Pochylony świat na piasku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PATI
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2008, o 13:59

Re: Pochylony świat na piasku cz.2

Post »

Witaj Aniu! Po Twoim ogrodzie spaceruję od ponad roku, ale nie udało mi się jeszcze zostawić w nim śladu. Czynię to teraz. Podziwiam pracę Twojej rodzinki w ogrodzie. Nie jest lekko, ale jaka satysfakcja, gdy osiągnie się zamierzony cel! Podziwiam, zwłaszcza pomysł z wrzosowiskiem, wybór, przygotowanie, pielęgnacja tylu sadzonek wrzosów to ogromne zadanie, z którym świetnie sobie poradziliście. Czekam z niecierpliwością, jak wielu zapewne miłośników Twojego ogrodu na pełny ich jesienny rozkwit. Bardzo podobają mi się kamienne ścieżki, murki i piwniczka. A propos piwniczki, czy w wolnej chwili mogłabyś napisać (jestem zainteresowana szczegółami technicznymi) jak ona powstała? A może mogłabym poprosić o ten opis Twojego męża, bo wiem, że pisze w tym wątku. Ja również mam w planach budowę takiej piwniczki (wykop czeka już 3 lata) i za wszelkie wskazówki w tym temacie będę wdzięczna.
Pozdrowienia dla Ciebie i całej rodzinki, Patrycja.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ania - bardzo Ci dziękuję za miło spędzony dzień :D
Chyba zostawiłam kurtkę w Twoim aucie ;:223
Tak to jest jak się nic innego poza roślinkami nie widzi :lol:
Wstawię Ci zdjęcia z naszego spotkania :wit

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu cieszę się że mogłam pobyć z Tobą przez cały dzień .
Dzięki za miłe towarzystwo

Genie
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dziewczyny, także Wam dziękuję za bardzo miły dzień. Fajnie, że udało nam się pojechać i miło było spotkać się z Anią i Przemkiem.
Bardzo fajny dzień, ale teraz padam z nóg, jednak trochę stresu miałam, żebyśmy szczęśliwie bez przygód dojechali.
Bożenko, faktycznie zostawiłaś kurtkę. Może wpadniecie w weekend? A jeśli nie, to Kuba może jadąc podrzucić we wtorek rano.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu od czasu do czasu musimy powtórzyć takie wypad :;230
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, z przyjemnością. Właśnie popijam kawkę i zaraz lecę sadzić roślinki. Chyba zacznę od irysków i orlików i dąbrówki.
Wiśnie od Bożenki bierze Kuba :) Ma ułatwione zadanie, bo dobra ziemia z kompostem już w dołach, po zjedzonych przez zające jabłoniach i gruszach.
Krzewy w doniczkach mogą chwilkę poczekać.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, a ja nawet nie mam kiedy sadzić :cry: wreszcie trochę słońca i będziemy próbować zebrać trawę. :? Mężuś gania po łąkach, a ja za siebie i za niego robię przy zwierzątkach. :wink: A jeszcze mam w szkole Dzień Matki, akurat dzisiaj połączony z Dniem Dziecka, ale to może i lepiej, bo to imprezka plenerowa i dzieciaczki będą miały ładną pogodę. :wit
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
MążAni
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 20:58

Post »

