Jagoda kamczacka cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kura aga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda kamczacka

Post »

Witam ponownie!
Donoszę, że tydzień temu zdeformowane liście obcięłam i po paru dniach, kiedy zaświeciło słońce, jagoda urosła o ponad 10 centymetrów :D Na nowych liściach już nic niepokojącego się nie pojawia. Poza tym pojawiły się owoce! Na razie jest ich tylko po kilka na krzaczku, ale strasznie się cieszymy :) Nie wiem tylko jak duże mają urosnąć? Na razie nie mogę być na ogródku codziennie, więc boję się, że pewnego dnia znikną.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj !

Niestety, szpaki i wszelkie inne ptaszyska bardzo lubią jagody.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kura aga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No i wykrakałeś :wink: Dzisiaj byłam i nie ostała się ani jedna... Mam nadzieję, że na zdrowie im to wyjdzie i będą dalej nam ćwierkać na ogródku :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Może spadły? Sprawdzałaś pod krzaczkami? :D
Awatar użytkownika
kura aga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak, sprawdzałam :) Obejrzałam dokładnie, nawet zdjęcia im zrobiłam, żebyśmy za parę lat mogli z mężem powspominać te maleństwa :)
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj !

Obiecuje poprawę. Więcej nie będę krakał.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A my dziś z córkami jadłyśmy większą ilość (a nie po kilka z krzaczków). Zrobiłam ugniecione z cukrem, bo jednak są trochę kwaskowe. Może to ten wcześniejszy brak słońca. W każdym razie - rewelacja ;:63 Smak jagód, przepyszne! Mam Czelabinkę (o ile nie pokręciłam) - ta ma wyraźny gorzkawy posmak. Była dokupiona w zeszłym roku, bo pomiędzy Atutem i Duetem była za duża różnica w porze kwtnienia. Atut i Duet są dobre, ale najlepsza Karina (owoce wielkie).
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Dominika napisz co nieco o tych odmianach kamczatki co masz,bo ja na razie mam tylko borówkę.A na jesieni zamierzam posadzić kamczatkę i nie wiem nic o niej(tzn wymagania znam ale odmian nie).
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej, no sama nie wiem, co napisać, bo nigdy nie wiem, która to Atut a która Duet :;230 U mnie Karina najbardziej się wyróżnia (krzew rośnie bardzo silnie, choć w tej chwili jest nie za gęsty - być może to się zmieni (mam nadzieję że nie, bo dobrze widać owoce), bo to młodszy, dwuletni krzew jest. Karina ma naprawdę duże owoce. Są bardzo smaczne (ale dla mnie z cukrem lepsze, jak wszystkie kamczackie). Ta późniejsza odmiana z pary Atut/Duet dopiero zaczęła dojrzewać, dziś były pierwsze zbiory, ale moje córki zjadły, ja tylko skubnęłam, jutro na spokojnie zrobię degustację i napiszę, ok?

Dodam tylko jeszcze, że te "ruskie" czyli Czelabinka, Wołoszebnica, Sinogłaska i Dlinnopłodna są właśnie gorzkawe, choć może mniej gorzkie od tych NN, i mają mniejsze owoce.

Generalnie po tym sezonie jestem bardzo na tak, jeśli chodzi o kamczackie - wcześniej było mało owoców (Karina miała tylko kilka kwiatków), a Atut i Duet bardzo się rozminęły z porą kwitnienia, więc plony byle jakie.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś ,ponieważ temperatura spadła do pozwalającej żyć postanowiłam w końcu zebrać swoje jagody .Zbieractwo nie należy do moich ulubionych zajęć :roll: a w dodatku te mniejsze jagody (rosnące na krzaku o wyższym pokroju , zdj. na str 11 tego wątku) mają straszną tendencję do opadania .W sumie z trzech krzaczków zebrałam ok 2,3 kg owoców z tym ,że trochę zostało jeszcze niedojrzałych i niestety wcale nie mało zostało pod krzaczkami ale przynajmniej ptaki będą miały wyżerkę. Teraz to chyba je zrobię z żel -fixem bo nic innego mi nie przychodzi do głowy przynajmniej szybka robota :lol:
Obrazek
aciek
50p
50p
Od: 14 lut 2010, o 17:36

Post »

Smakowicie wyglądają :-) Ja w tym roku kupiłam 3 małe krzaczki i na jednym z nich była 1 jagoda. Też smaczna :-)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aciek pisze:Smakowicie wyglądają :-)
Jak dla mnie lepiej wygladają niż smakują :lol: szczególnie na surowo .Zobaczę jak nuta goryczki ,obecna w tych owocach na surowo zachowuje się po zrobieniu dżemu bo takowy będę z tych owoców robić pierwszy raz.
Ps Ja zdecydowanie wolę borówkę amerykańska
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Chudziak, pogratulować zbiorów.Masz tego sporo, nie spodziewałam się że można tyle tych owoców zebrać.Pierożki byłyby smakowite.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”