Składniki:
2 papryki (najlepiej 1 żółta i 1 czerwona)
1 nieduża cukinia
1 nieduży bakłażan
wykałaczki
Bakłażana należy umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posolić i odstawić na 1-2 godziny aż puści sok. Teraz czas na dokładnie osuszenie ręcznikiem papierowym. Paprykę umyć, wybrać nasiona i pokroić w słupki. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plasterki (najlepiej odbierakiem do warzyw, nie będą się wtedy łamać w czasie zawijania). Teraz możemy przystąpić do zawijania: bierzemy plaster bakłażana, układamy na nim 1 lub 2 plastry cukini. Kładziemy w poprzek 2 różnokolorowe słupki papryki. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Piec na grillu, najlepiej na tacce aluminiowej.
43. Pieczarki z grilla zw szpinakiem
Składniki:
- - 15 dkg liści młodego szpinaku
- 10 dkg pokrojonych na ćwiartki pomidorów koktajlowych
- 5 dkg pokrojonego w słupki żółtego sera
- 8 dużych pieczarek
W garnku, pod przykryciem udusić szpinak przez 2 minuty, odsączyć z resztek soku, posiekać nożem. Wymieszać z pomidorami i serem. Oczyścić pieczarki, wyciąć trzony. Wnętrze grzybów napełnić farszem, każdy zawinąć w oddzielny kawałek folii tworząc z niej luźny pakiet. Piec na gorącym grillu przez około 15 minut.