Pytanie w sprawie róż ciętych

ODPOWIEDZ
Daniel84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2005, o 14:37

Pytanie w sprawie róż ciętych

Post »

Witam.

Ostatnio kupiłem na pewną okazję bukiet z róż ciętych i oczywiście wsadziłem je do wody tak jak zawsze ale tym razem po dniu takiego stania w wodzie owe róże po kolei zaczeły swoje pąki kwiatowe wyginać w dół czyli usychają.

Mam Pytanie jaki może być powód takiego szybkiego zniszczenia tych róż ,i czy może to być wina tego że po prostu w kwiacirni w której to kupowałem dali mi już nie świeże róże tylko przeleżałe dłużej?

Proszę o informacje.

Za pomoc i odpowiedz bardzo dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róże w kwiaciarniach są stare, nie z winy kwiaciarni ale giełdy. Na naszych giełdach panują przeważnie róże cięte z Holandii, oni sprowadzają róże z Afryki. Przez cały czas podróży kwiaty są w chłodniach. Na giełdzie też są w chłodni, kupują je kwiaciarnie i jeśli oni nie mają chłodni - róże szybko się starzeją. Można przedłużyć trwałość róż, kupując w kwiaciarni odżywkę nr 3, tzw dla klienta. Dobre kwiaciarnie powinny je mieć, wsypuje się ją do wody i po niej róże długo nie opadną.
Karolina1975
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2010, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pytanie w sprawie róż ciętych

Post »

Zmiany temperatury też źle wpływają na kwiaty, nie można wszystkiego zwalać na długie podróże kwiatów, oszukujące kwiaciarki itp. A jeśli chodzi o domowe sposoby przedłużania życia kwiatów ciętych- róż to proponuję:
1. codziennie wymieniać wodę na świeżą
2. codziennie podcinać końcówki łodyżek o 5-7 cm
3. przy zmianie wody wsypywać do niej pół łyżeczki do herbaty kwasku cytrynowego
Pozdrawiam

Usunęłam link reklamujący ze stopki.
Proszę zapoznać się z naszym regulaminem oraz regulaminem dla ogłoszeniodawców
KaRo
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Karolina1975 pisze:jeśli chodzi o domowe sposoby przedłużania życia kwiatów ciętych- róż to proponuję:

2. codziennie podcinać końcówki łodyżek o 5-7 cm
Jakoś dziwnie mi to wygląda.... :wink: i moi m zdaniem
zastosować tę metodę można jeśli róża ma wysokość ok. metra...
Inaczej podcinanie każdego dnia o 5 - 7 cm spowoduje iż 4 dnia będziemy mieć w wazonie kikutka kwiatu a nie różę,której chcemy przedłużyć żywot...
W takim układzie nie robienie niczego pozwoli nam cieszyć się kwiatem tak samo długo lub nawet dłużej niż stosowanie ucinania pędu wg wyżej podanej metody...
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na rynku są środki które można kupić do przedłużenia trwałości kwiatów - można je nawet kupić lub nieraz dostać z kwiatami w niektórych kwiaciarniach. Działają - sprawdziłam to wielokrotnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”