Sezon 2010- czyli co i jak u nas kwitnie :)

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sezon 2010- czyli co i jak u nas kwitnie :)

Post »

Uwiąd. Obcinać poniżej więdnących pędów, pod korzenie powtykać ząbki czosnku, podlać nadmanganianem potasu. Może ktoś jeszcze coś podpowie.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

curcacek pisze:Dzisiaj rano otworzył się pierwszy kwiat pillu (z taką nazwą go kupiłam), to mój pierwszy rok z klematisami :) pozostałe na razie nie maja jeszcze pąków,
tak wygląda:
Obrazek

A tak wygląda w całości, może ktoś podpowiedzieć czemu więdnie od góry? Grzyb, choroba, brak wody - raczej wykluczam - jak mu pomóc?
Obrazek

Miałam podobną sytuację z powojnikiem Gen.Sikorski,obcięłam pędy i podobnie co Dorota proponuje,powtykałam parę ząbków czosnku i podlałam małą ilością miedzianu...pomogło ,w tym roku dorodne czosnki tkwią przy Sikorskim ...a powojnik za niedługo będzie kwitł...mam nadzieję :roll:

Wiesiu
Twój Pink Fantasy jest powojnikiem ,na którego koniecznie muszę zapolować... :wink:
Jak długo u Ciebie kwitnie... :?:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

No muszę wstawić inne kwiaty Mikołaja Kopernika :D :
Obrazek Obrazek Obrazek

Jest zadziwiający i cudowny.
Każdy kwiat ma inny odcień i nie jest to uzależnione od wieku kwiatu (czyli nie chodzi o to, że z wiekiem kolor blaknie, ale o to, że każdy kwiat ma inny 'startowy kolor'). No i są podwójne ;:65 .

;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

myszek pisze:Każdy kwiat ma inny odcień i nie jest to uzależnione od wieku kwiatu (czyli nie chodzi o to, że z wiekiem kolor blaknie, ale o to, że każdy kwiat ma inny 'startowy kolor')
Ciekawa sprawa. Ja mam trochę podobny problem z Julką. Nie jest podobna do wzorca, ale o pomyłce nie może być mowy, bo w tym roku sprawdziłem- w sklepie są akurat kwitnące Julki od tego samego hodowcy- kilka jest wzorcowo wybarwionych, ale są też podobne kolorem do moich.Ponoć barwa(jej zakres, intensywność) zależy również od warunków środowiskowych (rodzaj gleby). No, ale Ty masz różnicę występującą na jednej roślinie;)

Ciekawe, czy ktoś ma Jerzego Popiełuszkę kwitnącego na starych pędach?
Nigdzie nie pisze, że kwitnie kwiatami pełnymi....:
Obrazek

Julka:
Obrazek
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Omoshiro

Obrazek

Fleuri

Obrazek

oraz

Obrazek
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Matka Teresa w całej okazałości i Westerplatte w niecałej okazałości, czyli pierwszy kwiat.

Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zestawieniu pełny kwiat z kwiatem wyrosłym na młodym pędzie powojnika zidentyfikowanego jako Patricia Ann Fretwell. Ciekawe, czy w przyszłym roku zakwitnie zgodnie z oczekiwaniem kwiatami pełnymi?

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

"Pillou" ma coraz to więcej kwiatów :tan

Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, widzę, ze u Ciebie Piilu trochę bardziej wyrywny, niż u mnie.Będziesz miała na nim pełne kwiaty?
U mnie Julka nr2 chyba jednak odrobinę inna, niż Julka nr1, która jeszcze nie kwitnie, więc nie mam jak porównać bezpośrednio. W każdym razie posadziłem ją razem z Hanią we wspólną doniczkę- od razu widać, że pochodzi od Mrs. N.Thompson:
Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku co masz na myśli pisząc "pełne kwiaty"? Pillou dziwnie kwitnie w tym roku , gdyż normalnie powinien mieć podwójne kwiaty, a we wrześniu jak zakwitnie drugi raz pojedyncze.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Małgosiu, nie wiem czy mi się wydaje czy na twoim Piilu po prawej stronie zdjęcia widać pęd zaatakowany przez uwiąd? Wytnij.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gosia22 pisze:Jurku co masz na myśli pisząc "pełne kwiaty"? Pillou dziwnie kwitnie w tym roku , gdyż normalnie powinien mieć podwójne kwiaty, a we wrześniu jak zakwitnie drugi raz pojedyncze.
No właśnie, na starych pędach - powinien mieć pełne, czy też, jak kto woli- podwójne ;)
A u Ciebie nie będzie ani jednego pełnego?
Mój Piilu ma pąki kwiatowe w rożnej fazie wzrostu- po całkiem małych trudno określić, jakie będą, ale 3 największe, już prawie pękające będą z pewnością pełne
dodad pisze:Małgosiu, nie wiem czy mi się wydaje czy na twoim Piilu po prawej stronie zdjęcia widać pęd zaatakowany przez uwiąd? Wytnij.
Niestety, chyba dobrze widzisz
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pisze:
gosia22 pisze:Jurku co masz na myśli pisząc "pełne kwiaty"? Pillou dziwnie kwitnie w tym roku , gdyż normalnie powinien mieć podwójne kwiaty, a we wrześniu jak zakwitnie drugi raz pojedyncze.
No właśnie, na starych pędach - powinien mieć pełne, czy też, jak kto woli- podwójne ;)
A u Ciebie nie będzie ani jednego pełnego?
Mój Piilu ma pąki kwiatowe w rożnej fazie wzrostu- po całkiem małych trudno określić, jakie będą, ale 3 największe, już prawie pękające będą z pewnością pełne

Wydaje mi się ze będą tylko pojedyncze, w ubiegłym roku po pierwszym kwitnieniu pillu zachorował, miał takie ciemne łodygi, kwiaty zżółkły i opadły. Na wiosnę ścięłam radykalnie, nawet myślałam ze będzie do wyrzucenia, ale odbił i wypuścił nowe łodygi. Może dlatego nie będzie pełen ?Myślisz że tak się rozpędziłam ze ścinaniem że obcięłam stare pędy?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Przepadłam,a tak broniłam się przed powojnikami ;:14 miałam trzy wczoraj dokupiłam kolejne dwa i szukając o nich informacji dotarłam tutaj [nigdy nie otwierałam wątku z powojnikami] i już wiem co mnie czeka dalej :D przepiękne kwiaty.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Aszka pisze:Przepadłam,a tak broniłam się przed powojnikami ;:14 miałam trzy wczoraj dokupiłam kolejne dwa i szukając o nich informacji dotarłam tutaj [nigdy nie otwierałam wątku z powojnikami] i już wiem co mnie czeka dalej :D przepiękne kwiaty.
Ha, ha
Zaglądałaś do wątku Jurka?
;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”