Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Witaj Isiu 222,
najczęściej w Polsce na oleandrze występuje tarcznik oleandrowiec, ewentualnie misecznik oliwkowiec, różnia m.in. wielkością tarczki, latem można było opryskać przeciwko larwom preparatem zaw. olej parafinowy, a teraz to chyba tabl. Tarcznik do ziemi (ilośc sztuk zależy od wielkości doniczki), oberwać przebarwione liście i przetrzeć resztę rośliny łącznie z pniem gazikami nasączonymi roztworem alkoholu z wodą
Musisz sprawdzić jeszcze liście od spodu czy nie ma delikatnej pajęczynki i maleńkich pajęczaków jasnożółtych do zielonych wielkości 0,3-0,5mm (lupa potrzebna)-gdyby były to niestety jeszcze trzeba opryskać
najczęściej w Polsce na oleandrze występuje tarcznik oleandrowiec, ewentualnie misecznik oliwkowiec, różnia m.in. wielkością tarczki, latem można było opryskać przeciwko larwom preparatem zaw. olej parafinowy, a teraz to chyba tabl. Tarcznik do ziemi (ilośc sztuk zależy od wielkości doniczki), oberwać przebarwione liście i przetrzeć resztę rośliny łącznie z pniem gazikami nasączonymi roztworem alkoholu z wodą
Musisz sprawdzić jeszcze liście od spodu czy nie ma delikatnej pajęczynki i maleńkich pajęczaków jasnożółtych do zielonych wielkości 0,3-0,5mm (lupa potrzebna)-gdyby były to niestety jeszcze trzeba opryskać
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Re: Chory oleander
Mojemu ok.6 letniemu oleandrowi po obcięciu jesienią przekwitłych kwiatostanów zasycha i brązowieje kawałek 3-4 cm łodygi wraz z liśćmi.Obcinam to wiosną po wyniesieniu na powietrze.Tak dzieje się co roku, ale w tym roku jest tego dużo i obawiam się czy nie odbije się to na kwitnieniu, ponieważ zaschły boczne przyrosty ( po obu stronach obciętego kwiatostanu), na których będą się zawiązywały pąki.
Jaka jest tego przyczyna? Może nie powinnam obcinać kwiatostanów jesienią tylko dopiero wiosną?
Jaka jest tego przyczyna? Może nie powinnam obcinać kwiatostanów jesienią tylko dopiero wiosną?
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Często od wody tak się robi na liściach oleandra, który nie lubi mieć mokrych liści i kwiatów.
Poczekaj trochę , jeśli te plamy zaczną się zmieniać , to wstaw ich fotki , to powiem ci to jest , póki co to moim subiektywnym zdaniem są to zmiany od długo zalegających kropel wody
Plamami objawiać się może askochytoza i pseudomonoza, ,ale te plamy akurat ich w ogóle nie przypominają , więc chyba możesz być spokojna
właśnie czytam wcześniejszy post selli7 , jeśli masz jakąś fotkę tych pędów co ci zaschły wczesną wiosna to wstaw , zazwyczaj ascochytoza powoduje zasychanie pędów.
Jeśli tego masz dużo to tylko mocne cięcie i to bardzo radykalne , obcięte pędy spalić. Jeśli w tym roku bedzie duża wilgoć choroba zacznie się bardzo szybko rozwijać.
Sorry , że tak późno , ale nie mam za dużo czasu
pozdrawiam
Poczekaj trochę , jeśli te plamy zaczną się zmieniać , to wstaw ich fotki , to powiem ci to jest , póki co to moim subiektywnym zdaniem są to zmiany od długo zalegających kropel wody
Plamami objawiać się może askochytoza i pseudomonoza, ,ale te plamy akurat ich w ogóle nie przypominają , więc chyba możesz być spokojna
właśnie czytam wcześniejszy post selli7 , jeśli masz jakąś fotkę tych pędów co ci zaschły wczesną wiosna to wstaw , zazwyczaj ascochytoza powoduje zasychanie pędów.
Jeśli tego masz dużo to tylko mocne cięcie i to bardzo radykalne , obcięte pędy spalić. Jeśli w tym roku bedzie duża wilgoć choroba zacznie się bardzo szybko rozwijać.
Sorry , że tak późno , ale nie mam za dużo czasu
pozdrawiam
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- maciekk123pl
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te plamy to efekt tego, ze na oleandra padal deszcz - moze to byc tzw. "rak oleandra" ktory moze blyskawicznie rozprzestrzenic sie na cala rosline. lepiej obetnij te chore liscie i wyrzuc. Jedna podstawowa zasada w uprawie oleandrow - Głowa w słoncu, nogi w wodzie.
Rak oleandra to pseudomonoza , jest to choroba bakteryjna i ma całkiem inne objawy.
Kolego Macku oleander to nie roślina bagienna , owszem lubi wodę , ale w rozsądnych granicach.
Z tymi nogami w wodzie to jakaś bzdura powtarzana na forach, a z rzeczywistością niewiele ma wspólnego.
