy jest plenny i ile krzaczków muszę posadzić, żeby starczyło.
Tegoroczna uprawa jeszcze jest nieśmiała: kilka koralików, kilka gruszkowych koktajlowych, kilka kmiciców, kilka nn - z wydłubanych ziarenek z bardzo smacznego pomidorka od pana na targowisku. W zeszłym roku - klęska, malinowy ożarowski mimo oprysków niewiele dał owoców z powodu zarazy. Owoce były smaczne, ale mało. Koralik nie zawiódł stąd powtórka, a i rodzina stanowczo się domagała koralika. Ciekawa jeste co z nn, czy tez polegnie w razie zarazy? Czy ktoś wie jak Kmicic się zachowuje? Czy jest wrażliwy? Chciałabym mieć na bieżąco do sosów i sałatek. Nie wiem nawet czy jest plenny i ile krzaczków muszę posadzić, żeby starczyło.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Ja przed ulewami posadziłam 16 krzaków - 7 odmian. A teraz nawet dojść się do nich nie da. Tyle, że nie stoją pod wodą jak papryka i rabatka kwiatowa. Reszta czeka w domu na lepsze czasy.
- carmen83
- 100p
Ja obawiam sie że przez ten mokty maj nie doczekam sie plonów z mojego warzywniaczka i wszystkie starania pójda na marne
Kurcze wyciągnęłam z szafy ciepłe golfy bo inaczej nie da sie w pracy wysiedzieć tak zimno i mokro
Kurcze wyciągnęłam z szafy ciepłe golfy bo inaczej nie da sie w pracy wysiedzieć tak zimno i mokro
Moje pomidorki posadzone pod folie 1 maja ,bardzo słabo mi rosną
pamiętam że rok temu, po posadzeniu do folii to rosły jak szalone ,a w tym roku, nie wiem czy ja popełniłam jakiś błąd, czy to ta świetna pogoda???????????????????????
muszę w końcu nazrywać pokrzyw i zrobić gnojówke-może tego im trzeba
pamiętam że rok temu, po posadzeniu do folii to rosły jak szalone ,a w tym roku, nie wiem czy ja popełniłam jakiś błąd, czy to ta świetna pogoda???????????????????????
muszę w końcu nazrywać pokrzyw i zrobić gnojówke-może tego im trzeba
Pozdrawiam Iwona
Ja dzisiaj idę narwać pokrzyw i obłożę nimi moje pomidorki, niech wciągają witaminki z nich
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Pomyślałam sobie ,że kostki słomy również wchłoną wodę Czy dobrze kombinuję
- carmen83
- 100p
To ja poproszę o przepis na "pokrzywową zupkę" dla pomidorków