Ogródek mój i moich rodziców - Tulipan998 cz.2
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek mój i moich rodziców - Tulipan998 cz.2
No, to jeszcze bardziej mnie zainteresowałeś - czekam na zdjęcia. Zazdroszczę też źródła -gdzie Ty te piękne duże sadzonki zdobywasz?
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Aniu - te sadzonki to u takiej pani badylarki . A irysowe pole ma likwidować , nie wiem dlaczego , mówi , że chce mieć teraz miejsce na rozmnażanie innych kwiatów .
Ma ona też floksy szydlaste duzo odmian , irysy pumila żółte i fioletowawo - białe , firletki , żurawki te najzwyklejsze co kwitną na różowo i z brązowymi liśćmi , zwykłą tą funkię i całą zieloną , te mixy cydnych odmian irysów , no i troche innych kwiatów . Szkoda , że nie ma innych , nowszych odmian żurawek czy host..
Ma ona też floksy szydlaste duzo odmian , irysy pumila żółte i fioletowawo - białe , firletki , żurawki te najzwyklejsze co kwitną na różowo i z brązowymi liśćmi , zwykłą tą funkię i całą zieloną , te mixy cydnych odmian irysów , no i troche innych kwiatów . Szkoda , że nie ma innych , nowszych odmian żurawek czy host..
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
To wiele wyjaśnia, taka pani badylarka to skarb! Przynoś te reklamówki i ocal irysy przed likwidacją totalną!
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Jeszcze jak będą , a pewnie będą to przyniosę , bo nie sprzedaje ich drogo .
A no skarb , ale , żeby były jeszcze jakieś rarytaski . Ciekaw jeszcze co tam Ona ma ciekawego , bo Mówiła że na rynek wszystkiego nie przywozi . Musze się wybrać w odwiedziny w przyszły roku dopiero m bo teraz zaczyna wszystko rozsadzać i dzielić na małe kawałeczki .
Irysy na pewno posprzedaje to co zostanie zostawi dla siebie . na pewno nie pójdą w zniszczenie...
A no skarb , ale , żeby były jeszcze jakieś rarytaski . Ciekaw jeszcze co tam Ona ma ciekawego , bo Mówiła że na rynek wszystkiego nie przywozi . Musze się wybrać w odwiedziny w przyszły roku dopiero m bo teraz zaczyna wszystko rozsadzać i dzielić na małe kawałeczki .
Irysy na pewno posprzedaje to co zostanie zostawi dla siebie . na pewno nie pójdą w zniszczenie...
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam irysowego zbawcę.Naprawdę zaczyna u Ciebie brakować miejsca!Czy jest nowy komp?I jakie teraz masz plany?U nas wiatr roznosi topole,dusi nas .
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A Ty to gdzie się podziewasz??
- Tulipan998
- Kontakt:
Jestem....
Uwaga , u mnie dużo nowin .
Musiałem zlikwidować rabatę pod domem , tą z jałowcem... , którego już nie ma.. Babcia chce tam taras i postawiła na swoim... , tylko że tego tarasu to ja nie widze od miesiąca.. . Posiałem tam trawę ,wzeszło z połowę , muszę dosiać , niech sobie robi co chce.... Wszystkie roślinki jakoś poupychałem gdzie popadnie...
Tylko co ja zrobię z wykopanymi w czerwcu tulipanami.. ?
Jeszcze tata przez przypadek wyrzucił mi troche narcyzów jak robił porządki w garażu a mnie nie było , ciekawe czy tez te pełne.. :P .
Na rabacie przed tujami i wokół altany zainwestowałem w plastikową palisadę z prowadnicą na kółko od kosiarki , od razu zrobiło sie bardziej elegancko .
Zaczynam też ryć za płotem mam tam 27 metrowy żywopłocik aksamitek , bez- lilak "sensation" który zmuszony byłem przesadzic i forsycje , 2 róże , kosmosy .
Ostatnio nie pisałem bo mialem wymianę okna w pokoju , parapetu , malowanie , mam tez nowy komputer stacjonarny z Windowsem 7 i na tym 22 calowym monitorze i z takim nasyceniem kolorów dostaję podwójnego zawału jak oglądam wasze ogrody , aż załamki dostaję że nie mam sie na czym popisać . No i była też budowa , trzeb abyło płytę jeździć i podlewać .
Byle jeszcze 2 lata jak nowa działka będzie ogrodzona.. , tam choć troche bardziej się wyszaleję , choć działka 8 arów , nie długo jeśli będzie można to rodzice dokupią mi 2 ary , więcej nie ma możliwości bo za nami są nowe wykupione już działki pod budowę .
jeśli mówię już o działce przyszłościowej to ostatnio stanęła 1 kondygnacja "Domu w rododendronach 5 "
Foto by http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/ ... b8c4a91497
Niech tylko sie uporządkuje tragiczny bałagan to zrobię fotki .
A teraz foterien :
Te lilie miały byc różowe orientalne... , mam ich 8 :
Nina Weilbul ?
http://img812.imageshack.us/img812/8455/1011830.jpg
Nostalgia , na fotce juz przebarwiona..
Rosarium Uetersen która tej zimy ucierpiała i musialelm krótko pościnać pędy.
Artur Bell..... :
Dla przypomnienia wszystkie liliowce mam og kochanej Geni . Wkleiłem dopiero 2 odmiany kwitnących , bo mam na razie bałagan w fotkach..
Już myślałem , że nie przeżyła.. , Lila Landinii również od Geni , jeszcze kwitnie , miała tylko 3 kwaty został ostatni .
W przyszłym roku bedzie lepiej :P
Tawułka :
Ostatnio dokupiłem bordową niska , biała średnią i fioletową wysoką :P .
Ciąg dalszy fotek , nastąpi niedługo :P .
Uwaga , u mnie dużo nowin .
Musiałem zlikwidować rabatę pod domem , tą z jałowcem... , którego już nie ma.. Babcia chce tam taras i postawiła na swoim... , tylko że tego tarasu to ja nie widze od miesiąca.. . Posiałem tam trawę ,wzeszło z połowę , muszę dosiać , niech sobie robi co chce.... Wszystkie roślinki jakoś poupychałem gdzie popadnie...
Tylko co ja zrobię z wykopanymi w czerwcu tulipanami.. ?
Jeszcze tata przez przypadek wyrzucił mi troche narcyzów jak robił porządki w garażu a mnie nie było , ciekawe czy tez te pełne.. :P .
Na rabacie przed tujami i wokół altany zainwestowałem w plastikową palisadę z prowadnicą na kółko od kosiarki , od razu zrobiło sie bardziej elegancko .
Zaczynam też ryć za płotem mam tam 27 metrowy żywopłocik aksamitek , bez- lilak "sensation" który zmuszony byłem przesadzic i forsycje , 2 róże , kosmosy .
Ostatnio nie pisałem bo mialem wymianę okna w pokoju , parapetu , malowanie , mam tez nowy komputer stacjonarny z Windowsem 7 i na tym 22 calowym monitorze i z takim nasyceniem kolorów dostaję podwójnego zawału jak oglądam wasze ogrody , aż załamki dostaję że nie mam sie na czym popisać . No i była też budowa , trzeb abyło płytę jeździć i podlewać .
Byle jeszcze 2 lata jak nowa działka będzie ogrodzona.. , tam choć troche bardziej się wyszaleję , choć działka 8 arów , nie długo jeśli będzie można to rodzice dokupią mi 2 ary , więcej nie ma możliwości bo za nami są nowe wykupione już działki pod budowę .
jeśli mówię już o działce przyszłościowej to ostatnio stanęła 1 kondygnacja "Domu w rododendronach 5 "
Foto by http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/ ... b8c4a91497
Niech tylko sie uporządkuje tragiczny bałagan to zrobię fotki .
A teraz foterien :
Te lilie miały byc różowe orientalne... , mam ich 8 :
Nina Weilbul ?
http://img812.imageshack.us/img812/8455/1011830.jpg
Nostalgia , na fotce juz przebarwiona..
Rosarium Uetersen która tej zimy ucierpiała i musialelm krótko pościnać pędy.
Artur Bell..... :
Dla przypomnienia wszystkie liliowce mam og kochanej Geni . Wkleiłem dopiero 2 odmiany kwitnących , bo mam na razie bałagan w fotkach..
Już myślałem , że nie przeżyła.. , Lila Landinii również od Geni , jeszcze kwitnie , miała tylko 3 kwaty został ostatni .
W przyszłym roku bedzie lepiej :P
Tawułka :
Ostatnio dokupiłem bordową niska , biała średnią i fioletową wysoką :P .
Ciąg dalszy fotek , nastąpi niedługo :P .
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Arturku Fajnie, że już jesteś
Nie przejmuj się likwidacją rabatki ze względu na planowaną budowę tarasu. Taras to cudowna rzecz, u mnie to najbardziej ukochane miejsce w domu. Każdą wolną chwilę tam spędzam I można poszaleć z doniczkowymi kompozycjami i przecież pod tarasem jest wspaniałe miejsce na kwiaty, i wtedy widok przy odpoczynku bajeczny, ja szczególnie kocham w takim miejscu pachnące rośliny. Lilie, róze, floksy, lawendę i inne pachnidełka
A roślinki ze zlikwidowanej rabaty gdzieś posadzisz, jak znam życie, pewnie ubędzie znowu trawnika
Liliowce masz bajeczne róże , lilie piękności
Nie przejmuj się likwidacją rabatki ze względu na planowaną budowę tarasu. Taras to cudowna rzecz, u mnie to najbardziej ukochane miejsce w domu. Każdą wolną chwilę tam spędzam I można poszaleć z doniczkowymi kompozycjami i przecież pod tarasem jest wspaniałe miejsce na kwiaty, i wtedy widok przy odpoczynku bajeczny, ja szczególnie kocham w takim miejscu pachnące rośliny. Lilie, róze, floksy, lawendę i inne pachnidełka
A roślinki ze zlikwidowanej rabaty gdzieś posadzisz, jak znam życie, pewnie ubędzie znowu trawnika
- Tulipan998
- Kontakt:
- Tulipan998
- Kontakt:
AGNESS pisze:Witaj Arturku Fajnie, że już jesteś
Witaj Dziękuję
Ja juz mam altankę więc taras jest zbyteczny , ale na pewno jak bedzie teraz czy na wiosnę to obstawię go morzem doniczek przynajmniej :P . Trawnika może ubyć za płotem ewentualnie bo działka jest tak mała i jeszcze potrzebny jest wjazd , ze nic juz nie wymyślę...
Za chwilę 28 albo wiecej lepszych fotek :P .
- Tulipan998
- Kontakt:
Ostatnie łupy z Rzeszowa :P :
Aksamitki z nasion od Ewy J. S. są wszędzie :P .
Skalniak w miniaturze :
Altanka , w sierpniu będzie dach taki jak trzeba , a nie ten parasol :P :
- Tulipan998
- Kontakt:
Jeszcze 3 róże do przesadzenia...
Azaliowo :
Niestety marne są na razie.. , były przycinane dla zagęszczenia za radą ogrodniczki która sprzedała mi te azalie i wolno wypuszczaja odrosty.. .
Rosną tam 4 azalie wielkokwiatowe które rosną w tych kółkach z grysu ozdobnego , 3 japońskie , magnolia która od 3 lat niekwitła a teraz zawiązała ponad 10 pąków , miniaturkowy iglaczek , róża kronebourg , goździki różowe i będa jeszcze wrzosy , pomarańczowy , żółty , biały , różowy :P .
Moje 4 biedne rododendroniki bardzo odżyły po codziennym podlewaniu i garści nawozu :P .
Za płotem... , chekraty.. , niestety tam bardzo poszaleć nie mlożna bo by mi wszystko powydzierali...
Orzechy posadzone przez dziadka obwiodłem taka obwódką :
, jest ich jeszcze 4 , ale dopiero musze te obwódki zrobić . Robię po trochu wieczorami bo ludzie patrzą się jak na idiotę.. .
Azaliowo :
Niestety marne są na razie.. , były przycinane dla zagęszczenia za radą ogrodniczki która sprzedała mi te azalie i wolno wypuszczaja odrosty.. .
Rosną tam 4 azalie wielkokwiatowe które rosną w tych kółkach z grysu ozdobnego , 3 japońskie , magnolia która od 3 lat niekwitła a teraz zawiązała ponad 10 pąków , miniaturkowy iglaczek , róża kronebourg , goździki różowe i będa jeszcze wrzosy , pomarańczowy , żółty , biały , różowy :P .
Moje 4 biedne rododendroniki bardzo odżyły po codziennym podlewaniu i garści nawozu :P .
Za płotem... , chekraty.. , niestety tam bardzo poszaleć nie mlożna bo by mi wszystko powydzierali...
Orzechy posadzone przez dziadka obwiodłem taka obwódką :
, jest ich jeszcze 4 , ale dopiero musze te obwódki zrobić . Robię po trochu wieczorami bo ludzie patrzą się jak na idiotę.. .
- Tulipan998
- Kontakt:
Igor - Ja to sobie ostatnio długi odpoczynek zrobiłem w storczykowym to od 31 maja.. .
Ale dzisiaj fakt pogoda nie dopisywała . Problem w tym , że ja te narcyzy to miałem prawie wszystkie pełne i bardzo ładne.. , ale nie było ich znowu tak dużo.. .
Najgorsze jest to że moje róże zarosły dalie i róże wyłysiały z czarnej plamistości w większości , te rabatowe bo miały zbyt dużo wilgoci a liście wolno przesychały i troche sobie niektóre zaniedbałem..
No ja mam nadzieję , że ten taras będzie jeszcze w tym roku , a jak nie to trudno w przyszłym..
Rabaty.. , te moje kiszki.. , nie moge się doczekać działki...
Ja mam tylko 50 mieczyków ogółem i tak nie wszystkie zakwitną coś , ale one też strasznie krótko kwitną.. , 2 dni ładnie wyglądają.. Jak bym miał więcej miejsca i więcej mieczyków to sadził bym turami..
Dzięki za miłe słowa
Pozdrawiam