PATI pisze: [...] A propos piwniczki, czy w wolnej chwili mogłabyś napisać (jestem zainteresowana szczegółami technicznymi) jak ona powstała? A może mogłabym poprosić o ten opis Twojego męża, bo wiem, że pisze w tym wątku. Ja również mam w planach budowę takiej piwniczki (wykop czeka już 3 lata) i za wszelkie wskazówki w tym temacie będę wdzięczna.
Witaj Patrycjo, przywołany, odpowiadam :)
Piwniczka jest mała (wewnętrzny wymiar ok. 2.5m x 3m, nie pamiętam dokładnie). Wysokość - przy ściankach bocznych ok. 2m, w środku ok. 2.40m (wymiary podaję z głowy). Rozmiar piwniczki wynikał z tego, że wkopywaliśmy się w skarpę, a ze względu na bliskość domu i brak możliwości wjazdu jakimkolwiek sprzętem za dom prace ziemne musiały być robione ręcznie = taczka + łopata. Po wykopaniu, tylna część wykopu miała wysokość ok. 3.5metra! Na szczęście, pogoda sprzyjała i nie doszło do większych osunięć.
Ale po kolei.
Wykop - od przodu, przy wejściu zagłębienie jest ok. 1m. Tzn. to jest praktycznie górny poziom ławy, która ma pewnie te 20-30cm wysokości. Na to zostały ułożone ścianki z bloczków fundamentowych, od zewnątrz zaizolowane masą hydroizolacyjną. Sklepienie z zazbrojonego betonu, łukowe. Zbrojenie prętami fi 12 chyba (albo 10), kratowe 10x10cm. Fasada przednia (jak to dumnie brzmi) obłożona kamieniem polnym. Żeby tę fasadę utrzymać, został wylany jeszcze taki mini fundamencik (ale nie tak nisko, jak ława pod ściany właściwe). Dodatkowo, żeby zapewnić dodatkową izolację termiczną, bo z przodu już nie ma ziemi, między ścianą z bloczków a kamieniami jest styropian, chyba 5cm (zostało nam jeszcze po budowie domu i akurat nadarzyła się okazja, żeby go wykorzystać). Akurat tak się składa, że ta skarpa jest zwrócona na południe - fasada i drzwi będą narażone na słoneczko, chcieliśmy więc zadbać o to, by jak najmniej wypływało ono na warunki w piwniczce. Schody do piwniczki (całe 4 stopnie) wykonane z podkładów kolejowych, które akurat pozostały rodzicom. Posadzki oczywiście nie ma - w końcu ma to być piwniczka ziemna ze wszystkimi tego konsekwencjami, jest wysypana tylko żwirem frakcji 8-16, który też nam pozostał po pracach ogrodowych. Na sklepieniu, od wierzchu, przyklejna papa. a na to ziemia. W tylnej części kominek wentylacyjny z rury kan. PCV fi 100mm (trzeba to będzie jakoś ładnie zasłonić, żeby nie szpecił). Oczywiście, w trakcje budowy zapomniałem o doprowadzeniu kabla, żeby zapewnić światło, ale myślę, że wprowadzę go właśnie przez w/w kominek. Drzwi będą z płyty OSB obite deską od zewnątrz, ale to już robię sam, więc pewnie potrwa ze 2 miesiące, zanim skończę ;)
To tyle, w sumie sprawa jest prosta pod względem technicznym (za wyjątkiem może tego łukowego stropu), ale ze względu na sporą ilość ziemi do wybrania (piach, więc trzeba było działać szybko, żeby wykop nie zdążył się obsunąć), dosyć skomplikowana organizacyjnie.
Postaram się wrzucić zdjęcia z procesu budowy piwniczki, będzie wtedy lepiej widać co i jak.
Mąż Ani
Ogród Ani cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

"Piwniczko, piwniczko mała..."

Ciekawe , co będzie w tej piwniczce przechowywał mąż Ani ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewelinko zrobimy odbiór i sprawdzimy nie ma innej opcji, prawda? pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytałam gdzieś, ze masz problem z inwazją mszyc. Nie wiem czy już pryskałaś mydłem potasowym (ja mam z dodatkiem czosnku), nawet w deszcz daje radę bo mydło nie spływa tylko okleja mszyce i zwyczajnie je dusi. W te deszczowe dni i kalina i róże były przez nie zjadane , mydlo jednak skutecznie zwalczyło szkodnika :!:
Ogródek EdytyB

zapraszam
PATI
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2008, o 13:59

Post »

Dziękuję MężuAni za ten szczegółowy opis z budowy piwniczki ;:180 Będzie mi on bardzo, bardzo pomocny przy budowie mojej. Moja też nie będzie duża (3mx4m), ale na nasze potrzeby (warzywa, owoce, winko) wystarczy. Wejście też mamy od dosyć nasłonecznionej strony, dlatego zaplanowane są 2 drzwi, jedne na poziomie gruntu, drugie w dole piwniczki. Jeśli mogę coś doradzić: zróbcie dobrą izolację drzwi-ochrona przed mrozem w zimie, a w lecie przed nagrzaniem. Jeszcze raz gratuluję pięknej budowli. Oby dobrze Wam służyła.
Pozdrawiam, Patrycja
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, Taro, zapraszam na wizję lokalną, ale to pod koniec lata ;) Zdjęcia będą lada tydzień, czekam aż mąż skończy robić drzwi, a do tego potrzebuje choć dzień urlopu. Na razie dwa tygodnie z rzędu w ostatniej chwili się okazywało, że akurat jest bardzo potrzebny w firmie :roll:
Edytko, bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Ursulka poleciłam mi to mydło potasowe i czekam na przesyłkę z alle. Dziś powinna dotrzeć :heja
Mszyce bójcie się :lol:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”