Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?
Witam Wszystkich
Pierwszy raz do was piszę, fajnie że jest tylu napalonych ogrodników!
Kochani moja przygoda z działką dopiero się zaczęła i nie bardzo wiem od czego zacząć.
Mam 4 śliwy i 2 grusze i dużo trawy do ścięcia Możecie wprowadzić mnie o co chodzi z tym nawożeniem? Czy mogę tę trawdę rzucić pod drzewa czy nie. Jeśli nie to jak się "kompostuje" odpadki? Przepraszam za nie-fachową nazwę, ale bardzo podoba mi się jak pod drzewami czy krzewami są takie "kółka" z kory. Czy mogę coś takiego zafundować moim drzewkom i porzeczkom?
Dzięki za pomoc.
Pierwszy raz do was piszę, fajnie że jest tylu napalonych ogrodników!
Kochani moja przygoda z działką dopiero się zaczęła i nie bardzo wiem od czego zacząć.
Mam 4 śliwy i 2 grusze i dużo trawy do ścięcia Możecie wprowadzić mnie o co chodzi z tym nawożeniem? Czy mogę tę trawdę rzucić pod drzewa czy nie. Jeśli nie to jak się "kompostuje" odpadki? Przepraszam za nie-fachową nazwę, ale bardzo podoba mi się jak pod drzewami czy krzewami są takie "kółka" z kory. Czy mogę coś takiego zafundować moim drzewkom i porzeczkom?
Dzięki za pomoc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No witaj w naszym gronie. Co do trawy to się nie wypowiem bo jak sama widzisz w temacie ściółkowania trawą dużo już powiedziano (nie tylko w tym wątku) i zrobili to mądrzejsi ode mnie.
Jeśli zaś chodzi o ściółkowanie korą pod drzewami to chyba nie jest potrzebne (konieczne) ale jeśli Ci się podoba to raczej krzywdy Twoim drzewom nie zrobi.
Jeśli zaś chodzi o ściółkowanie korą pod drzewami to chyba nie jest potrzebne (konieczne) ale jeśli Ci się podoba to raczej krzywdy Twoim drzewom nie zrobi.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj KAROLKO na Forum , wydaje mi się że najlepszym materiałem do ściółkowania pod drzewami owocowymi będzie jednak skoszona trawa. Ja w swoim ogrodzie mam wokół każdego rosnącego drzewa, krzewu, czy iglaka, przestrzeń wolną od trawy w postaci koła, proporcjonalnego do wielkości rośliny.
By ziemia wokół tych roślin była ciągle wilgotna , tę wolną od trawy przestrzeń ściółkuję. Przyjąłem zasadę że wokół roślin liściastych rozłożona jest wyściółka ze skoszonej trawy ( uzupełniam ją dwa-trzy razy w roku po 3-5 cm), natomiast wokół roślin iglastych wyściółką jest ściółka leśna ( mam dostęp do lasu w rodzinie).
Ściółka pełni jednocześnie rolę naturalnego nawozu, gdyż rozkładając się dostarcza pokarm do korzeni roślin, oczywiście , tego nawozu jest niewiele i dwa razy w roku dokarmiam rośliny nawozami sztucznymi.
Co kompostowania trawy,to zależy ile jej masz z koszenia. W moim ogrodzie jest dużo skoszonej trawy którą kompostuję odrębnie od innych odpadów ogrodowych. W przypadku niewielkiej ilości trawy można ją kompostować razem z innymi ogrodowymi odpadami organicznymi.
By ziemia wokół tych roślin była ciągle wilgotna , tę wolną od trawy przestrzeń ściółkuję. Przyjąłem zasadę że wokół roślin liściastych rozłożona jest wyściółka ze skoszonej trawy ( uzupełniam ją dwa-trzy razy w roku po 3-5 cm), natomiast wokół roślin iglastych wyściółką jest ściółka leśna ( mam dostęp do lasu w rodzinie).
Ściółka pełni jednocześnie rolę naturalnego nawozu, gdyż rozkładając się dostarcza pokarm do korzeni roślin, oczywiście , tego nawozu jest niewiele i dwa razy w roku dokarmiam rośliny nawozami sztucznymi.
Co kompostowania trawy,to zależy ile jej masz z koszenia. W moim ogrodzie jest dużo skoszonej trawy którą kompostuję odrębnie od innych odpadów ogrodowych. W przypadku niewielkiej ilości trawy można ją kompostować razem z innymi ogrodowymi odpadami organicznymi.
