Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy ...

Post »

dobrze kombinujesz , ale taki mix jest pewnie sporo droższy , nawet nie znam ceny pcv.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie PCV tylko PP - polipropylen. Taka rura do wody np.fi20 około 5zł /m
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Witam ja mam z rurki pcv 32mm i jak na razie jest ok.A zobaczymy jak będzie na gorącu przy 30 stopniowym upale.A jeśli chodzi o wiatr to też daje rade bo ostatnio u nie wiatr jak halny.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a jak zamocowane są do pałąków ścianki foliowe przednia i tylnia ?
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Ja mam folie nie zgrzewaną ale szyta grubymi nićmi jak do skóry. Na ścianach przedniej i tylniej mam folie zawiniętą w około rurki i zszytą dość ciasno do rurki żeby nie rozdzierało foli i ważne ja zszywałem tak że nitka przechodziła w około rurki.U mnie ten sposób moi rodzice praktykowali i się sprawdzał.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj rozpocząłem prace , postawiłem konstrukcję z prętów :
Obrazek
muszę tylko spawnąć miejsca łączeń bo sam drut nie wróży nic dobrego.
Nie wiem jak się to wszystko utrzyma , ale jestem dobrej myśli....Marek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daj rurkę wzdłuż na podpórkach.
Simao
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2009, o 10:37

Tunel foliowy - pomysł/budowa/problem...

Post »

Witam serdecznie,

Jestem początkującym ogrodnikiem,wiec z gory prosze o wyrozumialosc.

W tym roku zaczelem odnawiac tunel foliowy ktorego rodzice niuzywali od kilkunastu lat.

Jest to tunel 16dl. 7 szer. Wyglada on tak ze z ziemi wystaja na ok 30 cm metalowe rurki a na nie sa nasadzone plstikowe rury/pałąki z w miare grobego plastiku,drzwi z przodu i z tylu(metalowe jak i cała kontrukcja oprócz paląków) jest po 4 szt drzwi i dwa boczne pol luki i jeden gorny...do zrobienia bylo szlifowanie wszystkich metalowych elementow i pomalowanie ich,i kilkanascie spawow z elementami do wstawienia,na pałaki ktore miały kilka niewygodnych krawedzi dałem otuline do rur(czy to dobre rozwiązanie??) na ktore nakleje pasek tasmy pvc.

Czego użyc jako naciagów? ktore mają być z przodu i z tyłu folii,znajomy polecił mi specjalistyczna taśme , pytałem w ogrodniczych ale oni nic nie wiedza...

Kupilem folie 6sezonowa fioletowa ale nie moge ruszyc z jej założeniem bo nie posiadam zgrzewarki,a żelazko nie daje rady,gdzie moge kupic taka? szukam szukam i nic...

Prosił bym jeszcze doświadczonych forumowiczów o przydatne wskazówki co do naciągania i zakładania folii...

Z góry dziękuje i pozdrawiam...
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: Tunel/problem...

Post »

Żelazko łaski nie robi,musi zgrzać folię.Pod folię podłóż deskę przykrytą gazetą.Na
miejsce zgrzewania połóż gazetę i prasuj żelazkiem.Gazety przykleją się,to nic nie
przeszkadza.Gdzie się da,oderwij,gdzie się nie da,zostaw,same odpadną.
Simao
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2009, o 10:37

Re: Tunel/problem...

Post »

Tak robiłem,ale żelazko albo nie sklejało albo przetapiało , nie wiem też czy bokiem żelazka czy całościa, jak będę zgrzewał bokiem to zgrzew bedzie mieć 5 mm i na same drzwi zejdzie mi z 2h... a jak całośćia zgrzew bedzie miał 14cm jak szerokość żelazka... wolałbym profesjonalna zgrzewarke czy jest coś takiego dostępnego,a morze robie jakiś błąd w lepieniu żelazkiem?...
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

Witam
Ja mam trochę inny problem z tunelem. Posiadam malutki tunel, w kształcie półkola, który ma służyć do rozmnażania krzewów oraz przechowywania młodych roślin. Chciałbym się dowiedzieć jak go zacieniować, czy tylko przez środek puścić pas cieniówki. Czy może od ziemi do ziemi należy zasłonić cieniówką i jeszcze jedno, czy ściany boczne również należy cieniować.
Która opcja według was jest najlepsza?
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37

Post »

Markonix, z fotki widać, że masz szerokość tunelu dużo większą niż planowałeś (3-3,5m). Jakie długie pręty kupiłeś i założyłeś?. Aż 70kg?. Z mojego wyliczenia wynika, że są to pręty długości 12 m.(?). Dlaczego pręty żebrowane 34GS, a nie St0 #12mm?, które są tańsze, gładkie, co zmniejsza możliwość przecierania folii w styku z nimi. Z fotki widać, że nie masz jeszcze założonych wszystkich prętów usztywniających (wzdłużnych) np. #6mm. usytuowanych od spodu pałąków. Ja miałem tych prętów 5 szt. Jeden na środku u góry, a pozostałe, po dwa po bokach, w odległości od siebie po około 50 cm. Pozatem, należy w ostatnich polach pomiędzy pałąkami, dołem, dać pręty w kształcie litery X w celu usztywnienia całości tunelu.
Jeżeli będziesz zainteresowany tematem przodu i tyłu tunelu, napiszę, jak ja to robiłem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkie dzięki Krakus , niestety na założenie folii i postawienie miałem tylko kilka godzin , trafiłem na fatalny czas , wszystko w tym miejscu pływało ponieważ teren jest poniżej reszty . Wszystko zostało tak jak wcześniej , w tym roku już niestety nic nie poprawię , w środku mam już posadzone rośliny .
Po założeniu folii tunel nabrał sztywności , pręty mam żebrowane ponieważ nie było innych na składzie , pałąki są długości 7 m ,
należy dodać że transportowałem ja osobiście na dachu fiata punto ;:180
szerokość tunelu to 4,4 metra i wysokość 2,1 m. Plany były troszkę inne , ale niestety życie troszkę je zweryfikowało ;:224
Jeśli okaże się że pełnił swoje zadanie to w przyszłym roku będzie troszkę inna konstrukcja :wit
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”