Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Już poprawiłam
...my na zboża przeliczamy ....i tony ...
...my na zboża przeliczamy ....i tony ...
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Danielu , Rybko - zdjęcia poproszę , bo w ciemno to najwyżej randka .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
Witam u nas pogoda straszna i sadzonki pomidora od 2-ch tygodni stoją w miejscu ponadto wystąpiły takie objawy na dolnych liściach jak na foto. Proszę o diagnozę.
PIOTREK (blansz1)
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To sa wlasnie te moje 2 bidy Grihtmires Pride.
Bedzie cos z nich? Czy moze lepiej je wymienic na zapasowe sadzonki ( ale one tez nie wygladaja najlepiej w przyciasnych doniczkach).
Bedzie cos z nich? Czy moze lepiej je wymienic na zapasowe sadzonki ( ale one tez nie wygladaja najlepiej w przyciasnych doniczkach).
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Kontakt:
Blansz , oprócz ciepła twoim pomidorom nic nie brakuje . Żółlknące dolne liście to przyspieszone starzenie , liście wkrótce do usunięcia .
Rybko u Ciebie pomidory mają dużo potasu i mikroelementów ( skręcenie wierzchołkowych liści i utrudnione pobieranie fosforu ) a za mało azotu . Przywrócisz równowagę , to sadzonki ruszą z kopyta .
Pozdrowienia , kozula .
Rybko u Ciebie pomidory mają dużo potasu i mikroelementów ( skręcenie wierzchołkowych liści i utrudnione pobieranie fosforu ) a za mało azotu . Przywrócisz równowagę , to sadzonki ruszą z kopyta .
Pozdrowienia , kozula .
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Kozulo u mnie występują takie same objawy jak u Rybki,czyli wychodzi na to że muszę im tylko azotu dostarczyć????Czy może to być azofoska???
- kozula
- Kontakt:
Kasiu , jeśli są objawy przedawkowania którychś składników , dla przywrócenia równowagi lepiej posłużyć się nawozami jednoskładnikowymi lub organicznymi typu gnojówka z pokrzyw . Jeśli podłoże jest mokre i nie da się podlać , można dać posypowo ok. 4g na roślinę ( czubata łyżka na 10 krzaków ) saletry amonowej jeśli gleba jest ciężka , lub tyle samo saletry wapniowej , jeśli podłoże jest piaszczyste .
Piotrek , dolne liście przedstawiają to co było kiedyś , czyli wszystkie za duże i za małe podlewania , chwilowe przekarmienie itp. Pokaż jeszcze wierzchołek , bo to on pokazuje aktualny stan pomidorów . Dolne liście powoli się starzeją i można je już usunąć .
Pozdrowienia , kozula .
Piotrek , dolne liście przedstawiają to co było kiedyś , czyli wszystkie za duże i za małe podlewania , chwilowe przekarmienie itp. Pokaż jeszcze wierzchołek , bo to on pokazuje aktualny stan pomidorów . Dolne liście powoli się starzeją i można je już usunąć .
Pozdrowienia , kozula .
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
a co jest moim pomidorkom? mam 3 odmiany i w sumei nie na wszystkich krzaczkach, ale na większości, na dolnych liściach, pokazały sie takie plamy:
dla pewności wszystkie poplamione uszczyknęłam i odłożyłam do spalenia.
dla pewności wszystkie poplamione uszczyknęłam i odłożyłam do spalenia.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Romulus, o ile dobrze pamiętam to Kozula coś o tych plamkach już wyjaśniała- jeśli ich nie ma na łodyżkach a tylko na blaszce liściowej to podobno nic groźnego, ale głowy nie dam, no i mogło mi się coś pomieszać.
Pozdrawiam! Gienia.
- kozula
- Kontakt:
Piotrek pomidory nakarmione do syta , a plamy na dolnych liściach to chwilowy nadmiar . Kilka dni odchudzania i dalej możesz karmić .
Coccinella , po posadzeniu dolne liście mają prawo tak wyglądać . Nie masz zadnej choroby .
Romulus , obejrzyj ogonki liściowe i łodygi . Tak jak pisała Gienia , jeśli na nich nic nie ma , plamy nie są groźne , jeśli mają takie same plamy , sadzonki do wyrzucenia . Daj zbliżenie , zobaczymy co to za choroba .
Pozdrawiam ,kozula .
Coccinella , po posadzeniu dolne liście mają prawo tak wyglądać . Nie masz zadnej choroby .
Romulus , obejrzyj ogonki liściowe i łodygi . Tak jak pisała Gienia , jeśli na nich nic nie ma , plamy nie są groźne , jeśli mają takie same plamy , sadzonki do wyrzucenia . Daj zbliżenie , zobaczymy co to za choroba .
Pozdrawiam ,kozula .