Ziemia

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ziemia z zagajnika olchowego

Post »

Dziękuję Nalewko za odpowiedź.Z tymi pokrzywami to masz rację bo obok gdzie pada więcej słońca rosną do pasa.Natomiast pod samymi drzewami w gąszczu i cieniu nie ma nic ,golusieńko .Będę chciała tą ziemię w jakiś sposób wykorzystać,zobaczę co z tego wyniknie.Pozdrawiam.Alicja. :)
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ziemia- podłoże- jaka to różnica?

Post »

Witajcie :)
Mam do was pytanie, w ubiegłym roku wsadziłam małe tuje szmaragdowe. Te co zostaną w obecnym miejscu wyjęłam z doniczek, pozostałe zadołowałam w doniczkach dla łatwiejszego przeniesienia w inne docelowe miejsce tej jesieni.
Wyczytałam ,że wsadzając tuje do wykopanego dołka powinnam im dać no właśnie nie wiem co... ziemie czy podłoże?
Czym się różni ziemia od podłoża do iglaków, bo ceną na pewno, ok 6zl na 50L?
Poproszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemia- podłoże- jaka to różnica?

Post »

według mnie tu nie ma różnicy, ziemia czy gleba to podłoże w którym rosną rośliny, tylko że rośliny mają swoje wymagania więc są różne, przeważnie mieszanki różnych gatunków ziemi.
Tuje mają swoje wymagania i w zależności jaką masz ziemie w ogrodzie przy sadzeniu powinnas to uwzględnić.
To jest tak jak z hortensją czy różanecznikiem, nie każdy w ogrodzie ma odpowiednią ziemie dla tych roślin, więc do wykopanego dołka daje się odpowiednie podłoże czyli ziemię by dana roślina miała to czego potrzebuje.
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Nareszcie odpowiedź, dziękuję :)

To tak jak myślałam dwa określenia dotyczace tego samego.
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Jednak jest różnica :wink: Ziemia to jest to, co jest w ogródku. Natomiast podłoże znajduje się w "czymś" (pojemniku, doniczce, na zagonie itp). Podłożem jest wszystko, w czym rosną rośliny; czyli ziemia, torf, ale i wełna mineralna (pomidory w szklarni) keramzyt i inne takie wynalazki. Wełny mineralnej nie nazwiemy ziemią dla kwiatków, tylko właśnie podłożem :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ameliaxl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2008, o 19:04

ziemia na rabaty

Post »

Witam Kochani.
Mieszkamy od niedawna na zagospodarowanej budynkami działce, "bogatej" w nieurodzajną ziemię. Chcemy odnowić maksymalnie ( w miarę możliwości) ogród. Wczesną wiosną chcielibyśmy przygotować rabaty do sadzenia roślin. Jak użyźnić glebę? Skąd bierzecie ziemię i jaką? Na jaką głębokość musimy "wymienić" piaszczystą ziemię na urodzajną. Zamierzam poprzesadzać i uratować zaniedbane irysy, hosty, lilie oraz sadzić dalie, kanny i sadzonki kwiatów jednorocznych wysiane w szklarni.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

( Amelia ze Skierniewic )
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: ziemia na rabaty

Post »

Jeśli rosną tam hosty i lilie, to nie jest źle z jakością tej ziemi :)

Może nie trzeba wymieniać gleby, bo to i kosztowne i kłopotliwe, a tylko odchwaścić, przekopać, wytyczyć rabaty, założyć kompostownik i nawieźć wiosną nawozem wieloskładnikowym, a potem (jak już będzie) nawozić kompostem...

A przed użyciem Azofoski czy innej Polifoski dać próbki gleby do badania, czego ew. brakuje, jakich składników, czy mikroelementów, wtedy nawieziesz odpowiednim nawozem, o odpowiednim składzie tak, żeby zbilansować ilość azotu, potasu, fosforu itd.

Z drugiej strony na piaskach nawet jeśli wymienisz na metr na dobrą, to pod spodem będzie nadal piach i woda będzie szybko przesiąkać, więc ogrodu z roślinami bagiennymi tak łatwo nie założysz :) Chcę przez to powiedzieć, że dostosuj swoje wybory roślinne do warunków, a nie próbuj zmieniać diametralnie. Narobisz się, wykosztujesz, a sukces będzie dość wątpliwy.

Ziemia na Mazowszu wszędzie jest taka sobie, głównie piaszczysta, więc trudno kupić dobrą ziemię na wywrotki.
Kupowana w workach na cały ogród dwadzieścia czy więcej cm grubości warstwa kosztowałaby krocie. To bez sensu.
Można jeszcze poszukać pieczarkarni i kupić doskonałą ziemię popieczarkową, pisaliśmy o tym wielokrotnie, poszukaj o jej zaletach na naszym forum :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
emmi53
200p
200p
Od: 20 sty 2010, o 21:11

Post »

Dziękuję Nalewko za radę- też mi się przydała. Sprowadziłaś mnie trochę na ziemię, bo też mam piachy i chciałam dostosować ziemię do roślin a nie odwrotnie. Kompostownik już założyłam i zaczęłam odchwaszczać ziemię - trochę mi z tym zejdzie, ale małymi kroczkami coś tam zmienię. Pozdrawiam cieplutko.
ameliaxl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2008, o 19:04

Post »

Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Miejsca na rabaty już są wytyczone i nawet jakieś roślinki na nich rosną. Właśnie zamierzałam "wymienić" ziemię tylko w tych miejscach.
Znajoma podpowiedziała mi, że skorzystała z ziemi z wykopów pod budowę domów ( jej się trafiła dobra, trochę gliniasta gleba). Na pewno będę czujna jak ruszy w pobliżu jakaś budowa...

A czy ziemia z lasu (zaznaczam własnego - mieszany i iglasty) to dobre rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ziemia z wykopu tak, ale tylko górne dziesięć do 30 cm, poniżej jest jałowa warstwa bez próchnicy. Poprawisz nieco strukturę, ale czy będzie to dobra ziemia dla warzyw?

Ziemia z lasu (prawdopodobnie iglastego, tak?) będzie pewnie taka sama, albo i słabsza, niż masz w ogrodzie. Mazowsze to z reguły sosny na kwaśnym piachu, więc niewiele ci to pomoże.

Tak sobie pomyślałam, że mamy na forum sporo ogrodów "na piachu" i warto by je obejrzeć, zainspirować się, co można zrobić, co można siać i sadzić, jak wspaniale może wyglądać taki ogród :)

- [urlhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=30844&start=0&hilit=Kubanki]Czy (i jakie) róże w ziemi piaskowej 5 klasy[/url]
- Co urośnie w kiepskiej glebie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ewiwa
50p
50p
Od: 15 lip 2008, o 10:50

Własna ziemia do kwiatów

Post »

Witajcie,
czy mając ogródek, działkę itp. można samemu przygotować ziemię do roślin doniczkowych? Tyle teraz w sklepach różnych "podłoży", no ale to są jakieś koszty. A tu mam wolny kawałek warzywnika, to dlaczego nie wykorzystać normalnej gleby (powstały ubytek można oczywiście wypełnić kompostem) i w zależności od rośliny przygotować własne "tymi ręcami robione" podłoże + dodatki np torf, czy piasek. Jak to jest u Was? Kupujecie gotowce, czy robicie swoją ziemię do domowych kwiatów.
pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Re: Własna ziemia do kwiatów

Post »

Ja często do ziemi kupowanej dodaję dobrze rozłożony kompost, a róże chińskie sadzę w ziemi z kompostnika z odrobiną kupowanego torfu.
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Własna ziemia do kwiatów

Post »

Jeśli masz w okolicy glinę to też trochę dodaj (wysusz na słońcu i pokrusz na drobno).
Najlepiej trzyma wilgoć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”