Ogrody botaniczne, parki, itp.
Re: Ogrody botaniczne, parki, itp.
„człowiek” brzmi dumnie-a "ja" skromnie.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zapraszam na spacer po kórnickim arboretum (pod Poznaniem).
Arboretum Kórnickie należy do Instytutu Dendrologii Polskiej Akademii Nauk. Zebrano w nim bogatą kolekcję drzew i krzewów pochodzących ze strefy klimatu umiarkowanego półkuli północnej. Instytut Dendrologii powstał w 1933 roku. Prowadzi badania z zakresu szeroko pojętej biologii roślin drzewiastych. Jest jedyną placówką naukową w Polsce skupiającą wielokierunkowe badania drzew i krzewów, dotyczące genetyki, biologii molekularnej, biochemii, fizjologii, ekofizjologii, fitopatologii, systematyki i geografii, biologii nasion, mikoryzy oraz antropopresji na ekosystemy leśne.
Dla zwiedzających Arboretum otwarte jest od godziny 10 do 18 (do 19 w maju i czerwcu)
W maju i czercu organizowane są imprezy dla zwiedzających , są to :
" ŚWIĘTO KWITNĄCYCH MAGNOLII"
"KIEDY ZNÓW ZAKWITNĄ BIAŁE BZY"
oraz " DNI AZALII I RÓŻANECZNIKÓW"
i jesienią ? impreza pt: ?Barwy jesieni?
Niewielką polankę zdominował przepiękny , "płaczący" BUK .
Właśnie na polanie "Pod Bukiem" odbył się koncert muzyki żydowskiej i bałkańskiej "NA KLEMZERSKĄ NUTĘ". Jak widać majowa aura sprzyjała, a słuchacze rozsiedli się nie tylko na przygotowanych ławeczkach , ale także wprost na zielonej trawce
cdn.
Arboretum Kórnickie należy do Instytutu Dendrologii Polskiej Akademii Nauk. Zebrano w nim bogatą kolekcję drzew i krzewów pochodzących ze strefy klimatu umiarkowanego półkuli północnej. Instytut Dendrologii powstał w 1933 roku. Prowadzi badania z zakresu szeroko pojętej biologii roślin drzewiastych. Jest jedyną placówką naukową w Polsce skupiającą wielokierunkowe badania drzew i krzewów, dotyczące genetyki, biologii molekularnej, biochemii, fizjologii, ekofizjologii, fitopatologii, systematyki i geografii, biologii nasion, mikoryzy oraz antropopresji na ekosystemy leśne.
Dla zwiedzających Arboretum otwarte jest od godziny 10 do 18 (do 19 w maju i czerwcu)
W maju i czercu organizowane są imprezy dla zwiedzających , są to :
" ŚWIĘTO KWITNĄCYCH MAGNOLII"
"KIEDY ZNÓW ZAKWITNĄ BIAŁE BZY"
oraz " DNI AZALII I RÓŻANECZNIKÓW"
i jesienią ? impreza pt: ?Barwy jesieni?
Niewielką polankę zdominował przepiękny , "płaczący" BUK .
Właśnie na polanie "Pod Bukiem" odbył się koncert muzyki żydowskiej i bałkańskiej "NA KLEMZERSKĄ NUTĘ". Jak widać majowa aura sprzyjała, a słuchacze rozsiedli się nie tylko na przygotowanych ławeczkach , ale także wprost na zielonej trawce
cdn.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Jak widać w Arboretum kórnickim jest wiele innych( poza rododendronami ) krzewów, jednak teraz , gdy nadszedł ich czas, zdecydowanie zdominowały pozostałe .
Gdzieniegdzie kwitną jeszcze przepiękne MAGNOLIE:
W kwaterze obsadzonej różnymi odmianami bzów (lilaków) przyjemność spaceru potęguje niezwykła "aromaterapia"
.
Koniec.
Gdzieniegdzie kwitną jeszcze przepiękne MAGNOLIE:
W kwaterze obsadzonej różnymi odmianami bzów (lilaków) przyjemność spaceru potęguje niezwykła "aromaterapia"
.
Koniec.
Dziękuję Ewelino, nigdy tam nie byłam a dzięki tobie zwiedziłam ogród Co to za krzew o żółtych kwiatach zwisający na ścieżkę?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Bożenko - nie odpowiem , bo nie wiem Ale efektowny , prawda ?
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Same piękności
Poza różanecznikami powaliły mnie na kolana lilaki.
Cudowne. Ale okazy
Masz może zapisane odmiany tych lilaków
Poza różanecznikami powaliły mnie na kolana lilaki.
Cudowne. Ale okazy
Masz może zapisane odmiany tych lilaków
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Misiu, przyznam ,że nie zapisywałam. Skupiłam się na podziwianiu i wdychaniu ...zapachów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
EWELINO
Doskonałym fotografem się okazałaś, ja tam też byłam, wszystko widziałam a Ty pięknie to pokazałaś.
Pewnie nieraz się mijałyśmy, razem fotografowałyśmy tylko się nie znałyśmy.
Na koncercie byłam z moim maleńkim 8-o miesięcznym wnusiem, chyba najmłodszy uczestnik koncertu.
Tak jak Ewelina również wszystkim polecam, warto odwiedzić Arboretum w Kórniku.
Po drugiej stronie ulicy piękny park z Zamkiem Kórnickim.
Doskonałym fotografem się okazałaś, ja tam też byłam, wszystko widziałam a Ty pięknie to pokazałaś.
Pewnie nieraz się mijałyśmy, razem fotografowałyśmy tylko się nie znałyśmy.
Na koncercie byłam z moim maleńkim 8-o miesięcznym wnusiem, chyba najmłodszy uczestnik koncertu.
Tak jak Ewelina również wszystkim polecam, warto odwiedzić Arboretum w Kórniku.
Po drugiej stronie ulicy piękny park z Zamkiem Kórnickim.