Zwartnica,Hippeastrum cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Amarylis, Hypeastrum /2
Czyli Józefie piękne widoki Twoich hippeastrów dopiero przed nami?
Się już nie mogę doczekać
Się już nie mogę doczekać
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy moich kilku sztukach jeszcze łatwo o brak dublerków ...a ten zapach-bajka
Jeszcze jedno pytanko-hipek,który zimuje już z 5 miesięcy w piwnicy zaczyna wypuszczać mi listeczka.Jeszcze mi nie kwitł-ma około 2 lat(nie więcej).Czy posadzić go do ziemi czy jeszcze przetrzymać?
Jeszcze jedno pytanko-hipek,który zimuje już z 5 miesięcy w piwnicy zaczyna wypuszczać mi listeczka.Jeszcze mi nie kwitł-ma około 2 lat(nie więcej).Czy posadzić go do ziemi czy jeszcze przetrzymać?
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bogusiu- hippeczki, które mają mniej niż 3 lata nie zasuszamy i nie zimujemy, trzeba dać im czas na tzw. dojrzewanie - aby cebula zakwitła musi osiągnąć pewien rozmiar- należy ją dobrze nawozić w okresie wegetacyjnym, bo to straszny żarłok jest. Im więcej "szczypioru" ma cebula, tym większa szansa na kwiaty w przyszłym sezonie. Ja bym ją wsadziła do doniczki i zaczęła podlewać 1 w tygodniu, i dołożyła jakiś nawozik. Na doniczkę łyżeczka od herbaty polifoski, nie rozpuszczonej, przysypujemy ziemią i zobaczysz jak cebula ruszy z kopyta, polifoska świetnie też działa, że tak powiem na szerokość
P.S Najczęściej zakwitają pierwszy raz 3-4 letnie cebule
- darla80
- 1000p
W takim razie posadzę
Rozmiarowo jest bardzo zbliżona do tej Amoretty Tak więc w przyszłym roku jej nie przepuszczę
Rozmiarowo jest bardzo zbliżona do tej Amoretty Tak więc w przyszłym roku jej nie przepuszczę
-
- 200p
- Od: 18 lut 2009, o 11:33
patrzę ze nie tylko ja bawię się w hodowanie własnych cebul ja mam 4 cebulki młode od apple blossom ale 2 z nich mają jakieś choróbsko niby rosną mają ładne liście ale jakoś tak te liście dostają czerwonych plam nie wiem może to od słońca? Mam jeszcze 3 maleństwa od moonlight świetnie się trzymają i rosną jak dzikie mam nadzieje że zakwitną za jakiś czas
Filifionka, czerwone plamy na liściach to nie od słońca To przypuszczalnie czerwona plamistość
Najlepiej pokaż zdjęcia.
Najlepiej pokaż zdjęcia.
Dorota
Najprawdopodobniej to czerwona plamistość ale jak napisała modesta potrzebne są zdjęcia do identyfikacji.
-
- 200p
pewnie macie racje niestety dziwi mnie to ze jedna cebula straciła całe liście i długo nic nie wypuszczała a teraz puszcza nowe listeczki całkowicie zdrowe, ciekawe czy też zachorują
Z czasem też pojawi się na nich choroba, jeśli cebula była zainfekowana i nie wyleczona będzie z powrotem choroba. Pokaż zdjęcia do diagnozy.
-
- 200p
oczywiście postaram się wstawić zdjęcie jeszcze w tym tygodniu, ale obawiam się że jednak macie rację
- darla80
- 1000p
Ewuniu-a jednak mój 2-latek będzie kwitł i dwa następne równieżevluk pisze:Bogusiu- hippeczki, które mają mniej niż 3 lata nie zasuszamy i nie zimujemy, trzeba dać im czas na tzw. dojrzewanie - aby cebula zakwitła musi osiągnąć pewien rozmiar- należy ją dobrze nawozić w okresie wegetacyjnym, bo to straszny żarłok jest. Im więcej "szczypioru" ma cebula, tym większa szansa na kwiaty w przyszłym sezonie. Ja bym ją wsadziła do doniczki i zaczęła podlewać 1 w tygodniu, i dołożyła jakiś nawozik. Na doniczkę łyżeczka od herbaty polifoski, nie rozpuszczonej, przysypujemy ziemią i zobaczysz jak cebula ruszy z kopyta, polifoska świetnie też działa, że tak powiem na szerokość