Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kalla Zantedeschia aethiopca
Posadziłam calle ok 10 maja ,pierwszy raz eksperymentuje z nimi i nie mogąc doczekac się listków wykopałam jedną cebulkę i zobaczyłam w górze korzenie i jakieś czubki .Czy ją żle posadziłam? Przeczytałam cały wątek może zbyt pobieżnie,ale jedna z forumek napisała,ze odwróciła to i póżniej jej kwitła.Czu u calli korzenie i liście wyrastają z jednego miejsca?Proszę odpowiedzcie ,bo nie wiem co z innymi robic?
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Moje teraz wyglądają tak samo a są posadzone w gruncie z końcem kwietnia. Chociaż ziemia jest wilgotna bardzo - a tu ciągle pada Wobec tego zupełnie nie wiem jak i kiedy i czy w ogóle zakwitnaarlet3 pisze:Zuziu z tego co piszesz dobrze ją posadziłaś, łysym do dołu (takie słowa wyczytałam w tym wątku). Ja też tak zrobiłam, moje sadziłam 15 maja i 25 jedna z nich wyglądała tak Co prawda jest to zdjęcie tej co najbardziej wyrosła
Serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Witam serdecznie!
Jestem noworodkiem na tym forum i na początek chciałam się pochwalić moją kalla.
W marcu posadziłam 2 bulwy kalli do donic, trzymałam w mieszkaniu, potem hartowałam i w maju wysadziłam do gruntu ( bez donicy).
Kilka dni temu jedna zaczęła kwitnąć Nie mam pojęcia jak się nazywa ta kalla... Może przy okazji ktoś rozpozna. Druga kalla siedzi też w gruncie, tylko na razie przypomina szczypiorek
Jestem noworodkiem na tym forum i na początek chciałam się pochwalić moją kalla.
W marcu posadziłam 2 bulwy kalli do donic, trzymałam w mieszkaniu, potem hartowałam i w maju wysadziłam do gruntu ( bez donicy).
Kilka dni temu jedna zaczęła kwitnąć Nie mam pojęcia jak się nazywa ta kalla... Może przy okazji ktoś rozpozna. Druga kalla siedzi też w gruncie, tylko na razie przypomina szczypiorek
- arlet3
Łukaszu, przykro mi bardzo
Andrzeju może im za zimno? Moje jak tylko słoneczka na balkonie zobaczyły zaraz śmignęły do góry.
Bozuniu wygląda mi to na Rehmanni, bardzo ładna.
Andrzeju może im za zimno? Moje jak tylko słoneczka na balkonie zobaczyły zaraz śmignęły do góry.
Bozuniu wygląda mi to na Rehmanni, bardzo ładna.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bozuniu ja mam podobną "Rehmanni ", tylko moja po posadzeniu do gruntu
dostała żółtych liści i marnieje...
dostała żółtych liści i marnieje...
Elżbieto! Moja jak na razie wygląda "kwitnąco", nie żółkną jej liście. Ale nie wiem co będzie dalej przy tej wstrętnej pogodzie...
- Amelia1940
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lut 2010, o 16:40
Z wielką radością ogłaszam, że moja roślinka postanowiła zakwitnąć i ma już jeden kwiatek
Najdziwniejsze, że kupiłam odmianę Majestic Red, a kwiat jest biały (przynajmniej na razie, bo z tego co widzę, to od łodygi zaczyna ciemnieć, ale nie wiem czy to normalne). Jak sprawa się wyjaśni wstawię zdjęcie
Najdziwniejsze, że kupiłam odmianę Majestic Red, a kwiat jest biały (przynajmniej na razie, bo z tego co widzę, to od łodygi zaczyna ciemnieć, ale nie wiem czy to normalne). Jak sprawa się wyjaśni wstawię zdjęcie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 cze 2010, o 12:49
Kochani mam pytanko. Od ok 2 tyg mam calle w domku. gdzieś od 4 dni żółknął jej strasznie liście . Od czego to może być?? Co teraz z tym zrobić powinnam. Proszę o jakąś pomoc.
Jeśli już kwitła, to może stwierdziła, że czas na odpoczynek?
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- arlet3
A może po prostu miała za mokro?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 cze 2010, o 12:49
Nie mam pojęcia.. nigdy nie miałam calli, więc trudno mi coś powiedzieć. Dzisiaj już jest bez liści... nie ma nic. I nie bardzo wiem co dalej zrobić. Czy mam zasuszyć cebulkę??
- arlet3
Z tego co zdążyłam tu wyczytać to raczej tak. Sama mam dopiero pierwszy raz, a wątek ten przeczytałam z uwagą w całości