Nasz kawałek trawnika - 2010
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
Re: Nasz kawałek trawnika - 2010
Bozenko - mam tylko zdj sprzed 3 dni:
Postępy są ogromne, już sa prawie gotowe ściany, ale dzisiaj pada i nie idziemy na działkę wcale, to i zdj nie zrobię
Postępy są ogromne, już sa prawie gotowe ściany, ale dzisiaj pada i nie idziemy na działkę wcale, to i zdj nie zrobię
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mnie włosy na głowie dęba stanęły bo myślałam że dzieciaki weszły na dach altanki
-
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale super i to najmłodsze też się wdrapało Szkoda ,że u mnie nie ma takich drzew
-
- 500p
- Od: 17 lut 2008, o 22:48
Pociesznie wygląda Twoja gromadka , koniecznie pokaż gotowy domek ,pomysł superowy
- coccinella
- 1000p
dziękuję dziewczyny, R pracuje nad domkiem razem z Jackiem i Magdą, choć Marzena od czasu do czasu jakiegoś gwoździa też chce wbić efekty na pewno pokażę.
Domek na drzewie -pomysl bomba! Ciekawa jestem efektu koncowego:-)))) Dzieciaki superasne:-)
Moj maz patrzy sie na mnie dziwnie.. bo smieje sie sama do siebie z zebami na wierzchu:-))))
Co do roz to niestety nie doradze.. sama czekam czy moja pnaca.. wogole zakwitnie.. jakies paczki tam ma, mszyca ja zrzera i będę ja dzisiaj pryskac. Mam wrazenie ze zdziczala u mnie.. przycinalam bez przekonania.. i zamiast sie rozkrzewic.. leci w gore ze hej..ponad kratke. Zobaczymy.. pewnie ebde musiala sie kogos madrego poradzic. Pieknej pogody zycze- u nas dzisiaj bylo bardzo cieplo - w koncu. Na wieczor jednak burze zapowiedzieli.
Moj maz patrzy sie na mnie dziwnie.. bo smieje sie sama do siebie z zebami na wierzchu:-))))
Co do roz to niestety nie doradze.. sama czekam czy moja pnaca.. wogole zakwitnie.. jakies paczki tam ma, mszyca ja zrzera i będę ja dzisiaj pryskac. Mam wrazenie ze zdziczala u mnie.. przycinalam bez przekonania.. i zamiast sie rozkrzewic.. leci w gore ze hej..ponad kratke. Zobaczymy.. pewnie ebde musiala sie kogos madrego poradzic. Pieknej pogody zycze- u nas dzisiaj bylo bardzo cieplo - w koncu. Na wieczor jednak burze zapowiedzieli.
Biedronka
pierwszej rózy nie znam..
druga też trudno rozpoznać.. chodzi mi po głowie kilka róz..
Nie masz więcej zdjęc?
W cieniu róże nie bardzo będa rosły ..
a krzak który pokazałas jest strasznie chudy.. ja bym go zagęściła..
Obcięła..
Wiesz jak się obcina?
Na gałazkach są oczka.. jak chcesz żeby zagęszczała się do środka to tniesz nad oczkiem w środku a jak chcesz zeby z oczka wyrosła gałązka na zewnątrz to szukasz oczka na zewnątrz roślinki i tniesz..
Jeden długi pęd bym zostawiła.. jego bym obcieła w przyszłym roku ..
ale to ja..
Ty zrobisz jak Tobie się podoba
a domek na drzewie.. marzenie moje i mojego syna. ..
pewno prawnukom zrobie
super!
pierwszej rózy nie znam..
druga też trudno rozpoznać.. chodzi mi po głowie kilka róz..
Nie masz więcej zdjęc?
W cieniu róże nie bardzo będa rosły ..
a krzak który pokazałas jest strasznie chudy.. ja bym go zagęściła..
Obcięła..
Wiesz jak się obcina?
Na gałazkach są oczka.. jak chcesz żeby zagęszczała się do środka to tniesz nad oczkiem w środku a jak chcesz zeby z oczka wyrosła gałązka na zewnątrz to szukasz oczka na zewnątrz roślinki i tniesz..
Jeden długi pęd bym zostawiła.. jego bym obcieła w przyszłym roku ..
ale to ja..
Ty zrobisz jak Tobie się podoba
a domek na drzewie.. marzenie moje i mojego syna. ..
pewno prawnukom zrobie
super!
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- coccinella
- 1000p
Izuś - kurcze, poszukam jeszcze zdjęć, ale za diabła nie mam pojęcia, gdzie je mogłam wcisnąć... Możesz mi tak na zdjęciu mniej więcej podać linie cięcia? Bo ja bym je z chęcią obcięła nawet 50-70cm od ziemi, żeby krzewy miały jakiś dół też, a nie same badyle... Ta czerwona i tak lepiej wygląda, bo ma ładne zdrowe liście przez cały sezon. A ta jasna - jak pisałam wyżej - moim zdaniem ma za mokro. dwa lata temu jak ją odkryłam w gąszczu za oczkiem, to miała tak 1,2m wysokości. I jeden kwiat tylko. W zeszłym roku mi tak wybujała - podejrzewam, że z braku słońca...
