Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- kluska301
- 10p - Początkujący
- Od: 7 kwie 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Witam . Śledzę ten wątek już od jakiegoś czasu i podobnie jak większosć fascynuję się uprawą pomidora i innych warzyw w swoim ogrodzie. Ośmieliłam się i postanowiłam napisać również kilka słów. W tym roku postawiłam na produkcję kilku włoskich odmian: Red Pearl, Scatolone, San Marzano i Roma. Oczywiście doczekać się nie mogę efektów moich starań i jednocześnie mam nadzieję że pogoda pozwoli Nam nacieszyć się smakiem i aromatem tych wspaniałych warzyw. Jeśli ktoś byłby zainteresowany ciekawostkami dot. pomidorów podaję link http://www.kuchnia.tv/program/?full/cze ... idor_32618 będzie to program poświęcony w całości pomidorom.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i posadziłem dzisiaj wszystko, mam nadzieję że jakoś sobie poradzą. Te sadzone w piątek mimo dość ciepłej pogody kiepsko wyglądają, pojaśniały i stoją w miejscu..
Pozdrawiam, Maciek.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na razie nieśmiało, ale coś drgnęło. Wystarczyły dwa dni słońca i pomidorki gruntowe "złapały" swój naturalny kolor. Oby tak dalej
Pozdrawiam, Monika
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
U mnie też troszkę ruszyły,jak dostały słoneczka.
A w zasadzie spisałam je na straty...
A w zasadzie spisałam je na straty...
Pozdrawiam,Asia
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Widzę, że powódź zrobiła wrażenie, a na razie wysadziłem przede wszystkim koktailówki i tylko parę większych: Malinowy Warszawski, Maskarenę i marmande VF. Póki co nie ma o czym mysleć, a muszę się zadowalać oglądaniem starych wideo z cieplejszych miejsc: http://www.youtube.com/watch?v=Hjh7i-WPy6k .smonika pisze:Na razie nieśmiało, ale coś drgnęło. Wystarczyły dwa dni słońca i pomidorki gruntowe "złapały" swój naturalny kolor. Oby tak dalej
pozdrawiam, Gunnar
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
Witam,
ma ktoś doświadczenie z pomidorem truskawkowym? Chciałbym się poradzić na ile pędów trzeba go prowadzić?
U mnie pojawiają się zawiązki chyba 8 pędów i 3 pąki kwiatowe.
ma ktoś doświadczenie z pomidorem truskawkowym? Chciałbym się poradzić na ile pędów trzeba go prowadzić?
U mnie pojawiają się zawiązki chyba 8 pędów i 3 pąki kwiatowe.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Stan, też pierwszy raz mam truskawkowego, oczywiście w gruncie , wyrosły 3 silne pędy i je zostawiam, resztę wilków usuwam.
Zobaczymy co to będzie. Może ktoś się odezwie, kto go już uprawiał .
Pozdrawiam! Gienia.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Mam 3 odmiany pomidorów rumbe ożarowską, malinowy henryka i koktajlową gartenperle, a że to moje pierwsze sadzonki to zachowuję się jak nadopiekuńcza kwoka i sadzonki ciągle w szklarence czekały na lepszą pogodę, tylko ile można czekać
Tak więc wracając do sedna które z tych odmian najbardziej się na boki rozrastają?
Mam 3 donice 80x40cm do każdej weszło mi po 130l ziemi, w planach do 2 z nich miał iść koktailowy (po 3 sadzonki do każdej), ale że mam jeszcze dostatek dużych donic okrągłych i zastanawiam sie czy większość sadzonek nie dać do nich. Teraz problem jak co rozpalcelować by miało optymalne warunki
Tak więc wracając do sedna które z tych odmian najbardziej się na boki rozrastają?
Mam 3 donice 80x40cm do każdej weszło mi po 130l ziemi, w planach do 2 z nich miał iść koktailowy (po 3 sadzonki do każdej), ale że mam jeszcze dostatek dużych donic okrągłych i zastanawiam sie czy większość sadzonek nie dać do nich. Teraz problem jak co rozpalcelować by miało optymalne warunki
Ania
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ten truskawkowy to czym się charakteryzuje, kształtem podobnym do truskawek czy smakiem, wiecie coś?gienia1230 pisze:Stan, też pierwszy raz mam truskawkowego, oczywiście w gruncie , wyrosły 3 silne pędy i je zostawiam, resztę wilków usuwam.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Suzanno, nic nie wiem na temat truskawkowego, tylko, że to koktajlówka. Może Kozula albo ktoś, kto go już miał co nieco podpowie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
ja kiedyś dostałem od znajomych całą kiść truskawkowego i wydłubałem sobie nasionka (w tym roku posadziłem i jak na razie rośnie świetnie). Owoce wielkości małych śliwek, w kształcie truskawek, o bardzo dobrym i ciekawym smaku.
W jego uprawie nie mam doświadczenia i może Kazula podpowie czy jest to odmiana wysoka/niska, samokończąca i na ile pędów najlepiej prowadzić.
W jego uprawie nie mam doświadczenia i może Kazula podpowie czy jest to odmiana wysoka/niska, samokończąca i na ile pędów najlepiej prowadzić.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Ja też dałam dużo pomidorkó do doniczek - w warzywniaku ciągle mokro.Hekate pisze: Mam 3 donice 80x40cm do każdej weszło mi po 130l ziemi, w planach do 2 z nich miał iść koktailowy (po 3 sadzonki do każdej), ale że mam jeszcze dostatek dużych donic okrągłych i zastanawiam sie czy większość sadzonek nie dać do nich. Teraz problem jak co rozpalcelować by miało optymalne warunki
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Prawdopodobnie wszystkie nasionka wydłubane z pomidorków tryskawkowych pochodzą z odmian F1 , więc pomidory z nich wyrosłe będa różne . Wszystkie jednak rosną silnie i powinny być wysokie . To na ile pędów je prowadzić zależy od liczebności pąków w pierwszym gronie . Jeśli wychodzące grono ma bardzo dużo pąków , taki krzak należy prowadzić na jeden pęd , ponieważ grono może zajmować nawet pól metra miejsca . Pozostałe można prowadzić na 2-3 pędy , jak komu pasuje . U mnie megagroniasty powtórzył ( posadziłam 1 szt) . Siałam w drugiej połowie kwietnia , więc jeszcze nie kwitnie , niedługo jednak zacznie . Na razie nie mam czasu na zdjęcia , może w przyszłym tygodniu coś się poprawi .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .