Dalie w donicach
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie w donicach?
A u mnie jak coś już wypuściło to zjadły ślimaki.
- Judyta84
- 200p
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
Re: Dalia w donicy
Czy dalie miniaturki można przezimować
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Co masz na myśli pisząc o przezimowaniu? Jeśli chcesz zostawić na zimę w ogrodzie , to z całą pewnością zmarzną. W piwnicy można z powodzeniem przechować do wiosny. Te dalie łatwo rozmnażają się z nasion, więc jeśli ktoś nie ma odpowiedniej piwnicy, to może co wiosna wysiewać nowe.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Judyta84
- 200p
Dzięki. mam na myśli przezimowanie w piwnicy. a czy mozliwe jest żeby same sie wysiały na wiosne? bo pojawiło mi się dużo samosiewek myślałam że to są astry ale chyba jednak to są dalie
Jakie to są 'odmiany niskie'? Czy takie, których karpy sprzedaje się wiosną np. w OBI , ale niskie, czy takie karłowe, które teraz w maju widuję w postaci rozsady? One chyba nie mają karpy Kiedyś posadziłam te kupowane w malutkich doniczkach, karłowe i wkrótce po posadzeniu przestały kwitnąć Dalie przecież powinny kwitnąć do mrozów.
- Judyta84
- 200p
Mi chodzi o te karłowe czy je można przezimować w piwnicy? i czy możliwe zeby dalie te duże same sie powysiewały po zimie?
dalie niskie czyli miniatury bądź karłowe mają do około 30 cm
można je kupić wiosną w postaci karp lub teraz jako kwitnące rośliny
ale te dostępne teraz nie wszystkie wytwarzają karpy do przechowania
mi się nigdy nie wysiały i nie wiem czy to jest możliwe
można je kupić wiosną w postaci karp lub teraz jako kwitnące rośliny
ale te dostępne teraz nie wszystkie wytwarzają karpy do przechowania
mi się nigdy nie wysiały i nie wiem czy to jest możliwe
- Judyta84
- 200p
no trochę to przypomina i jedno i drugie
naprawde trudno mi powiedzieć
naprawde trudno mi powiedzieć
- Judyta84
- 200p
Poczekamy zobaczymy co z tego wyrośnie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 mar 2010, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie do posiadaczy dalii w donicach. Jedną sobie tak wsadziłam, jakieś trzy tygodnie przed tymi wysadzanymi do gruntu. Ta doniczkowa wykiełkowała wcześniej, ale w tej chwili dalie gruntowe ją dogoniły i wszystkie są mniej więcej tego samego wzrostu. Skoro tak, to jaki jest sens sadzenia dalii w doniczki? A może one wcześniej zakwitną? Dodam, że wszystko ładnie zasilane nawozem do kwiatków.
życzę zdrówka
Kaśka
Kaśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
ja również sadzę dalie w donicach, a to z dwóch różnych powodów :
1 - podpędzenie dali :pierwsze dalie sadzę do donic już mniej więcej w marcu i tym sposobem już w maju mam spore krzaczki, które wysadzam do gruntu. dzięki temu zabiegowi moje dale zaczynają dużo wcześniej kwitnąć, niż gdybym wkopała bulwy do gruntu po zimnych ogrodnikach co za tym idzie dłużej cieszę się ich niepowtarzalnym urokiem
2 - ozdoba tarasu : do donic sadzę również niższe odmiany dali, które będą służyły mi do ozdoby tarasu, te pozostają w donicach na cały sezon. Taki "ruchomy" ogród ma swoje plusy, można do woli przestawiać doniczki, tworząc wciąż nowe kompozycje. Świetnie sprawdzają się również do wykorzystania w ogrodzie. Jak napisała jedna z ogrodniczek, można np. postawić je w pustym miejscu jakie powstaje po przekwitnięciu tulipanów.
można jeszcze wspomnieć o tym, że łatwiej pielęgnować te w doniczkach, szczególnie wtedy, gdy pogoda nie sprzyja tym kruchym roślinkom : schować w zacisznym miejscu, gdy wieją silne wiatry (kruche łodygi podatne są na złamania) lub mamy długotrwałe ulewy (podatność liści na szarą pleśń) i pewnie jest tego dużo, dużo więcej...ja wyraziłam tylko moje skromne zdanie pozdrawiam Cię serdecznie i życzę samych sukcesów w uprawie dali :P
1 - podpędzenie dali :pierwsze dalie sadzę do donic już mniej więcej w marcu i tym sposobem już w maju mam spore krzaczki, które wysadzam do gruntu. dzięki temu zabiegowi moje dale zaczynają dużo wcześniej kwitnąć, niż gdybym wkopała bulwy do gruntu po zimnych ogrodnikach co za tym idzie dłużej cieszę się ich niepowtarzalnym urokiem
2 - ozdoba tarasu : do donic sadzę również niższe odmiany dali, które będą służyły mi do ozdoby tarasu, te pozostają w donicach na cały sezon. Taki "ruchomy" ogród ma swoje plusy, można do woli przestawiać doniczki, tworząc wciąż nowe kompozycje. Świetnie sprawdzają się również do wykorzystania w ogrodzie. Jak napisała jedna z ogrodniczek, można np. postawić je w pustym miejscu jakie powstaje po przekwitnięciu tulipanów.
można jeszcze wspomnieć o tym, że łatwiej pielęgnować te w doniczkach, szczególnie wtedy, gdy pogoda nie sprzyja tym kruchym roślinkom : schować w zacisznym miejscu, gdy wieją silne wiatry (kruche łodygi podatne są na złamania) lub mamy długotrwałe ulewy (podatność liści na szarą pleśń) i pewnie jest tego dużo, dużo więcej...ja wyraziłam tylko moje skromne zdanie pozdrawiam Cię serdecznie i życzę samych sukcesów w uprawie dali :P
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 mar 2010, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czuję się przekonana do dali w donicach - łatwiej też jesienią je wykopać ;-)heliofitka pisze:Ja również sadzę dalie w donicach, a to z dwóch różnych powodów :
1 - podpędzenie dali ...moje dale zaczynają dużo wcześniej kwitnąć,
2 - ozdoba tarasu :
Może to głupie pytanie, ale kiedy zaczynają kwitnąć dalie. Swoje mam po raz pierwszy, te najwyższe odmiany, które moja mama nazywała "Georginiami". Nie widać na razie żadnych kwiatowych zalążków - powinny już być?
pozdrawiam Kaśka
życzę zdrówka
Kaśka
Kaśka