Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: wszystkie umierające kwiaty

Post »

Nie bierz grejfruta jako papierka lakmusowego,bo cytrusy są kapryśne.
Palma i skrzydłokwiat wyglądają nieźle.Możliwe,że robisz też jakieś błędy w uprawie...
Np:Epipremnum traci liście w zimie jak się przelewa... :roll:
Poczytaj sobie o wymaganiach każdego kwiatka jakiego masz...no chyba,że ktoś Ci kiedyś zadał w mieszkaniu jakieś uroki,bo zdarzają się takie przypadki...
Po zmianie mebli czy okien to pierwszy raz się spotkałem ze stwierdzeniem że kwiatki nie rosną wtedy :roll: ,po malowaniu mieszkanie i tak się wietrzy bo samemu można paść ze smrodu. :roll:
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Re: wszystkie umierające kwiaty

Post »

Okna pvc bardzo uszczelniają mieszkanie. Dawniej do chyba lat 60 był przepis budowlany, ze wszystkie pomieszczenia mieszkalne muszą mieć komin wentylacyjny. Socjalistyczne budownictwo postawiło na tańsze rozwiązania - duża ilość kominów podrażała inwestycję. Więc zniesiono ten przepis. Budując bloki rezygnowano z wentylacji większości pomieszczeń z wyjątkiem kuchni i łazienek.
Alternatywą miała być nieszczelna stolarka okienna.

Bardzo często po wymianie okien następuje dokładne uszczelnienie pomieszczeń, a co za tym idzie - brak wentylacji. Zimą , jeśli jest szczególnie zimno- np podczas gotowania czy po kąpieli w gorącej wodzie - para skrapla się na szybach i po krótkim czasie w kącikach szyb zaczyna pojawiać się grzybek - jeśli rośliny stoją w takich pomieszczeniach na parapetach - są narażone na choroby grzybowe. My też często możemy zacząć chorować na różne infekcje. Stąd też zaczęto produkować okna z tzw funkcją mikrowentylacji - no i trzeba z niej korzystać ;)
Wietrzyć, zostawiać tę mikroszczelinę gdy się wychodzi do pracy ;)
A najlepiej dwie- by był przewiew przez całe mieszkanie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Skaczące robaczki.

Post »

Mam w doniczce z aturi skaczące robaczki, siedzą sobie w ziemii i jak podleję lub ruszę w jakiś sposób ziemię to wszystkie skaczą ? Co to za dziwadła i jak je usunąć, bo pewnie przesadzenie tu nic nie da. :shock:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skaczące robaczki.

Post »

Skoczogonki - kup sobie Confidor 200 Sl i podlej nim roślinę rozrabiając go zgodnie z instrukcją z opakowania. :wink:
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Re: Skaczące robaczki.

Post »

Ogromne dzięki, na pewno skorzystam z porady. ;:138
monnallissa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2010, o 11:57

białe robaczki

Post »

W mojej euphorbii trigona pojawiły się białe robaczki - jak je zwalczyć i co to są za szkodniki.
Proszę o pomoc!!!
Awatar użytkownika
Antilia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2010, o 17:13

Re: białe robaczki

Post »

Białe robaczki to trochę taki zbyt ogólny opis :wink: Możesz podać więcej szczegółów? Jaka jest ich wielkość (przybliżona w milimetrach), czy się ruszają, skaczą, latają, czy są włochate itd.

Moja pierwsza myśl to wełnowce ale białych robaczków jest wiele.
Pozdrawiam, Izabela :)
Antilia i kwiatki :)
Poszukuję stapelii! Jeśli masz, daj znać!
monnallissa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2010, o 11:57

Post »

te robaczki mają około 2 mm, są owalnego kształtu i chodzą sobie w doniczce. widziałam na razie tylko dwa
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

po doniczce czy na ziemi? Jeśli chodzą to wełnowce można chyba wykluczyć bo wełnowce stoją w miejscu :roll: Chyba że skoczogonki ale one nie są owalne i jak nazwa wskazuje skaczą.... Więcej opisu I jak możesz to fota :wit Ale ogólnie na owady polecam Actellic (wg. rad specjalistów)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Może to larwy ziemiórek, takich małych muszek? Atakowały mojego fikusa, po drugim przesadzeniu i czyszczeniu rośliny odpuściły, ale na wszelki wypadek zaopatrzyłam się w sklepie ogrodniczym w jakiś preparat do tępienia tych gadzin, jakby znów chciały atakować.
x-C-j
---

Post »

Confidor 200 SL i podlać nim roślinę przy następnym podlewaniu, dorobić preparat z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. :wink:
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

no tak mogą to być ziemiórki :wink:
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Szkodniki w ziemi u Beniaminka

Post »

Witam Wszystkich :) Od niedawna zauważyłam, że u mojego pstrolistnego beniaminka zaczęły oblatywać liście. Myślałam że może podlewam za mało, albo za dużo, ale wszystko jest ok. Dopiero dzisiaj podczas dość obfitego podlania zobaczyłam co zaczęło uciekać z mokrej ziemi... :? Najpierw coś podobnego do stonogi (brązowe, lśniące, około 1.5cm długie), szybko to wyjęłam i unieszkodliwiłam. Potem zobaczyłam, że cała masa maleńkich, owalnych, dwu milimetrowych, białych owadów również robiła sobie spacer po powierzchni ziemi a potem wróciła z powrotem. Bardzo proszę o pomoc :cry:
x-C-j
---

Re: Szkodniki w ziemi u Beniaminka

Post »

Jakieś foto? czy te szkodniki po podlaniu lub dmuchnięciu w nie tak jakby podskakują?
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Re: Szkodniki w ziemi u Beniaminka

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź :wit Niestety nie potrafię zrobić im zdjęcia, ale stworzonka faktycznie skaczą. Są jeszcze inne, bardzo do nich podobne owady, tyle że te inne mają skrzydełka i nie skaczą.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”