Najprawdopodobniej wzięło się to stąd, że oleander ma bardzo ekspansywne korzenie , które szybko zajmują doniczkę, wypychając ziemię. U starych oleandrów w doniczce trudno nawet ją znaleźć. .
Z tej racji podczas dużych upałów jest narażony jest na więdnięcie.
A zasady w hodowli oleandrów to dużo słońca, dużo wiatru, częste podlewanie , nawożenie , ziemia gliniasta bez torfu!!! (maja na niego alergie) i na wiosną pod każdy krzak garść CaCO3 (węglan wapnia)
zdaje sobie sprawę, że zaraz wielu będzie chciało napisać: ..... a mi rośnie w torfie , ..... a mi doniczka stoi w wodzie ,, etc , ale to z wymaganiami tych roślin niewiele ma wspólnego
Kolego Macku oleander to nie roślina bagienna , owszem lubi wodę , ale w rozsądnych granicach.
Z tymi nogami w wodzie to jakaś bzdura powtarzana na forach, a z rzeczywistością niewiele ma wspólnego.
Najprawdopodobniej wzięło się to stąd, że oleander ma bardzo ekspansywne korzenie , które szybko zajmują doniczkę, wypychając ziemię. U starych oleandrów w doniczce trudno nawet ją znaleźć. .
Z tej racji podczas dużych upałów jest narażony jest na więdnięcie.
A zasady w hodowli oleandrów to dużo słońca, dużo wiatru, częste podlewanie , nawożenie , ziemia gliniasta bez torfu!!! (maja na niego alergie) i na wiosną pod każdy krzak garść CaCO3 (węglan wapnia)
zdaje sobie sprawę, że zaraz wielu będzie chciało napisać: ..... a mi rośnie w torfie , ..... a mi doniczka stoi w wodzie ,, etc , ale to z wymaganiami tych roślin niewiele ma wspólnego
Paweł _____________________________________________________________________________
- maciekk123pl
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No w torfie się nie trzyma oleandra to na pewno. Co do ziemi w doniczce - moje, nawet ten duży ma ziemie Może warto czasem przesadzić szybko rosnacy kwiat do wiekszej doniczki? Z tą wodą chodzi o to, żeby miał podstawek i w nim non stop wodę. Kolego nie wiem czy wiesz, ale w naturze, w południowej Europie oleandry rosną przy rzekach i wyschniętych jeziorach na bardzo błotnistej glebie. Więc tu nie masz racji. Na chorobach się nie znam, mój jak miał takie plamy w listopadzie, po wniesieniu domu, to się rozprzestrzeniły na całą gałąź błyskawicznie. Wyciąłem ją. Pamiętam, że z chorobami i robakami u oleandrow ciezko sie walczy, duzo liści...
Witam,
Chciałam się pochwalić moim oleandrem,który czuje się już lepiej (patrz zdjęcia strona 1 tego wątku).Przesadziłam go do nowej donicy, wsadziłam 2 tabletki przeciw tarcznikom (jak poradziła MariaTeresa), przetarłam liście i z małą wiarą dałam mu jeszcze przezimować. O dziwo ma się coraz lepiej. Zauważyłam parę nowych czarnych plam na brzegach liści, o których piszecie.Nie jest ich dużo więć mam nadzieję, że się mój oleander i z tego wybroni. Pozdrawiam
Chciałam się pochwalić moim oleandrem,który czuje się już lepiej (patrz zdjęcia strona 1 tego wątku).Przesadziłam go do nowej donicy, wsadziłam 2 tabletki przeciw tarcznikom (jak poradziła MariaTeresa), przetarłam liście i z małą wiarą dałam mu jeszcze przezimować. O dziwo ma się coraz lepiej. Zauważyłam parę nowych czarnych plam na brzegach liści, o których piszecie.Nie jest ich dużo więć mam nadzieję, że się mój oleander i z tego wybroni. Pozdrawiam
Krysia
sypnij mu garść dolomitu i trochę nawozów długo działających , powycinaj gołe pędy , wystaw na wiatr i słonce , a szybko Ci się twój oleander odwdzięczy
pozdrawiam
pozdrawiam
Dzięki za podpowiedź. Pelargonie oczywiście dożywiam, a o oleandrze jakoś zapomniałam. Tak zrobię
Krysia
oj , zagadałem się wcześniej z Maćkiem i zapomniałem dopisać Eli , że takimi plamami może objawiać się mączniak , więc obserwuj czy plamy nie pojawiają się na innych liściach
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Kontakt:
Proszę o pomoc w rozpoznaniu problemu mojego oleandra. Fachowiec ze mnie żaden i niestety roślina jest obecnie w kiepskim stanie. Chętnie powalczę o to, żeby wyzdrowiała, ale pomóżcie i napiszcie co to jest. Mimo, że czytałam cały wątek mam wątpliwości. Co to jest i jak to zwalczyć.
Ania