Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Weteran, pomidory uprawiam w gruncie, ale od momentu wsadzenia ( około 20.04) do zimnej Zośki, lub parę dni dłużej rosną pod niezbyt wysokim tunelem z grubej włókniny. Black Cherry w ub. roku były baaardzo wysokie, palik miał 2 metry a one go przerosły chyba z metr.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
le0n71
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2010, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy pomidory mogą rosnąć w cieniu? Mam w swoim ogródku tylko taki zacieniony kawałek miejsca gdzie posadziłem 20 sadzonek, ale jakoś marniutko wyglądają. Niestety słoneczko tam prawie wcale nie dociera. Myślicie, że jest szansa na wzrost tych krzaczków?
Pozdrawiam z nareszcie słonecznego od rana Ostrowca Św.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

gienia1230 ja chciałem w tym roku do gruntu posadzić , ale z racji pogody ....... szkoda pisać :)
ale włożyłem do namiotu , trochę za gorąco będą mieć, tak , masz racje 2.5m to je trzeba skracać:)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

le0n71 myślę, że mogą ale plon i jego jakość będzie niższa i będą późno dojrzewać.
Ja część swoich sadzę w miejscu, gdzie słońce świeci jakieś 4 - 5 godzin dziennie i zauważyłem nasilony wzrost wegetatywny i opóźnienie dojrzewania.
W tym roku też słabiutko tam wyglądają, ale nareszcie jest ciepło, powoli ruszają :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Witam
Mam pytanie czy z zapylonych kwiatków pomidora obrywać płatki kwiatów, czy czekać az same opadną. Na moich pomidorach niektóre kwiaty troszkę zbrązowiały po pociągnięiu za płatki- kwiatek odpadł i pozostała sama meleńka kulka pomidora, w zwiazku z czym nie wiem czy czekać aż kwiatek sam odpadnie, czy mu w tym troszeczkę pomóc.
POZDRAWIAM
DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewat, poczekaj aż same opadną, ale jak zaczną być widoczne kulki pomidorów a kwiatki będą uschnięte i poprzyklejane do nich to wtedy trzeba obrywać.
Pozdrawiam, Monika
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

smonika pisze:Ewat, poczekaj aż same opadną, ale jak zaczną być widoczne kulki pomidorów a kwiatki będą uschnięte i poprzyklejane do nich to wtedy trzeba obrywać.
W takim razie robiłam żle, bo po przekwitnięciu gdy stuliły się płatki pomagałam im i wyciągałam okwiat.
Czy ich uszkodziłam :?: :(
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Nie uszkodziłaś. Gorzej jak został kwiat i w tę pogodę zaczął gnić. Ja zawsze zdejmuję i nic się nigdy nie stało. Tylko nie na siłę. Jak nie schodzi łatwo to zostawiam na jeszcze trochę.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

wskazane przy uprawie szczególnie w cieniu ,żeby każdy liść miał światło ,jeśli liść cieniuje drugi to lepiej go oberwać ,bo nie asymiluje tylko jeszcze pobiera pokarm .
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

W tym i roku mój debiut przypadł na sadzenie pomidorów pod folią. Mam pytanko : czy kwitnącym teraz kwiatom należy pomóc w zapylaniu, czy pootwierać drzw i okienko i czekać na owady zapylające ?
Z gruntowymi nie miałam problemu, ale w zamknięciu ...mam dylemat. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

AAleksandra pisze:W tym i roku mój debiut przypadł na sadzenie pomidorów pod folią. Mam pytanko : czy kwitnącym teraz kwiatom należy pomóc w zapylaniu, czy pootwierać drzw i okienko i czekać na owady zapylające ?
.
Ja jestem niecierpliwa i miałam kawałek króliczego futerka, taki 2cm/2cm i zapylam ręcznie.Jak przelecę w pogodny dzień po kwiatkach to na drugi dzień okwiat już się stula. Widzę,że wszystko szybciej się odbywa.A w następnym dniu już kwitną nowe kwiatki. Oczywiście same też zapyliły by się ale była tylko deszczowa pogoda więc pomyślałam ze nie ma na co czekać.
Jak nie chcesz zapylać to potrząsaj konstrukcją tunelu, pyłek sam poleci.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Dziękuję Suzano. A gdyby tak pędzelkiem ? Konstrukcja tunelu raczej solidna i trzesienie nie wchodzi w grę. Może zrobię "wiatrak" rękami :;230 i zamieszam powietrze wraz z pyłkami (jeżeli o to chodziło)
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

można pomidory hormonizować betoksonem bardzo przyśpiesza wzrost owoców i dojrzewają o tydzień wcześniej .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”