Dziękuję za info
Działka to 500m kw i w tym ok 400m kw trawy, jak na razie. A co Panie Tadeuszu znaczy kompostowanie trawy, czy mam ją położyć bez wysuszenia w jednym miejscu na "kupie" czy najpierw wysuszyć? I co dalej, czy mam jaiś nawóz czy witaminy rzycić, wymieszać z trawą? I tak w ogóle to kompost do czego jest przydatny, czy tylko pod sadzenie nowych roślin?
Działka to 500m kw i w tym ok 400m kw trawy, jak na razie. A co Panie Tadeuszu znaczy kompostowanie trawy, czy mam ją położyć bez wysuszenia w jednym miejscu na "kupie" czy najpierw wysuszyć? I co dalej, czy mam jaiś nawóz czy witaminy rzycić, wymieszać z trawą? I tak w ogóle to kompost do czego jest przydatny, czy tylko pod sadzenie nowych roślin?
-
KAROLCIU- na Tym Forum wszyscy do wszystkich zwracają się po imieniu, niezależnie od wieku, zasług czy stanowisk. Na temat kompostowania, w tym trawy wiele na tym Forum napisano, wystarczy kliknąć na napis na stronie tytułowej i wpisać jakich informacji oczekujesz od Forum, np ,- kompost:
http://forumogrodnicze.info/search.php?mode=results.
Kompost, przy braku dostępu do obornika jest podstawowym nawozem naturalnym, który można wykorzystywać na różne sposoby ( m.in. pod sadzone roślinki), a nawet ma ą przewagę nad obornikiem że w bezpośrednim zetknięciu z rośliną nie spowoduje jej uszkodzenia .
Moja działka jest dość duża, skoszonej trawy również jest dużo i po prostu ją składuję w oddzielnej "zagródce", pod wpływem wilgoci i wysokiej temperatury, szybko zamienia się w półpłynną masę.
Ta metoda nie ma nic wspólnego z prawdziwym kompostowaniem , ale nie mam czasu by się bawić w "prawidłowe"kompostowanie z tak dużą ilością skoszonej trawy.
http://forumogrodnicze.info/search.php?mode=results.
Kompost, przy braku dostępu do obornika jest podstawowym nawozem naturalnym, który można wykorzystywać na różne sposoby ( m.in. pod sadzone roślinki), a nawet ma ą przewagę nad obornikiem że w bezpośrednim zetknięciu z rośliną nie spowoduje jej uszkodzenia .
Moja działka jest dość duża, skoszonej trawy również jest dużo i po prostu ją składuję w oddzielnej "zagródce", pod wpływem wilgoci i wysokiej temperatury, szybko zamienia się w półpłynną masę.
Ta metoda nie ma nic wspólnego z prawdziwym kompostowaniem , ale nie mam czasu by się bawić w "prawidłowe"kompostowanie z tak dużą ilością skoszonej trawy.
Re: Co robić ze skoszoną trawą?
A może tak wrzucać skoszoną trawę do szamba?
Czy ktoś tak robi?
Czy ktoś tak robi?
-
A niby dlaczego do szamba,przecież to najlepszy nawóz ( oczywiście po przekompostowaniu), w chwili gdy obornik jest trudny do zdobycia ( i drogi).
wiem że to świetny nawóz - jednak ja nie potrzebuję nawozu.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja swoją skoszoną trawę wrzucałem do własnoręcznie zrobionego kompostownika (są w nim wady ale co tam ) Dodawałem nawozu przyspieszającego proces kompostowania. Ze składu wyczytałem, że ma on dużo azotu więc gdy siałem nawóz na trawę to troszkę zostawiałem by potem podlewać lub posypywać warstwy trawy w kompostowniku.
Taki kompost z domieszką ziemi oraz szyszek z żywotników rozsypałem pod iglaki i na skalniki też troszkę ziemi wykorzystałem.
W mokrych latach oddaję kompost rolnikom.
Taki kompost z domieszką ziemi oraz szyszek z żywotników rozsypałem pod iglaki i na skalniki też troszkę ziemi wykorzystałem.
W mokrych latach oddaję kompost rolnikom.
A co zrobić z kompstem? też go nie potrzebuję.
po prostu chcę się pozbyć trawy.
Może najlepiej byłoby ją kosić i nie zbierać??
po prostu chcę się pozbyć trawy.
Może najlepiej byłoby ją kosić i nie zbierać??
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Możesz tak robić ale trawnikiem długo się nie nacieszysz
-
Jeżeli nie potrzebujesz kompostu z skoszonej trawy, zostaje tylko jedno jako odpad wraz z innymi odpadkami wywoź je na wysypisko miejskie, czy gminne, oni tam przyjmą, oczywiście za odpowiednią opłatą z Twojej strony, innej możliwości pozbycia się odpadów nie widzę, jeżeli nie chcesz przeznaczyć ich na kompost.