Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Re: wszystkie umierające kwiaty
Nie bierz grejfruta jako papierka lakmusowego,bo cytrusy są kapryśne.
Palma i skrzydłokwiat wyglądają nieźle.Możliwe,że robisz też jakieś błędy w uprawie...
Np:Epipremnum traci liście w zimie jak się przelewa...
Poczytaj sobie o wymaganiach każdego kwiatka jakiego masz...no chyba,że ktoś Ci kiedyś zadał w mieszkaniu jakieś uroki,bo zdarzają się takie przypadki...
Po zmianie mebli czy okien to pierwszy raz się spotkałem ze stwierdzeniem że kwiatki nie rosną wtedy ,po malowaniu mieszkanie i tak się wietrzy bo samemu można paść ze smrodu.
Palma i skrzydłokwiat wyglądają nieźle.Możliwe,że robisz też jakieś błędy w uprawie...
Np:Epipremnum traci liście w zimie jak się przelewa...
Poczytaj sobie o wymaganiach każdego kwiatka jakiego masz...no chyba,że ktoś Ci kiedyś zadał w mieszkaniu jakieś uroki,bo zdarzają się takie przypadki...
Po zmianie mebli czy okien to pierwszy raz się spotkałem ze stwierdzeniem że kwiatki nie rosną wtedy ,po malowaniu mieszkanie i tak się wietrzy bo samemu można paść ze smrodu.
Re: wszystkie umierające kwiaty
Okna pvc bardzo uszczelniają mieszkanie. Dawniej do chyba lat 60 był przepis budowlany, ze wszystkie pomieszczenia mieszkalne muszą mieć komin wentylacyjny. Socjalistyczne budownictwo postawiło na tańsze rozwiązania - duża ilość kominów podrażała inwestycję. Więc zniesiono ten przepis. Budując bloki rezygnowano z wentylacji większości pomieszczeń z wyjątkiem kuchni i łazienek.
Alternatywą miała być nieszczelna stolarka okienna.
Bardzo często po wymianie okien następuje dokładne uszczelnienie pomieszczeń, a co za tym idzie - brak wentylacji. Zimą , jeśli jest szczególnie zimno- np podczas gotowania czy po kąpieli w gorącej wodzie - para skrapla się na szybach i po krótkim czasie w kącikach szyb zaczyna pojawiać się grzybek - jeśli rośliny stoją w takich pomieszczeniach na parapetach - są narażone na choroby grzybowe. My też często możemy zacząć chorować na różne infekcje. Stąd też zaczęto produkować okna z tzw funkcją mikrowentylacji - no i trzeba z niej korzystać ;)
Wietrzyć, zostawiać tę mikroszczelinę gdy się wychodzi do pracy ;)
A najlepiej dwie- by był przewiew przez całe mieszkanie.
Alternatywą miała być nieszczelna stolarka okienna.
Bardzo często po wymianie okien następuje dokładne uszczelnienie pomieszczeń, a co za tym idzie - brak wentylacji. Zimą , jeśli jest szczególnie zimno- np podczas gotowania czy po kąpieli w gorącej wodzie - para skrapla się na szybach i po krótkim czasie w kącikach szyb zaczyna pojawiać się grzybek - jeśli rośliny stoją w takich pomieszczeniach na parapetach - są narażone na choroby grzybowe. My też często możemy zacząć chorować na różne infekcje. Stąd też zaczęto produkować okna z tzw funkcją mikrowentylacji - no i trzeba z niej korzystać ;)
Wietrzyć, zostawiać tę mikroszczelinę gdy się wychodzi do pracy ;)
A najlepiej dwie- by był przewiew przez całe mieszkanie.
Pozdrawiam.
Skaczące robaczki.
Mam w doniczce z aturi skaczące robaczki, siedzą sobie w ziemii i jak podleję lub ruszę w jakiś sposób ziemię to wszystkie skaczą ? Co to za dziwadła i jak je usunąć, bo pewnie przesadzenie tu nic nie da.
Re: Skaczące robaczki.
Skoczogonki - kup sobie Confidor 200 Sl i podlej nim roślinę rozrabiając go zgodnie z instrukcją z opakowania.
Re: Skaczące robaczki.
Ogromne dzięki, na pewno skorzystam z porady.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2010, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
białe robaczki
W mojej euphorbii trigona pojawiły się białe robaczki - jak je zwalczyć i co to są za szkodniki.
Proszę o pomoc!!!
Proszę o pomoc!!!
- Antilia
- 1000p
- Od: 15 maja 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: białe robaczki
Białe robaczki to trochę taki zbyt ogólny opis Możesz podać więcej szczegółów? Jaka jest ich wielkość (przybliżona w milimetrach), czy się ruszają, skaczą, latają, czy są włochate itd.
Moja pierwsza myśl to wełnowce ale białych robaczków jest wiele.
Moja pierwsza myśl to wełnowce ale białych robaczków jest wiele.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2010, o 11:57
te robaczki mają około 2 mm, są owalnego kształtu i chodzą sobie w doniczce. widziałam na razie tylko dwa
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
po doniczce czy na ziemi? Jeśli chodzą to wełnowce można chyba wykluczyć bo wełnowce stoją w miejscu Chyba że skoczogonki ale one nie są owalne i jak nazwa wskazuje skaczą.... Więcej opisu I jak możesz to fota Ale ogólnie na owady polecam Actellic (wg. rad specjalistów)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Może to larwy ziemiórek, takich małych muszek? Atakowały mojego fikusa, po drugim przesadzeniu i czyszczeniu rośliny odpuściły, ale na wszelki wypadek zaopatrzyłam się w sklepie ogrodniczym w jakiś preparat do tępienia tych gadzin, jakby znów chciały atakować.
Confidor 200 SL i podlać nim roślinę przy następnym podlewaniu, dorobić preparat z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
no tak mogą to być ziemiórki
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Szkodniki w ziemi u Beniaminka
Witam Wszystkich Od niedawna zauważyłam, że u mojego pstrolistnego beniaminka zaczęły oblatywać liście. Myślałam że może podlewam za mało, albo za dużo, ale wszystko jest ok. Dopiero dzisiaj podczas dość obfitego podlania zobaczyłam co zaczęło uciekać z mokrej ziemi... Najpierw coś podobnego do stonogi (brązowe, lśniące, około 1.5cm długie), szybko to wyjęłam i unieszkodliwiłam. Potem zobaczyłam, że cała masa maleńkich, owalnych, dwu milimetrowych, białych owadów również robiła sobie spacer po powierzchni ziemi a potem wróciła z powrotem. Bardzo proszę o pomoc
Re: Szkodniki w ziemi u Beniaminka
Jakieś foto? czy te szkodniki po podlaniu lub dmuchnięciu w nie tak jakby podskakują?
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Re: Szkodniki w ziemi u Beniaminka
Bardzo dziękuję za odpowiedź Niestety nie potrafię zrobić im zdjęcia, ale stworzonka faktycznie skaczą. Są jeszcze inne, bardzo do nich podobne owady, tyle że te inne mają skrzydełka i nie skaczą.