Lilie - uprawa Cz.1
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa
Wielkie sorki , to nieporozumienie Doniczki sfotografowałem od razu po posadzeniu i podlaniu , dlatego stoi w nich woda
Tak po prawdzie , to wiem , że lilie lubią ziemię przepuszczalną , moje trafią do gruntu razem z doniczkami , na odpowiednią głębokość , ale dopiero jak przestanie padać
Tak po prawdzie , to wiem , że lilie lubią ziemię przepuszczalną , moje trafią do gruntu razem z doniczkami , na odpowiednią głębokość , ale dopiero jak przestanie padać
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, Elik, no to mnie pocieszyłaś . Coraz więcej moich lilli ukazało już swoje noski. 7 orientalnych już jest i na pewno są wszystkie 3 odmiany, bo jedne mają noski zielone, a inne różowe, 3 azjatki (+ te ostatnio przygarnięte). Czekam jeszcze na 5 orientalnych i 3 hybrydy. No, to już jest coś jak na początek .
pozdrawiam, Ela
pozdrawiam, Ela
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Niedawno w moich miesiąc temu posadzonych liliach rył kret . Dzisiaj sadziłam wokół nich konwalie i okazało sie, że z 11 cebulek, mam tylko 6 . Jedną znalazłam w kawałkach bez korzeni a reszty nie ma . Czy to możliwe, że kret je zeżarł ?
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Krety to mięsożercy. Jedzą dżdżownice, pędraki, ślimaki, a nawet małe myszy. Na pewno nie kret pożarł cebule. Choć być może to, na co Twój kret polował w okolicy cebul. .
Agata
Pisałem kilkakrotnie,krety nie są szkodnikami,dlatego,że robią bałagan,ale dlatego,
że z krecich korytarzy korzystają gryzonie.Karczowniki i inne towarzystwo,zostają
zaproszone do liliowej stołówki.
że z krecich korytarzy korzystają gryzonie.Karczowniki i inne towarzystwo,zostają
zaproszone do liliowej stołówki.
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Tak mi się zdawało, że to raczej nie możliwe . Kiedyś słyszałam, że dobrym zabezpieczeniem cebul kwiatowych jest sadzenie ich w małych doniczkach do ziemi. Czy z przesadzeniem cebul muszę czekać do jesieni? Jakiej wielkości doniczki kupić, aby nie byly zbyt szybko za małe? A może są inne sposoby na ocalenie cebulek od tych szkodników?
- Zibi_41
Witaj Meno Często stosowałem sadzenie cebul w doniczkach i stosowałem doniczki o średnicy 15 cm i głębokości 20 cm , ale ostatnio spotkałem na giełdzie kwiatowej w Tychach lilie posadzone w doniczki 10 cm , więc mniejsze też są dobre . Ja preferuję te większe . Jeśli Twoim cebulkom grozi zjedzenie , to lepiej zaryzykować delikatne przesadzenie , uważając oczywiście na system korzeniowy . Powodzenia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2010, o 20:03
Moją lilie nie zalała woda .Czy mogę ja teraz przesadzić ? Wraz z cebulką . By nie uszkodzić korzeni .Ale czy ona później zakwitnie?
- Zibi_41
Jeśli zrobisz to delikatnie i nie uszkodzisz bryły korzeniowej to zakwitnie , tylko koniecznie do posadzenia w nowym miejscu użyj dobrej przepuszczalnej ziemi . To dla lilii bardzo ważne
Powodzenia
Powodzenia
Witam biegłych w uprawie lilii Mam pytanie - czy w uprawie lilii można zastosować jakiś herbicyd na perz? Nie mogę sobie z nim dać rady.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Wyściółkuj lilie jakimś lekkim materiałem,mogą być trociny.Perz przerośnie warstwę
ściółki i lekko da się wyciągnąć.Lilie są jednoliścienne,perz również,więc herbicyd niszczący perz,zniszczy lilie.
ściółki i lekko da się wyciągnąć.Lilie są jednoliścienne,perz również,więc herbicyd niszczący perz,zniszczy lilie.
Moje lilie są obżarte bardzo. Nie dość, że wiele z nich ma obgryzione liście (duże, dwucentymetrowe dziury) to jedna ma tak nadjedzoną łodygę, że niewiele brakuje by się złamała (a jest gruba jak palec). Ofiarami są głównie lilie trąbkowe, rzadziej azjatyckie a orientalne prawie nietknięte, chociaż wszystkie rosną niedaleko od siebie. Poskrzypki nie widać, ale zauważyłem śluz na roślinach.
Czy ślimaki wyrządzają aż takie szkody?
Jakich użyć środków aby zapobiec tej dzikiej inwazji?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Czy ślimaki wyrządzają aż takie szkody?
Jakich użyć środków aby zapobiec tej dzikiej inwazji?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mirzan - serdecznie dziękuję za odpowiedź