Piszesz, ze one w cieniu nie będą rosły. Ale one już w sumie są w cieniu. Czyli co lepiej zrobić? Spróbować je dać do cienia i zostawić tak, jak są? czy lepiej wymyślić miejsce bardziej słoneczne i też zostawić jak są? czy moze przesadzić i przyciąć? czy przyciąć teraz i przesadzić później? Weź mi jakieś opcje wymyśl, bo ja już głupia jestem....
Agnieszko - ja swoje pnące zdziczałe straszydło w tym roku bezczelnie powycinałam i pozaplatałam, bo wygląda marnie. Ale i tak od dołu łysa jest i będziemy do niej dosadzać drugą. Najlepiej żółtą ;)
ogólnie, to ja mam wrażenie, że mój poprzednik niewiele o różach wiedział, bo pnąca jest prowadzona od początku źle, a te dwie, z którymi mam teraz problem, moim zdaniem w ogóle nie powinny być posadzone tam, gdzie są. Jedynie, co mogę zrozumieć, że przez 2 lata, gdy działka stała odłogiem, miały one prawo się ciut "zapuścić"....
nie, żebym ja wiedziała więcej ;) jak to mówią "lajkonik jestem". Ale staram się dowiadywać co nie co
Piszesz, ze one w cieniu nie będą rosły. Ale one już w sumie są w cieniu. Czyli co lepiej zrobić? Spróbować je dać do cienia i zostawić tak, jak są? czy lepiej wymyślić miejsce bardziej słoneczne i też zostawić jak są? czy moze przesadzić i przyciąć? czy przyciąć teraz i przesadzić później? Weź mi jakieś opcje wymyśl, bo ja już głupia jestem....
Agnieszko - ja swoje pnące zdziczałe straszydło w tym roku bezczelnie powycinałam i pozaplatałam, bo wygląda marnie. Ale i tak od dołu łysa jest i będziemy do niej dosadzać drugą. Najlepiej żółtą ;)
ogólnie, to ja mam wrażenie, że mój poprzednik niewiele o różach wiedział, bo pnąca jest prowadzona od początku źle, a te dwie, z którymi mam teraz problem, moim zdaniem w ogóle nie powinny być posadzone tam, gdzie są. Jedynie, co mogę zrozumieć, że przez 2 lata, gdy działka stała odłogiem, miały one prawo się ciut "zapuścić"....
nie, żebym ja wiedziała więcej ;) jak to mówią "lajkonik jestem". Ale staram się dowiadywać co nie co
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonko ja bym przesadziła tę z mokradła na słonko i przycięła żeby od dołu się zagęściła.
Nawet jeśli w tym roku będzie mniej okazała to na przyszły rok będzie ładniejsza.Róża lubi cięcie,więc wielkiej krzywdy jej nie zrobisz,jeśli ciachniesz ją wedle uznania.
Nawet jeśli w tym roku będzie mniej okazała to na przyszły rok będzie ładniejsza.Róża lubi cięcie,więc wielkiej krzywdy jej nie zrobisz,jeśli ciachniesz ją wedle uznania.
Ja bym przesadziła do słońca i obcięła..
jak? to od Ciebie zależy..
poparz na gałązkę.. ona ma dookoła oczka..z nich wyrośnie gałązka, jeśli obetniesz 1 cm nad oczkiem
Ta zcerwona może w cieniu da radę ale ta druga? nie wiem..
Może to być Eden rose
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.4791.1&tab=36
a może honore de Balzac
http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 317&tab=36
a może Biedermeier
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.39792&tab=36
nie wiem..
a jak ona wysoka?
jak? to od Ciebie zależy..
poparz na gałązkę.. ona ma dookoła oczka..z nich wyrośnie gałązka, jeśli obetniesz 1 cm nad oczkiem
Ta zcerwona może w cieniu da radę ale ta druga? nie wiem..
Może to być Eden rose
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.4791.1&tab=36
a może honore de Balzac
http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 317&tab=36
a może Biedermeier
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.39792&tab=36
nie wiem..
a jak ona wysoka?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- coccinella
- 1000p
Izo, wydaje mi się, że to będzie Eden rose, chociaż jak ona kwitnie w sumie bez słońca, to może miec przekłamany kolor....
zrobię, jak radzisz, tylko jeszcze muszę miejsce wymyślić.
zrobię, jak radzisz, tylko jeszcze muszę miejsce wymyślić.
Też mi się tak wydaje...
bo to moje marzenie..
bo to moje marzenie..
z uśmiechami Iza
u liski
u liski