Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Ale się cieszę, że Wam się podoba ;:138 Rozpiera mnie duma niemal rodzicielska :;230

Dusiu dziękuję za komplement, właśnie o Sabotku z takimi listkami marzyłam ;:108

Zabka_Monis witaj u mnie :wit Jestem dopiero na 5 stronie Twojego wątku, jak nadgonię to cos u Ciebie skrobnę :) Miło mi że podoba Ci się mój nowy pupilek :D

Gosiu widzę, że Twoje sokole oko dojrzało maleńkiego drugiego pączuszka ;:138 Trzymaj teraz kciuki żeby urósł i się rozwinął!

Justus dzięki ;:196 Ja też przepadam za tymi kosmatymi dzióbkami ;:108

Aniu dzięki ;:196

Kasiu, Paulinko, Sari witajcie u mnie :wit Dziękuję za komplementy w imieniu kwiatucha ;:138 Widzę, że zgadzamy się co do listków Kasiu-chciałam marmurka żeby ładnie wyglądał nawet po przekwitnięciu.
Sari masz racje, kwiaty Sabotków wyglądają często tak, jakby to było az niemożliwe, że są prawdziwe. Pd tym względem najbardziej mnie powalają takie, które maja każdy płatek wybarwiony inaczej. (Jeden taki został w kwiaciarni! A dokładnie mówiąc to bliźnięta dwujajowe :;230 jakby ktoś miał ochotę mogę podać namiary)

Henryku a coś Ty taki kąśliwy, co? Przyznaj się, zazdrościsz mi kwitnącego Sabotka :;230 Hahahaha Następny prezent to ja sobie sama sprawię z okazji dyplomu ;:224 a może prezentów będzie tyle ile wyniesie ocena...

A to na dobranoc :D

Obrazek
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, pięknota! :shock: Najładniejszy sabotek jakiego widziałam- zazwyczaj nie przepadam za nimi, a tego Ci po prostu zazdroszczę! :wink: No nie mogę się napatrzeć..! ;:63
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

Basiu, przepiękny!! :) Sabotek jest następny w mojej kolejce, koniecznie! :)))) Ciesze się też że zgadłam :D:D:D
Magda
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

ale jest urzekający ;:63 ;:63 ;:63
Patrysia
Awatar użytkownika
karoolcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2010, o 14:23

Post »

Tak. Kolor jest przeuroczy !
Gratulacje ;:63
Karolina
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Blue Monkey pisze:Zabka_Monis witaj u mnie :wit Jestem dopiero na 5 stronie Twojego wątku, jak nadgonię to coś u Ciebie skrobnę :) Miło mi że podoba Ci się mój nowy pupilek :D
Basiu tak w ogóle to także witam ;:7 Nie zdążyłam tego zrobić wcześniej , bo tak mocno się przejęłam Twoją zagadką :D Nie wiem czy już zauważyłaś , ale mój sabotek ma także takie marmurkowe liście jak Twój ;:138 Nie kwitnie, a mimo to cieszy oko :wink:
Milutko, że zajrzałaś do mojego wątku. Zapraszam zapraszam :tan ;:108
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Jej ale fajnie że TAK wam się podoba mój kochany Sandałek ;:167

Agnieszko dziękuję ;:196 Na prawdę miło czytać coś takiego ;:138

Empe koniecznie sobie kup, będziemy się razem uczyć :D

Patrysia, Karoolcia witajcie :wit i dziękuję za komplementy :D

Moniś jasne, że zauważyłam te wyjątkowe listki u Twojego ;:108 Mam nadzieję, że już niedługo zachwyci nas pięknymi kwiatuszkami :tan
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Mój podobno ma mieć zielono-białe kwiatuszki ;:108 Niestety nie widziałam jego kwitnięcia , więc dla mnie to będzie "niespodzianka" ; ) Wypuścił u mnie dwie rozetki i poza tym cisza..... Ale jedna z rozetek ma już rok , więc może niedługo wypuści pęd? tak bardzo bym tego chciała.... ;:144
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Przyszłam tu dziś z zamiarem pochwalenia się. Jednak w ostatniej chwili postanowiłam zajrzeć jeszcze do badylków, którymi miałam zamiar się chwalić coby im cyknąć najświeższe fotki. To co zobaczyłam na jednym z nich sprawiło, że sama już nie wiem czy chwalić się czy martwić...

Ale po kolei:

Jak pewnie część z Was pamięta, jakiś czas temu doszłam do wniosku, że moje dwa Falki-Pierworodny i Keikowiec wymagają, może jeszcze nie reanimacji, ale leczenia. Pisałam Wam, że zaniepokojona mięknącymi liśćmi i brakiem nowych korzonków przesadziłam je oba, potem stwierdziłam, że podłoże było źle dobrane (za grube) więc 3/4 wymieniłam na drobne, a na wierzchu położyłam warstewkę sphagnum. Od tego czasu zajmowałam się głównie spryskiwaniem sphagnum, żeby było ciągle mokre. Początkowo niewiele się działo, liście troszkę się poprawiły. Później pochwaliłam się Wam, że najstarszy z keików chyba zbierał się do puszczenia korzonka i pokazałam pewne COŚ które przyuważyłam na Pierworodnym.
Obrazek
To właśnie to dziwne COŚ na Pierworodnym, zatrzymało się i nie rośnie.

Przez kolejne 2 tygodnie nie bardzo miałam czas zaglądać w korzenie, zauważyłam tylko, że keikowe bliźniaki szykują się do wypuszczenia po pierwszym korzonku, ale nie miałam czasu robić im zdjęć, zraszałam tylko szybko sphagnum. Trzy dni temu zlustrowałam dokładnie obie doniczki i oto co ujrzałam:
Pierworodny:
Obrazek ;:138

Keikowiec:
Obrazek

Obrazek ;:138 ;:138

Wygląda na to, że moja metoda poskutkowała skoro rosną im korzonki! Prawda?? :tan :tan

A teraz pokażę Wam dzisiejsze fotki. Jako, że Pierworodny jest storczykiem rozsądnym i flegmatycznym i nie wypuszcza dwóch rzeczy na raz, wszystkie rewelacje dotyczą Szalonego Keikowca:
Korzonki rosną sobie dziarsko ;:63
Obrazek

Obrazek

Starsze dziecko szykuje już drugiego korzonka:
Obrazek

Jeden z bliźniaków ma juz małego korzonka i szykuje drugiego....
Obrazek

.... Podobnie jak drugi bliźniak :shock:
Obrazek

To wszystko wydarzyło się w ciągu ostatnich 2 tygodni! A to jeszcze nie koniec... To co mnie na prawdę zaskoczyło, po raz pierwszy zauważyłam dzisiaj.

CDN.....
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Przypominam raz jeszcze, że wszystkie rewelacje dotyczą mojego Szalonego Keikowca

Obrazek

Obrazek

bliźniakom idą nowe listki :shock: :shock: ;:138 ;:138

A to jeszcze nie koniec....

Obrazek

Obrazek

:shock: :shock: Tego na pewno nie było jeszcze kilka dni temu. Nie jestem pewna czy szykuje sie kolejne dziecko czy może kwitnienie, ale wygląda na to że roślina się zamęczy....
Zobaczcie jak wygląda:
Obrazek ;:151 Tylko 3 najmłodsze liście są jędrne, reszta zmiękła bardziej niż kiedykolwiek. Dlatego właśnie jak napisałam na początku sama nie wiem czy się chwalić czy martwić. Jak myślicie??
Będę Wam bardzo wdzięczna za rady co zrobić i jak pomóc tej roślinie? Jedyne co mi przychodzi do głowy to żeby otoczyć korzonki dzieciaków sphagnum.
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Gratuluję korzonków:) Metoda sphagnum działa :)

Myślę, że te liście będą coraz bardziej miękkie aż uschną.. Mój zdechlak też tak postępuje.. Właśnie wypuszcza listek nowy a reszta jest miękka oprócz jednego...
Myślę, że roślina puści kolejnego keika na lodyżce.. ze względu na to ,że chce przetrwać. Może obtocz korzonki keiki w sphagnum by nie ciągły wody od mamy? Ona jest słaba..... I jak ma przeżyć skoro dzieci od niej ciągną prawda? :( Ja bym przyczepiła przy keikach sphagnum i pryskała codzienne. Pryskała bym także od spodu liście matecznej roślinki.. co Ty na to ?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Korzonki rosną pięknie aż miło patrzeć ;:138 A listki więdną, bo może ma on troche za sucho :?: a może są już stare i taka ich uroda :?: Jako podłoże włożyłaś korę i na wierzch spagnum :?: Czy coś innego :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Cieszę się razem z Tobą,że ta metoda zadziałała.Korzonki idą pięknie.Ja chyba także będę miał w najbliższym coś do pokazania.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”