Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Pomidory pod chmurką w opłakanym stanie. Jutro ma przestać padać i zastanawiam się, czym je opryskać. Miałam przygotowanyiedzian, ale w tej sytuacji może coś mocniejszego? Co radzicie?
Pozdrawiam, Monika
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, też na jutro planuję wypad na działkę, ma niby nie padać. Na krótko, (chyba ze 4 godz) przed tymi cholernymi opadami opryskałam pomidory GREVITEM, zastanawiam się czy to coś dało. Moje pomidory są pod grubą włókniną, od soboty nie podnoszona i nie wietrzone, boję się szarej pleśni i mam już kupiony topsin. Podobno woda już wsiąkła i nie stoi na grządkach - sąsiad mnie poinformował. Był dziś zobaczyć, bo już nerwowo nie wytrzymał.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Witam pomidorowców :wink: .
To, że jestem nowy na tym forum, to widać po ilości moich wpisów, ale mam pytanie do Was i liczę na odpowiedź.
Próbowałem zdobyć wiedzę w temacie zapylania pomidorów sadzonych w szklarniofolii i przyznam się, że moja wiedza nadal jest żadna. Naczytałem się o poradach kozuli (jestem pełen podziwu i szacunku dla niej), tylko po przeczytaniu i po przetrawieniu zdobytej wiedzy okazało się, że sprawa dotyczy krzyżowania pomidorów, a nie zapylania. Na trzmiele nie mam co liczyć, bo w sumie w moje rejony to raczej nie dolatują :wink: .
Mam więc pytanie: czy muszę z pędzelkiem zapylać (w przenośni i dosłownie), czy też wystarczy potrząsać paliki, do których są przywiązane pomidory? Inna sprawa, że w sumie to żaden problem, bo pod folią znajduje sie raptem 20 krzaczków, tyle, że sadzonych w róznym czasie...
Przepraszam za chaotyczność, ale to pewnikiem powód tego co za oknem i tego co na działce woda wyprawia...
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

Slawgos,pomidory możesz zapylać pędzelkiem lub potrząsać sznurkami jeśli pomidory są w tunelu.
Z palikami to nie próbowałam :wink:
Ja mam w razie potrzeby betokson.
Pozdrawiam,Asia
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Przy wilgotnej pogodzie jaka jest teraz , potrząsanie może nie wystarczyć . Pyłek jest sklejony i żeby odpadł z pylników trzeba mocniej ,,szturchać'' kwiaty . Dobrze sprawdza się kilukrotne pstryknięcie palcem w rozwinięty kwiat . ( a Betoksonu nie lubię , bo mi potem cuchnie w owocach , tylko przy dużej ilości pomidorów nie ma wyboru i trzeba się nim czasem posłużyć ) .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Dziękuję pięknie za odpowiedzi.
Jednak zdecyduję się na pędzelek, w końcu to tylko 20 krzaczków :wink: .
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

Wczoraj na chwilę przestało padać wiec mogłam troszkę podziałaś w tuneliku.

Moje pomidory są w opłakanym stanie. Całe mokre i takie jakieś klapnięte. Niektóre maja kwiaty ale to sa takie pojedyńcze kwiaty po 2-3 na krzaczku z czego jeden kwiat znacznie wiekszy od innych- to normalne że jest ich tak mało??

Wczoraj trochę przewietrzyłam, ale nie wiem jak pozbyć sie tej strasznej wilgoci z tunelu - roślinki sa tak mokre jakbym je konewką zlała :(

Zbudowałam tez małą sznurkową konstrukcje na ogórki (chce aby wspinały sie po linkach w górę a nie leżały na ziemi) - niestety nic wiecej zrobić nie mogłam bo zaczęło padać :(
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zapamiętałam chyba właśnie z tego wątku że te wielkie kwiaty to są kwiaty staśmione i trzeba je usuwać.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

A niby dlaczego usuwać, bo brzydki z tego rośnie pomidor, bo najwcześniej dojrzewa, bo często wyrasta z niego rekordowej wagi olbrzym,bo niby opóźnia dojrzewanie innych owoców ; wydaje mi się że w uprawie amatorskiej liczy się smak pomidora a nie kształtne owoce.

Ja osobiście nie widzę najmniejszego powodu pozbywać się tego "staśmionego" kwiatu, owoc z tego "staśmionego " kwiatu smakuje jak każdej inny z mojej uprawy. Staśmione kwiaty pojawiają się tylko na niektórych gatunkach pomidorów, a w tunelu zazwyczaj rośnie kilka, kilkanaście odmian pomidorów.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Carmen , ilość kwiatów w gronie zależy od wielu czynników . Między innymi od odmiany , warunków w jakich rosła rozsada ( przechłodzenie siewek w fazie rozłożonych liścieni sprzyja niskiemu osadzeniu grona i większej liczbie kwiatów w gronie ) , nawożenia rozsady . jeśli masz małe grona , zostaw wszystkie kwiaty , jeśli któreś są duże i mają pierwsze kwiaty staśmione lepiej je usuń . Pomidory z nich wyrosłe często gniją z powodu przerośnięcia szypułką i rozległej blizny posłupkowej . Przy dobrej pogodzie rosną zdrowo , tyle że w tym roku dobrej pogody jakoś nie widać .

Pozdrawiam , kozula .
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

Witam
Chciałem zapytać się jak często stosować koncentrat rozpuszczalny do pomidorów biopon.Pomidorki posadziłem 3 tygodnie temu a koncentrat ten stosuje rozpuszczony w wodzie co tydzień doglebowo i zastanawiam się czy nie za często albo nie za rzadko, bo dziś zauważyłem że młode listki i starsze w górnych partiach przy ogonkach zaczęły robić się jasno zielone. Czy jest to objaw niedoborów jakiegoś składnika?? Dodam jeszcze ze przed posadzeniem przekopałem obornik.
Pozdrawiam Marcin
Mader
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2010, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Jestem nowy na tym forum, mam pytanie do doświadczonych ogrodników, czy moglibyście mi napisać jaka to choroba pomidorów.
Sadzonki wysadzałem z nasion a następnie przesadzone do ogródka pod folię. Choroba ta objęła wszystkie moje roślinki a ich jest około 30 sztuk. Liście wyglądają jakby były zwiędnięte.
Oto foto:
http://img641.imageshack.us/img641/1266 ... 0001wp.jpg
http://img153.imageshack.us/img153/3236/dsc04560d.jpg
http://img225.imageshack.us/i/dsc04556c.jpg/
http://img708.imageshack.us/i/dsc04561u.jpg/

Pozdrawiam Mader
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Mader pisze: http://img641.imageshack.us/img641/1266 ... 0001wp.jpg Pozdrawiam Mader
Ten link nie działa

Mnie to już nawet nie chce się zaglądać do foliówki :( Po tych opadach deszczu moje pomidory stały w wodzie przez kilka dni teraz też jest nadal bardzo nasiąknięta ziemia a roślinki są żółte ,oklapnięte i z plamami Takimi jak pokazuje Mader na drugim zdjęciu pomimo tego że 15 maja pryskałam Bravo . A warzywa w gruncie też wyglądają jak bida z nędzą
Te akurat czekają na wysadzenie do gruntu ,jest to odmiana o małych,żółtych owocach kształtu gruszki
Obrazek
Obrazek
A tak wygladają te posadzone w folii
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”