Zielony w zielonym ogrodzie.

Zdjęcia naszych ogrodów.
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Zielony w zielonym ogrodzie.

Post »

maagg pisze: Jedni piszą, że jest sterylny inni, że młody, nie naturalny. Zgadzam się z Wami wszystkimi bo to wszystko racja, ale mogę śmiało powiedzieć, że powoli robi się mój. Teraz mogę powiedzieć, że jest to moja pasja. Spędzam w nim pracując każdą wolną chwilę i sprawia mi to wielką przyjemność.
I tak trzymaj :D
Musisz wziąć pod uwagę to, że każdy ogród ma swój własny cykl rozwojowy który można podzielić na kilka etapów to jest;
- czas sadzenie - tu się właśnie znajdujesz,
- czar wzrostu, trwa około 3 - 10 lat w zależności od posiadanych gatunków
- czas który ja nazywam czasem buszu - byliny i inne rośliny "parteru" są już rozrośnięte natomiast piętra jeszcze nie osiągnęły wystarczającej wysokości,
- czas rozwijania,
- czas dojrzałości.
Nie denerwuj się więc i nie niecierpliw. Masz przecież przed sobą całe życie :wink:
Najważniejsze jest to że masz właściwe podejście do rzeczy, na wszystko inne przyjdzie czas.
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Maag - czytając Twój post uspokoiłem się :), bo widzę, że we właściwy sposób myślisz o swoim ogrodzie. Z czasem na pewno wypracujesz metody postępowania z roślinnością, poobserwujesz na spokojnie ogród, wprowadzisz stopniowo jakieś zmiany i będzie coraz lepiej. Gorzej by było, gdybyś uznał, że właśnie o taki kształt ogrodu chodziło i teraz tylko skosisz trawniczek i co najwyżej od czasu do czasu herbicydy, pestycydy, nawozy... no i ewentualnie krzaczki przyciąć w kulki.

Mam obok siebie takiego sąsiada, gwałciciela natury, też mu fachowcy ogród robili, a zaczęli od wywiezienia z ogrodu całej wierzchniej warstwy darni. Sąsiad z dumą mówił, że na początku pozbył się od razu tego całego perzu i chwastów i kazał nawieźć "żyznej ziemi" pod trawnik z rolki. Teraz co chwila z opryskiwaczem biega, nawóz garściami pod iglaki sypie i dziwi się, że co roku coś mu usycha.

Powodzenia życzę :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
maagg
50p
50p
Od: 2 lip 2009, o 07:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rabata mieczykowa się szykuje - zakupy forumowe :)

Obrazek

Będzie kolorowo :)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj maagg! Trochę głupio, że tak piszę, ale nie umiem znaleźć Twojego imienia :oops:
Trafiłam tu po Twoich śladach z wątku Krzysztofa. Przeczytałam od poczatku i moje wrażenia się zmieniały ze strony na stronę.
Sympatyczny Ogrodnik - to raz. Pragmatyk - to dwa (lubię-lubię takich). Trochę zimny ogród, ale z perspektywami. No i z nadzieją "na zaś", bo - aż się uśmiechnęłam na widok mieczyków, które są tą odrobiną szaleństwa, która dostrzegłam :D
Co do ogrodu, to myślę, że przy tak dużej powierzchni ogrodu, to była nader słuszna decyzja o pomocy projektanta i siły fachowej. Obserwuję u moich znajomych, jak osłabia ich sam widok 1600 m2 ugoru. Co się zabierają do roboty, to powala ich ten ogrom pracy i ta powierzchnia.
A u Ciebie - piękne założenie i świetny początek.
Ale... duże jednorodne założenia powodują, że od razu widać rękę projektanta. Ogród przez to wydaje się nieco bezosobowy i bez duszy. Bo tak już jest, że jedynie Twoje serce i praca mogą nadać ogrodowi rys indywidualności.
Czyli - sadź to, co Ci się podoba najbardziej. Kombinuj, przesadzaj i nie martw sie, że naruszy to spójność założenia. O to właśnie chodzi, żeby naruszyć!
A co do roślin, to trochę chyba brak średniaków, czyli tego piętra, co to jest niższe od drzew, ale wyższe od bylin.
Wiesz, myślę, że gdy trochę powędrujesz po forum, to szybko złapią Cię różne zachciewajki i fascynacje :D Czego Ci życzę, bo aż mnie skręca z zazdrości na widok takiej wieeelkiej powierzchi :;230 A czemu mnie skręca, to domyślisz się natychmiast, gdy zjrzysz do mojego ogrodu ;:224
Pozdrawiam serdecznie neofitę ogrodniczego - Ula
maagg
50p
50p

Post »

...
maagg
50p
50p

Post »

Troszkę nowych fotek

Obrazek
Iris pseudacorus

Obrazek
Rozkwitły wręcz na moich oczach :)
maagg
50p
50p

Post »

Obrazek
Mocno poturbowany zimą (prawie bez liści) zakwitł pięknie.

Obrazek
Lilak zakwitł po raz pierwszy :) Pachnie tak intensywnie, że czuć go na osiedlu :).

Obrazek
Prawie jak pole kapusty.

Obrazek
Prawie jak ... :)
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Piękne te kępy, a jak zakwitną.... ;:224
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Maagg mam pytanie. Np. o rabatę na fotce. Czy ją sadziłaś sama czy to dzieło projektanta ?

jarek
maagg
50p
50p

Post »

...
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładny ogród. Myślę, że każdy z nas gdyby mu na to pozwalały finanse korzystałby trochę z pomocy projektantów. Co dwie głowy to nie jedna.
Jeśli chodzi o ten kawałek co ma zasłaniać staw od bramy, to zwróć uwagę iż jest okres na wiosnę, gdy taki kawałek porośnięty trawami jest łysy. Ja na wiosnę po ich ścięciu czuję jakby mi czegoś brakowało. Wszystko się odsłania.
Będę śledzić dalsze prace.
Pozdrawiam
Reni
maagg
50p
50p

Post »

Reni cenna uwaga :). Miskianty odeszły w zapomnienie jest nowy pomysł :). Pergola od płotu do wejscia nad oczko. Koszt pergoli zamknie się w kwocie 200-300 zł. Obawiam się tylko wiatrów, co by mi jej nie połamały. Pergola ma wyglądać jak drzwi do lasu :). Zobaczymy, czy się jeszcze coś nie urodzi. Z miskiantami to racja połowa sezonu na łyso. Dzięki za spostrzeżenie.
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj oczko mnie urzekło kwiaty też a ten żółty kosaciec super
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

W takim ogrodzie pomyśl o pregoli mocnej - wyrazistej. Unikaj typowych standardowych rozwiązań. Pomyśl o pergoli jakiej nie widziałas np. w sklepie. Elementy ogrodowe mają dodawać uroku. Jeszcz jedno solidna pergola nie boi się wiatru.
Roślinki są zbyt gęsto nasadzane. Powodzenia w pracy.

jarek
maagg
50p
50p

Post »

Mam przygotowany materiał o przekroju 12x12 cm, czyli raczej solidny. Nie chcę robić fundamentów betonowych tylko wbić 50 cm kotwy w ziemię. W do nich przykęcić belki i to wszystko razem ze sobą połączyć. Długość pergoli to jakieś 9 m. Chcę to podzielić na 8 pól o wysokość około 2 m. Jakieś rady mile widziane :) .

Gestwinę właśnie powolutku przesadzam na inne rabaty :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”