Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
oj chyba już ich z powrotem nie wsadzisz bo kozenie bedą takie ze musiała byś mieć bardzo dożą donicę
Mam pytanie, co do datury.
Jaki może być powód niekwitnięcia dużej już roślinki ? Dodam, że nie kwitła ani razu. Koleżanka mi powiedziała, że słyszała, że są różne rodzaje datur męskie i żeńskie, to prawda ?
Jaki może być powód niekwitnięcia dużej już roślinki ? Dodam, że nie kwitła ani razu. Koleżanka mi powiedziała, że słyszała, że są różne rodzaje datur męskie i żeńskie, to prawda ?
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milusiu dużo na interesujący Cię temat znajdziesz w wątku Iwiki
Nie - nieprawda.MsJutka pisze:Mam pytanie, co do datury.
Rozumiem, ze masz ją kilka lat i nie kwitła?
datura przede wszystkim potrzebuje duuużo nawozu.
Wody i nawozu.
I nie samego azotu ( bo wtedy ma dużo liści, a zero kwiatów) - ale wieloskładnikowego. Najlepiej kupić po prostu nawóz do datury (są takie), albo do roślin kwitnących albo do róż.
I nawozić obficie- jeśli masz nawóz do datury- to wg rozpiski na ulotce, a jeśli inny- to tak z pół razy więcej niż do innych roślin ;)
Oczywiście mniemam, że twoja datura jest w dużej donicy?
Pozdrawiam.
milusia1604 pisze:Czytając cały temat o daturach chyba przeoczyłam interesujący mnie wątek.Moje datury-latem sprawiają mi kłopot .Są dość wysokie i przewracają się w donicach.Teraz chcę posadzić je do gruntu.Co z nimi zrobić w pażdzierniku.Wykopać je i włożyć z powrotem do donicy i przechować w piwnicy???
Nie ma żadnych problemów z umieszczenieniem datur jesienią w doniczkach.
Co jesień wykopuję duże datury tak by bryła korzeniowa zmeściła się w 20 l
wiadrze po farbie ,normalnie ucinam korzenie szpadlem. Za posadzenie w gruncie
odwdzięczy Ci się zapewne obfitym kwitnieniem.
Pozdrawiam GOSIA
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak moja datura jest w dużej donicy, ale szczerze to może za mało ją nawoziłam... Zobaczę w tym roku, jak o nią zadbam, to może się doczekam kwiatów.
Na pewno się doczekasz ja pewnego roku tez zaniedbałam nawożenie- sporo wyjeżdżałam -i daturka zakwitła mi dopiero późną jesienią- bo za późno dostała nawozy :/
Pozdrawiam.
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
Późne kwitnienie lub brak kwitnienia może być spowodowane małej ilości słońca zdarza się tak jak daturka stoi w cieniu.
Następnym czynnikiem jest złe cięcie na jesień lub roślina jest z wysiewu.
Następnym czynnikiem jest złe cięcie na jesień lub roślina jest z wysiewu.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Iwonko . Dobrze że jesteś
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
Żyje w takim biegu że nie mam na nic czasu i jeszcze na dodatek mam w pracy urwanie głowy z powodu alarmu powodziowego, trzeba było wszystko przygotować do ewentualnej ewakuacji ( 218 osób starszych i niepełnosprawnych). Na dodatek siostra zalana ale źle nie jest. Olza Ponoć opada
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trudno mi sobie wyobrazić co czujecie.
Witam serdecznie,przyznam szczerze że pierwszy raz widzę datury,nie musze dodawać ze są przepiękne,i objechałam dzis wszystkie możliwe sklepy w poszukiwaniu sadzonki,ale niestety:(Moja wielka chęć ich posiadania skierowała moje myśli na ebay ,i znalazłam kilku sprzedawców sprzedających badylki ukorzenione.Mimo iz przejżałam cały wątek nie mogę się zdecydować,która sadzonke wybrac,otóz chodzi o wysokość,mam do wyboru wys.90cm,66cm,20cm?jak sądzicie która bedzie lepsza,sama wybrałabym te najwyższe,szybciej urosną? serdecznie dziękuje za wszelkie rady i pozdrawiam:)