Przechowywanie nasion
Przechowywanie nasion
Witam
Zebrałam nasiona cynii i aksamitki ale nie wiem jak je przechować aby dotrwały do wiosny.
Proszę o rade
Zebrałam nasiona cynii i aksamitki ale nie wiem jak je przechować aby dotrwały do wiosny.
Proszę o rade
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2007, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Almos ma rację najważniejsza przy przechowywaniu nasion jest wilgotność. Ja zwykle przechowuję nasiona w kopertach, lub innych papierowych torebkach, gdyż zapewniają one wymianę powietrza. Zamknięte pojemniki i worki foliowe odradzam, gdyż mogłyby na nasionach pojawić się np. grzyby. Wystarczy temperatura pokojowa przy gatunakch które wymieniłaś. Lodówka jest przydatna w przypadku bylin (np. gożdziki, lawenda), i nasion niektórych drzew. gdyż ich nasiona lepiej kiełkują po wymrożeniu;>
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
lodówki bezszronowe mają suchą atmosferę one wrecz wysuszają produkty, jeżeli macie wątpliowści to nasiona w kopertach można włozyć do słoja lub woreczka strunowego i zamknąć - chodzi o niska temperaturę przechowywania, która hamuje proces starzenia nasionAmlos pisze:Wydaje mi się, że bardziej istotna od temperatury jest wilgotność. Przechowuję nasiona z dobrym skutkiem,
w kopertach i też w szafie, tyle że w zimnej altanie, gdzie jest sucho.
Z lodówką osobiście bym nie próbowała. Skraplająca się na tylnej ściance para wodna, daje dużo wilgoci