Pomidory.
Re: Pomidory.
Ostatnio od pewnego zapalonego działkowicza, słyszałem że nie trzeba pryskać pomidorów. Jak dobrze zrozumiałem wystarczy "zawinąć miedzianym drutem pod 3 listkiem" a ile w w tym prawdy to nie wiem.
....witam odpowiedzcie szybciutko proszę...zaraz sadzę pomidorki tunel robiłem ostatich kilka dni i jest wieeelki...teraz skopię ziemię i jak się troszke słońce schowa sadzę...pytanie brzmi czy po skopaniu ziemi dobrze było by zlac ziemię rozrobioną gnojówką pokrzywowo-cebulowo-czosnkową? myslę o oblaniu całej ziemi w tunelu, gnojówki mam beczke wiec starczy...nie chodzi mi o nawozenie bo w ziemi obornika sporo ...chodzi mi o prewencję anty-szkodnikowo-chorobową...co Wy na to hm?...i potem dopiero w to pomidorki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
uprawiam pomidory w tunelach na trochę na większej powierzchni i nie ma czasu na takie kropienie,należy się skupić aby ziemia była pulchna dużo powietrza prawidłowe pH i optymalne składniki pokarmowe dobry system podlewania i jeśli roślina ma dobre warunki to mniej choruje
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
...no no to wszystko jest dla mnie jasne i oczywiste...natomiast czasu mam sporo i dlatego zastanawiam się czy takim zbiegiem coś ulepszę
..heh...dzięki ...pomidory juz dawno posadziłem... szkoda słów... kiedyś na tym forum można było zasiegnąć wielu cennych informacji...kiedyś...teraz z małymi wyjatkami, forum przypomina czata towarzysko-luźno tematycznego...jest tu duzo zdjęć i wolnych dyskusji...i generalnie niewiele rzeczowych informacji poza tymi co komu i jak wyrosło...
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
chyba trochę przesadzasz..
Zawsze przecież możesz podlać po posadzeniu. Skoro nikt nie odpowiedział to pewnie nie miał takich doświadczeń
Zawsze przecież możesz podlać po posadzeniu. Skoro nikt nie odpowiedział to pewnie nie miał takich doświadczeń
Pozdrawiam, Maciek.
Nie wiem jak prowadzić pomidory,a najwyższy czas aby się dowiedzieć,ponieważ zaczynają rosnąć boczne pędy.Na niektórych torebkach pisało żeby prowadzić na 1 lub 2 pędy i w tym przypadku wiem co robić,bo wtedy zawsze zostawiam tylko jeden pęd.
Na innych pisało:witkołodygowe karłowe lub wysokie,samokończące, sztywnołodygowe.Nie wiem w których należy obrywać pędy boczne,a które puścić na żywioł.
Kupiłam w sklepie owoce pomidorów:Black Zebra i Truskawkowy i także nie wiem jak je prowadzić,bo obawiam się,ze jak zacznę obrywać,a nie należało tego robić to moje plony będą mizerne.Czy to są odmiany wysokie,czy niskie?
Na innych pisało:witkołodygowe karłowe lub wysokie,samokończące, sztywnołodygowe.Nie wiem w których należy obrywać pędy boczne,a które puścić na żywioł.
Kupiłam w sklepie owoce pomidorów:Black Zebra i Truskawkowy i także nie wiem jak je prowadzić,bo obawiam się,ze jak zacznę obrywać,a nie należało tego robić to moje plony będą mizerne.Czy to są odmiany wysokie,czy niskie?
To może zobacz tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=254 - znajdziesz tu pokaźną dawkę informacji.niedobry pisze:..nie chodzi mi o nawozenie bo w ziemi obornika sporo ...chodzi mi o prewencję anty-szkodnikowo-chorobową...co Wy na to hm?...i potem dopiero w to pomidorki
Pozdrawiam
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawy artykul, szczegolnie zaciekawilo mnie pryskanie cukrem ogorkow, jezeli ma to przyciagac pszczoly to czemu nie sprobowac.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
No nie wiem, cukier przyciąga grzyby...