W moim ogródeczku ... Halina 2010 /cz.5
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2010 /cz.5
Halinko piękne Rh pozdrawiam cieplutko
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halinko powiem krótko: pięknie, cudowna przestrzeń, zieleń ale pracy nie zazdroszczę,
pozdrawiam
pozdrawiam
Ależ super parawan Kiedyż mój tak urośnie...Halina Kwak pisze: ogród przed budynkiem
Pozdrawiam. Zosiek.
mój ogródek
mój ogródek
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Kochani, pięknie dziękuję za wizytę w moim ogrodzie i miłe słowa
U nas cały czas pada, więc zrobiłam sobie dzisiaj wolne od ogrodu iii odpoczywam w domu
Kalendarz biodynamiczny na czerwiec
"CZERWIEC- to pora wczesnego lata.
Czerwiec jest z reguły miesiącem pogodnym, a więc w przypadku bezdeszczowej pogody należy regularnie podlewać ogród.
Dodatkowo należy nawozić rośliny i spulchniać glebę oraz regularnie pielić chwasty, aby nie dopuścić do kwitnienia i wydawania nasion.
Jeżeli zamiast trawnika mamy łąkę to na czerwiec przypada pierwsze koszenie.
Trawnik należy kosić regularnie już od maja.
Inne ważne prace na czerwiec to dzielenie i wysiew bylin, wykopywanie cebul tulipanów i narcyzy (przynajmiej co 2 lata).
Wykopane cebulki należy oczyścić i przechowywać w chłodnym miejscu aż do czasu sadzenia (czyli września/października).
Należy również usuwać przekwitłe kwiatostany krzewów ozdobnych - np. lilaków.
Zapewni to obfite kwitnięcie w przyszłym roku.
W czerwcu wysiewa się kwiaty dwuletnie takie jak bratki, stokrotki, malwy czy laki oraz sporządza sadzonki pędowe drzew i krzewów liściastych zrucających liście.
Jeśli w ogródku jest oczko wodne to do czerwca należy poczekać z sadzeniem roślin wodnych.
Kwiaty kwitnące w czerwcu: piwonie, irysy, goździki, dzwonki, ostróżki, maki, orliki, łubiny, liliowce, przymiotno, tojeść kropkowana.
Krzewy i drzewa kwitnące w czerwcu: kalina, róże, czarny bez, ligustr, kalmia, głogi, jaśminowce, wajgelia, żylistek, robinia, dziurawiec kielichowaty"
Informacje z @
U nas cały czas pada, więc zrobiłam sobie dzisiaj wolne od ogrodu iii odpoczywam w domu
Kalendarz biodynamiczny na czerwiec
"CZERWIEC- to pora wczesnego lata.
Czerwiec jest z reguły miesiącem pogodnym, a więc w przypadku bezdeszczowej pogody należy regularnie podlewać ogród.
Dodatkowo należy nawozić rośliny i spulchniać glebę oraz regularnie pielić chwasty, aby nie dopuścić do kwitnienia i wydawania nasion.
Jeżeli zamiast trawnika mamy łąkę to na czerwiec przypada pierwsze koszenie.
Trawnik należy kosić regularnie już od maja.
Inne ważne prace na czerwiec to dzielenie i wysiew bylin, wykopywanie cebul tulipanów i narcyzy (przynajmiej co 2 lata).
Wykopane cebulki należy oczyścić i przechowywać w chłodnym miejscu aż do czasu sadzenia (czyli września/października).
Należy również usuwać przekwitłe kwiatostany krzewów ozdobnych - np. lilaków.
Zapewni to obfite kwitnięcie w przyszłym roku.
W czerwcu wysiewa się kwiaty dwuletnie takie jak bratki, stokrotki, malwy czy laki oraz sporządza sadzonki pędowe drzew i krzewów liściastych zrucających liście.
Jeśli w ogródku jest oczko wodne to do czerwca należy poczekać z sadzeniem roślin wodnych.
Kwiaty kwitnące w czerwcu: piwonie, irysy, goździki, dzwonki, ostróżki, maki, orliki, łubiny, liliowce, przymiotno, tojeść kropkowana.
Krzewy i drzewa kwitnące w czerwcu: kalina, róże, czarny bez, ligustr, kalmia, głogi, jaśminowce, wajgelia, żylistek, robinia, dziurawiec kielichowaty"
Informacje z @
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co za przestrzeń ... Aż się rozmarzyłam.
Przepiękne rododendrony, Halinko!
Dziękuję bardzo za kolejną stronę kalendarza M. Thun Nie wiem, co bym bez Ciebie zrobiła!
Przepiękne rododendrony, Halinko!
Dziękuję bardzo za kolejną stronę kalendarza M. Thun Nie wiem, co bym bez Ciebie zrobiła!
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Halinko , u mnie tak cięgle znowu nie pada ale nie jest za ciepło.
Bratowa dzwoniła , że Myślenice zalewa a u niej na ogrodzie borówek amerykańskich
nie widać bo trawa jest od nich wyższa.Jest cięgle mokro i nie mogą kosić.
Bratowa dzwoniła , że Myślenice zalewa a u niej na ogrodzie borówek amerykańskich
nie widać bo trawa jest od nich wyższa.Jest cięgle mokro i nie mogą kosić.
Halinko, ciekawe informacje, ale gdybym jeszcze wiedziała, co to jest ten preparat krzemionkowy na ślimaki...
-
- 1000p
- Od: 9 lis 2009, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kochanie Witam cieplutko ale u Ciebie się dzieje.........Widze że i Tobie brakuje czasu jak mi czasami nie wiem jak się nazywam.Cieszę się że nie zalało Cię masz same cudeńka jak posłanki moje już mają pąki.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Halinko dobrej pogody Ci w weekend życzę, oprucz pracy w ogrodzie także odpoczynku.
Dziękuję za wiadomości dotyczące uprawy i pielęgnacji ogrodu wg kalendarza.
Dziękuję za wiadomości dotyczące uprawy i pielęgnacji ogrodu wg kalendarza.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Halinko, ależ masz cudowny teren. Naprawdę można zaszaleć. Życzę słonka. Może w końcu przestanie padać.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Halinko-melduję się posłusznie w Twoim ogródeczku, po dłuższej przerwie
Śliczne Rh u Ciebie- Kwiaty z moich Rh po wczorajszym deszczu i gradobiciu-dziś leżą na ziemi
Pozdrawiam serdecznie
Śliczne Rh u Ciebie- Kwiaty z moich Rh po wczorajszym deszczu i gradobiciu-dziś leżą na ziemi
Pozdrawiam serdecznie
Halinko, rododendrony są śliczne. W kalendarzu pisze, że czerwiec to pora wczesnego lata - jakoś tego nie widać - ciągle tylko zapowiadają deszcze . Życzę więc dużo słonka dla Ciebie i Twoich roślinek.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Halinko pozdrawiam i życzę słoneczka!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.