Pochylony świat na piasku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Ilonia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pochylony świat na piasku cz.2

Post »

Witaj Aniu,

Słówko ode mnie w sprawie mszyc. Czosnek działa, ale może nie solo. Czytałam kilka razy tu na forum o gotowaniu wywarów z czosnku. Nic takiego nie trzeba robić. Wystarczy czosnek zmiksować z wodą i płynem do naczyń. Chyba jeszcze dawałam cebulę. aha, płyn lepiej dodać po miksowaniu bo się straszna piana robi. To jest przepis z jakiejś brytyjskiej książki którą mam. Pryskałam 2 lata temu moje świerki i pomogło. Od razu.
Powodzenia!
Ilona
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu, witaj, na pewno do piątku się wypogodzi. Jutro jeszcze ma być tak paskudnie, a potem z dnia na dzień cieplej i pogodniej :) Głowa do góry :tan
Piotrze, tak, trzecia dąbrówka to Toffee Chip zakupiona przez Igę. Bardzo mi się podoba.
Ilonko, bardzo dziękuję za głos w sprawie ekologicznego oprysku na mszyce. To paskudztwo strasznie uparło się na moje szczepione brzozy. Zresztą nie tylko szczepione :(
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Aniu - ja czekam w tym tygodniu na swoją ;:138 :tan
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To powinieneś się ucieszyć. Te kupione od Igi są ładnie rozrośnięte, bo kupione w wysyłkowym sklepie wprawdzie ładne zdrowe, ale pojedyncze kępki.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu zawsze powtarzałam najlepiej kupować z pewnego źródła , człowiek błąd robi kupując na alegro od nieznajomych , nie dość że malutkie to jeszcze nie to co się zamawia .
A u Igi na 100 % pewne i duże .

Genia
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Tak jest - Vitroflora produkuje piękne sadzonki! I niech nasz Iga nas "karmi" nimi jak najdłużej, bo do tego to same nowinki i rarytaski! ;:138
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu i Piotrze, jak zwykle jestem z zakupów u Igi zadowolona i to bardzo. Dziś zdjęć nie zrobię, bo szkoda aparat moczyć ;), zresztą wolę je najpierw posadzić, będą się ładniej prezentowały niż w doniczkach.

Udało mi się na godzinę wyjść na zewnątrz. Siąpiło wprawdzie cały czas, ale pod drzewami było prawie przyjemnie.
Miałam z psem trochę zabawy, bo przygotowując miejsce pod przyszłe nasadzenia, przekopywałam ziemię i wydłubywałam z niem chwasty oraz pędraki. Ronja na początku kręciła nosem na przysmak, ale potem jej się przypomniało co z tym się robi i nie spuszczała oka z mojej małej łopatki, na której raz po raz podawałam jej pożywną porcję białka. Mam tylko nadzieję, że sama nie zacznie teraz szukać larw na gotowych rabatkach ;) Zmartwiło mnie to, że tyle ich siedzi w ziemi, ale z drugiej strony na razie po roślinach nie widać śladu ich działalności. Jakie ptaki żywią się nimi? Wydaje mi się, że kosy, bo jak je obserwuję, to grzebią właśnie w ziemi i tak śmiesznie szarpią na prawo i lewo ściółkę.
Zauważyłam też kolejny raz, że rośliny rosną z dnia na dzień. Ucieszyły mnie też bardzo pąki kwiatowe na krzewuszkach, na jednej bardzo obfite, na pozostałych niestety raczej pojedyncze. Są też pąki na żylistku Strawbery Fields, wygląda na to, że sporo :heja Jak tylko zaświeci słońce powinny rozkwitnąć obficie irgi oraz pięciorniki, a także lada dzień dziewanna Southern Comfort, lilak Meyera Palibin, liliowce wczesne, irysy i orliki ;:138 Będzie uczta dla oczu.

Natalka i Wituś z magnolią od Geni w piątkowe popołudnie:
Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Aniu, śliczne trzy kwiatuszki pokazałaś na tej fotce :P
A w majowym ogrodzie rzeczywiście jest pięknie, jak wszystkie bylinki i krzewy pokażą swoje kwiatki :P
Oby tylko skończyły się te paskudne deszcze i zaświeciło nam słoneczko ;:3
Czego z całego serca Ci życzę :!:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu ślicznie Wituś z Natalką wyglądają z magnolia , cieszę się że tak ładnie kwitnie Ci .
Szkoda że nie zrobiłaś zdjęć tych host .

Genia
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

PRZEPIĘKNE TE TWOJE KWIATUSZKI . ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Super kwiatuszki .. wszystkie Trzy :) :)

Czy u Ciebie bezpiecznie na tym piasku ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu jak zwykle przepiękne zdjęcia. Lubię je oglądać. Zresztą lubię też Twój ogród, przede wszystkim na sosny, ale i za roślinki które w nim sadzisz. Rabata hostowa zapowiada się ślicznie.

Szkoda, że nie mogę w piątek jechać z Wami do Szmita. Chyba, że przekładacie wypad :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kubanki pisze: przygotowując miejsce pod przyszłe nasadzenia, przekopywałam ziemię i wydłubywałam z niem chwasty oraz pędraki.Zmartwiło mnie to, że tyle ich siedzi w ziemi, ale z drugiej strony na razie po roślinach nie widać śladu ich działalności.
Obrazek
Śliczne te trzy kwiatuszki :)

Aniu , trochę mnie zmartwiłaś tymi pędrakami. Generalnie , jakie by nie były - to szkodniki. Ciekawe , jakie to były paskudniki - larwy CHRABĄSZCZY MAJOWYCH , OPUCHLAKÓW , inne ? Jeśli jest ich w jakimś miejscu dużo , mogą nieźle narozrabiać ...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”