Kołduny z rydzami
Ciasto:
35 dkg mąki,
jajo, woda.
Nadzienie:
50 dkg rydzów,
cebula,
10 dkg tłuszczu,
2 łyżki tartej bułki,
2 jaja,
sól,
majeranek lub gałka muszkatołowa, pieprz
Rydze i cebulę oczyścić, opłukać i poszatkować, a następnie udusić na tłuszczu i posiekać. Dodać przyprawy, trochę tartej bułki i jaja. Ciasto zagnieść jak padano w przepisach poprzednich, rozwałkować i układać farsz. Zawijać, formować małe kołduny i gotować je w osolonej wodzie.
Potrawka z porów i rydzów
90 dag porów białych,
30 dag rydzów lub innych grzybów,
3 łyżki tłuszczu,
pół szklanki śmietany,
2 łyżki mąki,
łyżka octu lub soku z cytryny,
koper, sól, cukier, pieprz,
2 żółtka,
przyprawa da zup
Oczyszczane pory pokrajać w paseczki i dusić z tłuszczem w małej ilości wody do miękkości. Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w paski, usmażyć na tłuszczu, dodać do uduszonych porów. Potrawę podprawić śmietaną zmieszaną z mąką. Przyprawić do smaku i zaciągnąć żółtkami.
Potrawy z grzybów
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
A ja robię przyprawę grzybową do wielu potraw.
20 dkg suszonych grzybów
kilka ziaren pieprzu
pół łyżeczki kminku
kilka suszonych liści lubczyku
Grzyby podsuszyć aby były całkiem suche i kruche. To samo dotyczy liści lubczyku. Następnie wszystkie składniki zmielić w młynku na proszek i gotowe.
Ja dodaję do mięsa lub sosów, czasem do jajecznicy. Można z tego zrobić zupkę z "kubka" zalewając wrzątkiem i dodając grzanki.
20 dkg suszonych grzybów
kilka ziaren pieprzu
pół łyżeczki kminku
kilka suszonych liści lubczyku
Grzyby podsuszyć aby były całkiem suche i kruche. To samo dotyczy liści lubczyku. Następnie wszystkie składniki zmielić w młynku na proszek i gotowe.
Ja dodaję do mięsa lub sosów, czasem do jajecznicy. Można z tego zrobić zupkę z "kubka" zalewając wrzątkiem i dodając grzanki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
I jeszcze jeden przepis na gęstą zupę z mrożonych borowików.
2 l wody
porcja mrożonych borowików
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
kostka rosołowa z kury
duży kubek kwaśnej śmietany 18%
natka pietruszki, kminek
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zalać wodą , dodać kminek, zagotować. Do tego włożyć porcję mrożonych borowików i kostkę rosołową, gotować przez 15 min. na małym gazie. Śmietanę rozmieszać z małą ilością mąki i wlać do zupy. Kiedy zacznie się pienić, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.
Podawać samą, lub z fasolą jaś, ziemniakami lub makaronem typu świderki.
2 l wody
porcja mrożonych borowików
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
kostka rosołowa z kury
duży kubek kwaśnej śmietany 18%
natka pietruszki, kminek
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zalać wodą , dodać kminek, zagotować. Do tego włożyć porcję mrożonych borowików i kostkę rosołową, gotować przez 15 min. na małym gazie. Śmietanę rozmieszać z małą ilością mąki i wlać do zupy. Kiedy zacznie się pienić, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.
Podawać samą, lub z fasolą jaś, ziemniakami lub makaronem typu świderki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki