Skrętnik - problemy z liśćmi i inne
Kiedyś w temacie :więdnący skrętnik opisałam kłopoty z moim białym kwiatkiem.Poobrywałam mu wszystkie zwisające listki,a zostawiłam tylko kilka sztywnych środkowych.Postawiłam w kuchni na północnym oknie i wyobraźcie sobie,że odżył i cały czas kwitnie.Nie przeszkadza mu ,ze okno jest prawie cały czas uchylone.Z tych oklapniętych listków na wszelki wypadek zrobiłam kilkanaście sadzonek i z wszystkich wyrosły nowe rośliny.Miałam co rozdawać znajomym.
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co się dzieje ze skrętnikiem?
Jakieś 1,5 m-ca temu kupiłam na przecenie przekwitniętego skrętnika.Od tego czasu zmarniał i nie wiem czy coś z niego będzie.
http://i38.tinypic.com/hwzngp.jpg
http://i38.tinypic.com/hwzngp.jpg
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z fotki wynika,że miał za mokro,dlatego też liście zrobiły się przygniłe i rozmiękłe.Na moje oko, to nic już z niego nie będzie.To ''okaz'' nie do odratowania,dlatego proponuję kupić nowy i podlewać je oszczędniej,najlepiej na podstawek,zaś nadmiar wody niewchłoniętej przez roślinkę zlać z podstawki.
- pestka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skrętnik problemy z liśćmi
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
Re: skrętnik
Powiedziałbym że zasolenie podłoża, podlewasz bardzo twardą wodą, to czy ma jakąś chorobę nie ocenię bo zdjęcia zrobiłaś tak że odbłyskują się i nie widać realności liścia.
Więdnie skrętnik
Witam, czytam wasze porady na temat więdnących skrętników. Wypróbowałam chyba wszystkie i myslę że nie uratuję już mojego kwiatuszka. Zaczęło się od oklapniętych liści i brazowych plam na nich. Trwa to juz ok 3 miesięcy, usunęłam zgniłe liście i zostały mi tylko trzy. Gdy juz zaczęłam myśleć że się uratuje, podniesie to znów te ostatnie liście zwiedły. Postawiłam słoik na doniczce i czekam. Poradzcie czy jeszcze go uratuję czy jednak muszę go dać na straty. Mam go tylko jednego, kupiłam przez internet granatowego i miałam go rozmnożyć z liścia i też się nie udało liście zgniły. Trzymam przy południowym oknie skrętnika. Czy mogę jeszcze coś zrobić. aha zapomniałam powiedzieć że zaczął chorować jak go przesadziłam w maju. Dałam zwykłą ziemię i podlałam odżywką do kwitnących kwiatów.
Olka