Nasz wymarzony ogródek. Zosia i Andrzej! - 2008r
Witajcie
Piękny, zadbany ogród. Roślinki zdrowe. Cudowne róże.
Napisaliście na temat ich ochrony.
[size=9]Otóż w maju zrywamy młode pokrzywy , siekamy je i dodajemy do nich czysty obornik , zalewamy wodą , fermentuje to przez 3-4 tygodnie , póżniej rozcieńczamy [na 10l wody dajemy 1l roztworu] podlewamy raz na 3 tyg .[/size]
Mam pytanie.....podajcie proszę przybliżone proporcji obornika i pokrzywy dla przygotowania takiej mieszanki ( beczka 120 l). Będę wdzięczna. Mam przykre doświadczenie w proporcjach przygotowania gnojownicy z obornika. ...."spaliłam" niestety część krzewów róż na wiosnę .
Serdecznie pozdrawiam
Piękny, zadbany ogród. Roślinki zdrowe. Cudowne róże.
Napisaliście na temat ich ochrony.
[size=9]Otóż w maju zrywamy młode pokrzywy , siekamy je i dodajemy do nich czysty obornik , zalewamy wodą , fermentuje to przez 3-4 tygodnie , póżniej rozcieńczamy [na 10l wody dajemy 1l roztworu] podlewamy raz na 3 tyg .[/size]
Mam pytanie.....podajcie proszę przybliżone proporcji obornika i pokrzywy dla przygotowania takiej mieszanki ( beczka 120 l). Będę wdzięczna. Mam przykre doświadczenie w proporcjach przygotowania gnojownicy z obornika. ...."spaliłam" niestety część krzewów róż na wiosnę .
Serdecznie pozdrawiam
Maria
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
- andriu53
- 1000p
- Od: 6 maja 2007, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie Ewo i Mario !
Otóż mieliśmy 3 wiadra [10 l] obornika ale czystego na 200 l wody .Pokrzyw to bez ograniczeń ,ponieważ oberwaliśmy wszystkie u sąsiada [ale same czubki i żeby nie kwitły ].Trzeba je posiekać na drobno , dodać obornik ,zalać wodą i wymieszać . To musi stać około 3 tyg., a nawet i dłużej .Trzeba to co jakiś czas wymieszać . Proporcje już znacie [10 l wody na 1 l gnojowicy] .Tym podlewać raz na 3 -4tyg. My to stosujemy drugi sezon bez żadnych niespodzianek. Nasze róże osiągają 170cm wysokości i w ogóle wszystkie drzewka pięknie rosną same widzicie.
Ja nalewam w dużą konew i normalnie podlewam ,tak jak podlewa się kwiaty[najlepiej przed deszczem].
Otóż mieliśmy 3 wiadra [10 l] obornika ale czystego na 200 l wody .Pokrzyw to bez ograniczeń ,ponieważ oberwaliśmy wszystkie u sąsiada [ale same czubki i żeby nie kwitły ].Trzeba je posiekać na drobno , dodać obornik ,zalać wodą i wymieszać . To musi stać około 3 tyg., a nawet i dłużej .Trzeba to co jakiś czas wymieszać . Proporcje już znacie [10 l wody na 1 l gnojowicy] .Tym podlewać raz na 3 -4tyg. My to stosujemy drugi sezon bez żadnych niespodzianek. Nasze róże osiągają 170cm wysokości i w ogóle wszystkie drzewka pięknie rosną same widzicie.
Ja nalewam w dużą konew i normalnie podlewam ,tak jak podlewa się kwiaty[najlepiej przed deszczem].
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Spis wątków
- andriu53
- 1000p
Ewuś do róż możesz stosować hydrocomplex i azofoskę , mieszam i po garści sypię pod róże wczesną wiosną .Koniecznie opryskaj rośliny miedzianem , jak śnieg stopnieje to nie będą ci tak chorować. Jak będziesz stosować gnojowicę to żadnych nawozów nie używaj ,bo tam są wszystkie niezbędne witaminy jakie potrzebują rośliny.
Spis wątków
Spis wątków
Ja również pięknie dziękuję. Kocham róże... więc bardzo bym chciała aby zdrowo rosły. Skorzystam z Waszych rad ...a w maju, czerwcu "zamelduję" o wynikach moich starań
Gratuluję raz jeszcze pięknego ogrodu, zdrowych roślinek no i przepięknych róż.
Pozdrawiam serdecznie
Gratuluję raz jeszcze pięknego ogrodu, zdrowych roślinek no i przepięknych róż.
Pozdrawiam serdecznie
Maria
- andriu53
- 1000p
Witaj Beato !
Cieszę się bardzo , że nas odwiedziłaś i że podoba Ci się u nas .na razie nic nie doszło ,bo szykuję dopiero na wiosnę zmienić dekoracje .Teraz musiałam przygotować róże do zimy a jest ich bardzo dużo .A warunki zdrowotne u mnie też nie są wesołe .Psiaki są cudowne istne przytulanki .Czasami nas boki bolą ze śmiechu jak one wariują .Tego się nie da opisać ,to trzeba widzieć .
Cieszę się bardzo , że nas odwiedziłaś i że podoba Ci się u nas .na razie nic nie doszło ,bo szykuję dopiero na wiosnę zmienić dekoracje .Teraz musiałam przygotować róże do zimy a jest ich bardzo dużo .A warunki zdrowotne u mnie też nie są wesołe .Psiaki są cudowne istne przytulanki .Czasami nas boki bolą ze śmiechu jak one wariują .Tego się nie da opisać ,to trzeba widzieć .
Spis wątków
Spis wątków
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rety! ale Was zmroziło. Szkoda, że mróz przerwał kwitnienie w Waszym ogrodzie, bo roslinki są śliczne.
Chętnie skorzystam z porad jak nawozić róże, dziękuję.
Chętnie skorzystam z porad jak nawozić róże, dziękuję.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- andriu53
- 1000p
Witaj Józefie !
Dodałeś mi skrzydełek i mobilizujesz mnie do dalszej pracy w ogrodzie .Gdybym nie pracowała to całe godziny bym tam coś robiła .A jeszcze pochwała od Ciebie to szczyt marzeń niejednego forumowicza .Wiele kwiatów jeszcze nie mam ,najwięcej mam róż i dlatego jest kolorowo .Może doradziłbyś mi jakie wieloletnie byliny mogę sobie posadzić ?
Dodałeś mi skrzydełek i mobilizujesz mnie do dalszej pracy w ogrodzie .Gdybym nie pracowała to całe godziny bym tam coś robiła .A jeszcze pochwała od Ciebie to szczyt marzeń niejednego forumowicza .Wiele kwiatów jeszcze nie mam ,najwięcej mam róż i dlatego jest kolorowo .Może doradziłbyś mi jakie wieloletnie byliny mogę sobie posadzić ?
Spis wątków
Spis wątków
- andriu53
- 1000p
Diago jeszcze lepiej ,dziś w nocy padał śnieg i rano było biało
Spis wątków
Spis wątków
- andriu53
- 1000p
Właśnie pojechała moja Danuta od róż i mam teraz czas .Ona co roku wysyła do Niemiec dzieścia tys róż , bo ma kontrakt. Bardzo lubimy gaworzyć sobie o roślinkach i dlatego tak dużo wiem .Zresztą dużo mam książek o roślinach i prasy też . W pierwszym wcieleniu byłam chyba ogrodnikiem ,bo mnie tam bardzo ciągnie . Szkoda że doba ma tylko 24 godz. bo tyle czasu marnuje się na spanie ,a tak to by sobie poskubał chwaścików co?
Spis wątków
Spis wątków